2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Datum:

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

U organizaciji veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Berlinu održan je sastanak s delegacijom Centralne izborne komisije BiH, u prostorijama veleposlanstva BiH u Berlinu.

Središnje izborno povjerenstvo BiH provodi edukacije birača iz inozemstva za Lokalne izbore u BiH 2024.
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održat će se u nedjelju, 06. oktobra 2024. godine.


Sastanak je bio prilika za otvoren i interaktivan razgovor s eminentnim stručnjacima i službenim predstavnicima Centralne izborne komisije BiH, na kojem se pored općih informacija o nastupajućem izbornom procesu, razgovaralo i prezentirala mišljenja, sugestija i dodatna pitanja koja se odnose na prava građana BiH koji borave u SR Njemačkoj, glede sudjelovanja u izbornim procesima u BiH.

Sastanku je nazočio dr. Suad Arnautović član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Damir Arnaut veleposlanik BiH u SR Njemačkoj, predstavnici veleposlanstav BiH u SR Njemačkoj te predstavnici i pripadnici udruženja konstitutivnih naroda u BiH.

Dr. Suad Arnautović član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH na početku sastanka je naglasio da je za ove izbore predviđena samo „Online“ registracija birača. Ovaj proces registracije po našim procjenama, nakon početne registracije, oduzeo bi 12-15 minuta ili toliko bi vremena trebalo odvojiti budućim potencijalnim biračima, za registraciju birača izvan Bosne i Hercegovine.

Državljani BiH koji su u inozemstvu, ukoliko se žele prijaviti da glasuju iz inozemstva potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasovanje izvan BiH na zvaničnoj internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH do 23.07.2024. godine do 24:00 sati.

Državljani BiH koji su se prijavili da glasuju izvan BiH na prošlim Općim izborima putem portala e- Izbori, potrebno je da potvrde svoju prijavu, dopune eventualne izmjene ako ih je bilo i dostave potrebnu dokumentaciju.

Kako bi birač podnio prijavu neophodno je da do krajnjeg roka za podnošenje prijava za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine:
1. Otvori korisnički nalog
2. Prijavi se na portal e-Izbori
3. Unese podatke za prijavu za glasovanje izvan BiH
4. Priloži identifikaciona dokumenta
5. Na kraju šalje prijavu

Nakon otvaranja korisničkog naloga na unesenu e-mail adresu birač dobija potvrdu o uspješnoj prijavi na portal e-izbori sa korisničkim imenom i šifrom. Da bi prijava bila uspješna potrebno je da iz e-mail poruke pokrene link „potvrda e-maila“ nakon čega dobija potvrdu o uspješnom potvrđivanju i mogućnost da se prijavi u elektronski sistem.

Prijava u elektronski sistem se radi unošenjem e-maila i dobijene šifre i to u roku od 15 minuta od prijema šifre, zatim se klikne na „prijava“. Nakon prijave u aplikaciju potrebno je da odmah izmjene pristupnu šifru klikom na „izmjena šifre“. Zatim se prvo otvara obrazac sa općim podacima koje je potrebno pročitati a zatim kliknuti na „naprijed“.

Drugi korak je popunjavanje obrasca prijave za glasovanje izvan BiH a nakon popunjavanja obrasca potrebno je kliknuti na „snimi podatke“. U formi 3 obrasca klikom na „učitaj dokument“ otvorit će se prozor elektronski pohranjenih dokumenata. Kliknuti na dokument koji se želi priložiti i na kraju pritisnuti tipku „ispis obrazca“. Ispisani obrazac obvezno potpisati istovjetno potpisu na identifikacionom dokumentu, slikati ili skenirati i preći na formu obrasca 4 i kliknuti na „učitaj dokument“, označiti snimljeni obrazac prijave i kliknuti na „open“.

Nakon učitavanja provjeriti sa desne strane da li je učitan dokument. Prije slanja prijave mogu se provjeriti uneseni podaci a zatim kliknuti na „pošalji zahtjev“. Kada Središnje izborno povjerenstvo BiH obradi zahtjev obavijest će biti dostavljena na e-mail podnosioca zahtjeva. U slučaju nejasnoća putem aplikacije birač može podnijeti zahtjev za podršku.

Detaljne infomacije o postupku zainteresirani mogu pogledati u Video-uputstvu na internet stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH na linku:
Video vodič za elektronsku prijavu birača koji glasuju izvan BiH

Do 03.07.2024. godine portalu e-izbori pristupilo je i otvorili nalog 17.018 korisnika od čega 13.623 birača ispunjava uvjete za glasovanje izvan BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 21. sjednici donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2024. godine. Izbori će se održati u nedjelju, 06. oktobra.

Izbori su raspisani za:
58 općinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine,
53 skupštine općina u Republici Srpskoj,
111 načelnika općina u Bosni i Hercegovini,
21 gradsko vijeće u Federaciji Bosne i Hercegovine,
10 skupština gradova u Republici Srpskoj,
31 gradonačelnik u Bosni i Hercegovini i
Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Zagarantirana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena su u 21 općini za 23 kandidata. Na ovim Lokalnim izborima biti će izabrano 3200 vijećnika/odbornika i 142 gradonačelnika/ načelnika.

Procjena je da će Lokalni izbori u BiH 2024. godine koštati oko 19.000.000 KM.

Centralna izborna komisija BiH usvojila je Odluku zaključivanju Centralnog biračkog spiska sa stanjem na dan 07.05.2024. godine u 24:00 sati prema kojoj je u Centralni birački spisak upisano 3.406.088 birača.

Državljani BiH koji su u inozemstvu, ukoliko se žele prijaviti da glasaju iz inostranstva potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasanje izvan BiH na zvaničnoj internet stranici Centralne izborne komisije BiH od dana raspisivanja izbora do 23.07.2024. godine do 24:00 sata. Državljani BiH koji su se prijavili da glasaju izvan BiH na prošlim Općim izborima putem portala e- Izbori, potrebno je da potvrde svoju prijavu, dopune eventualne izmjene ako ih je bilo i dostave potrebnu dokumentaciju.

Ističemo, prijava za ovjeru političkog subjekta, kao i prijave kandidata i kandidatskih listi, podnose se isključivo elektronski, putem on-line portala Centralne izborne komisije BiH „e-izbori“. Pristup online portalu se ostvaruje korištenjem bilo kojeg internet-pretraživača koristeći adresu izbornog portala Centralne izborne komisije BiH (https://eizbori.izbori.ba ).

Državljani Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze izvan zemlje mogu ostvariti svoje biračko pravo putem pošte ili na diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH. Rok za registraciju birača izvan Bosne i Hercegovine ističe 23.07.2024. godine.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...