2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Preminula Olga Stoss (99) – humanitarka velikog srca počasna građanka općine Kijevo i Grada Dubrovnika

Datum:

Preminula Olga Stoss – humanitarka velikog srca. preminula u 99. godini života u gradu Bad Homburg.

U njemačkom gradu Bad Homburgu nedaleko od Frankfurta živjela je humanitarka, nositeljica njemačkih i hrvatskih priznanja i odličja, te počasna građanka Bad Homburga, Grada Dubrovnika i općine Kijevo.

Olga Stoss je rođena 27. 12. 1924. godine u Zemunu, gdje i doživjela kraj Drugog svjetskog rata, sa suprugom Nijemcem, odakle su i pobjegli iz tadašnje Jugoslavije u Bad Homburg, gdje su započeli novi život.
Olga je veliki sponzor i prijatelj hrvatskog grada Dubrovnika. A kako je došlo do tog prijateljstva, Olga nam je davno ispričala.

Do ideje je došlo sasvim jednostavno. S humanitarnom sam pomoći u vrijeme rata pomagala Vukovar, Dubrovnik i druge hrvatske gradove. Nakon rata sam razmišljala kako moj grad Bad Homburg ima osam gradskih kumstava. Kumstvo gradova puno potpomaže razvoju gradova na mnogim područjima.

Tada sam ponudila našem gradonačelniku (Ex-OB Reinhard Wolters op.A.) ideju što misli o tome kada bih srcu Hrvatske ponudila gradsko kumstvo. Upitao me je što je to? Ja sam rekla: Dubrovnik. On me pogledao i rekao da bi to bila lijepa stvar. Potom sam otišla u Dubrovnik, pričala nam je Olga Stoss.

Kada sam stigla u Dubrovnik, tamo nisu niti znali što to znači gradsko kumstvo. I tako je do tog kumstva došlo. Razvijalo se najboljim putem i dosta smo toga do danas postigli.

Mnogi kažu da je Olga Stoss majka ovog kumstva. Hrvatica koja ima njemačko prezime, po mužu Nijemcu. On je nakon drugog svjetskog rata bio “doli” u zarobljeništvu. Kada su ga pustili, otišli smo van. Nije bilo jednostavno u ono doba imati Nijemca za muža. Ali ja nisam popustila, mi smo se slagali, voljeli smo se i otišli smo van. Tako smo došli u Bad Homburg i ostali u ovom poznatom gradu, gdje i danas živimo, govorila nam je u razgovoru Olga.

AUDIO-Razgovor iz naše arhive s OLGOM STOSS

Moj muž je preminuo, ali ja sam ostala u ovom gradu. Meni dobro ide. Puno radim na socijalnom polju i volonterski. Za vrijeme rata puno sam toga napravila. Dobivala sam pomoć od velikih tvrtki i građevinski materijal za Hrvatsku.

Kijevo se, mogu reći mirne duše, izgradilo mojim građevinskim materijalom. Sve što je za kuće bilo potrebno, poslala sam tamo. U Dubrovniku i svim onim selima: Radovčići, Osojnik, ni sama ne znam kako se sve zovu, svugdje mi je ured!

Nakon toga osnovala sam udrugu Kroatienhilfe Hochtaunus e.V. Imala sam odlične suradnike u udruzi koja i danas funkcionira. Samo danas, hvala Bogu, nema rata i nema potrebe za humanitarnom pomoći, ali i sada se trudim što više napraviti da se gradsko kumstvo ojača. Vama je poznat Dječji dom „Maslina“ u Dubrovniku?

Ravnateljica mi je rekla da nije bilo moje pripomoći, taj bi se dom morao zatvoriti, a djeca rasporediti po cijeloj Hrvatskoj. Onda znate, ja gledam napraviti ono što je korisno. Spomenuti Dom za djecu „Maslina“ u Dubrovniku pronašla sam preko nekih informacija o gradu Dubrovniku. Tamo sam pročitala da je dom izgrađen 1432. godine pa sam pomislila je li moguće da je taj dom sagrađen još u srednjem vijeku.

Mislila sam – nemoguće! Otišla sam tamo, upitala i rekli su mi da je to točno. Razgovarala sam s ravnateljicom i sama uvidjela da treba pomoći. I onda sam išla korak po korak. Inače to je velika zgradurina, iznutra su uređene kupaone, kuhinje, sve smo sredili,, kazla nam je na kraju priče Olga Stoss, velika humanitarka koja je živjela skromno i dostojanstveno u Bad Homburgu, ponosna na velika djela koja je učinila sa svojim prijateljima, obiteljima umnogim hrvatskim gradovima i selima.

Olgu Stoss su za vrijeme rata zvali “Sveta Olga”, jedni iz poštovanja, dok su drugi u njoj vidjeli jedini spas. Tvornica namještaja “Meiss und Braum” iz Bad Homburga poklonila je velike količine namještaja za Hrvatsku. Tvrtka „Fresenius“ je poslala velike količine lijekova. Živežne namirnice slale su tvrtke: “Wasa-Knäckebrot”, “Maggi” i “Pauli Zwieback”. Privatne osobe slale su posteljinu, bijelu tehniku i druge potrepštine. U kratkom vremenu u vrijeme rata Olga je prikupila stvari u vrijednosti nekoliko milijuna njemačkih maraka, odnosno 400 Lkw s potrebnom humanitarnom pomoći za Hrvatsku.

Olga Stoss počasna je građanka općine Kijevo i grada Dubrovnika

Olga Stoss počasna je građanka općine Kijevo i grada Dubrovnika. Darovala je i niz kumstava jednoj zagrebačkoj udruzi za nezbrinutu djecu kojoj je prva predsjednica bila Ankica Tuđman. Bilo je to 110 kumstava u vrijednosti od 50 njemačkih maraka. Vlasnica je i ordena za zasluge za koji kaže: „To je samo jedna potvrda za mene, ništa više, niti ništa manje.“ Posebno je ponosna na odličje “Križ za zasluge Savezne Republike Njemačke” (Bundesverdienstkreuz), kako je naglasila Olga Stoss, rođena Hrvatica koja je sa svojim suprugom 1954. došla u Bad Homburg.

Mnogim Hrvatima u Njemačkoj i Republici Hravtskoj Olga Stoss ostat će u pamćenju kao velika humanitarka zaslužna zbog uspostave prijateljstva gradova Bad Homburga i Dubrovnika, za svoje dugogodišnje vođenje njemačke socijalne udruge Bürgerhilfe i hrvatsko-njemačke humanitarne udruge Kroatien-Hilfe iz Bad Homburga.

Otišla je jedna hrabra žena velikog srca. Počivala u miru Božijem…

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...