2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Sutra se u Berlinu otvara 87. Zeleni tjedan 2023 – Grüne Woche 2023. – Najveći svjetski poljoprivredni sajam.

Datum:

Berlin: 87. Zeleni tjedan 2023 – Grüne Woche 2023. – Najveći svjetski poljoprivredni sajam.

Održivosti, sigurnosti hrane i zaštiti klime glavne su teme ovogodišnjeg Zelenog tjedna 2023.

U Berlinu se od 20. – 29. siječnja 2023. održava najveći svjetski sajam poljoprivrede, prehrane i hortikulture  poznatiji kao „Zeleni tjedan- Grüne Woche 2023 “.

Međunarodni sajam Zeleni tjedan utemeljen je 1926. godine kao najznačajniji svjetski sajam prehrane, poljoprivrede i hortikulture. Proizvođači namirnica i delicija iz cijelog svijeta koriste ovaj sajam u okviru nacionalnih štandova za predstavljanje svojih proizvoda te svojevrsno testiranje tržišta.

Joachim Rukwied, Präsident des Deutschen Bauernverbandes e.V. und Lea Fließ, Geschäftsführerin des Forum Moderne Landwirtschaft e.V.

Riječ je o jedinstvenom međunarodnom sajmu, na kojem se ne susreću samo stručni posjetitelji i izlagači, već kao jedan od malobrojnih stručnih sajmova, izlagačima također nudi mogućnost izravne prodaje proizvoda širokoj publici.

Radi se o najvećem svjetskom sajmu za hranu, poljoprivredu i hortikulturu, sajmu koji nudi proizvode kao što su voće i povrće, riba, meso i mliječni proizvodi, te veliki izbor vina, piva i žestokih pića povezanih s međunarodnim specijalitetima.

Ovogodišnji međunarodni Zeleni tjedan 2023.godine na dnevni red stavlja aktualne teme i trendove u poljoprivredi i prehrani. Tijekom deset dana 1400 izlagača iz 60 zemalja učinit će berlinsko sajmište žarištem za sve što je povezano s poljoprivredom, hortikulturom i prehranom.

Südeingang Messe Berlin zur Internationalen Grünen Woche

Naglasak na poljoprivrednoj politici tema je ministarske konferencije na Globalnom forumu za hranu i poljoprivredu (GFFA) koji će se održati u organizaciji Federalnog ministarstva hrane i poljoprivrede.

Nakon dvije godine stanke, 87. izdanje vodećeg međunarodnog sajma prehrane, poljoprivrede i hortikulture predstavlja globalni tržišni pregled prehrambene industrije i najveću ponudu regionalnih specijaliteta na sajmovima.

Od rješenja za održivi život preko zaštite klime i očuvanja resursa do sigurnosti hrane – Teme su na koje se stavlja naglasak na međunarodni Zeleni tjedan s najvažnijim temama u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji.

Dirk Hoffmann, direktor Messe Berlin GmbH na konferenciji za novinare u Berlinu je naglasio.

Nakon 1096 dana Međunarodni zeleni tjedan ponovno je u glavnom gradu. Desetak dana Messe Berlin bit će pozornica aktualnih rasprava iz poljoprivredne i prehrambene industrije, mjesto susreta politike, gospodarstva, društva i medija, testno tržište za nove proizvode i, na kraju, ali ne manje važno, raznolik svijet iskustva za sve posjetitelje sajmišta.”

Međunarodni zeleni tjedan predstavlja globalni tržišni pregled prehrambene industrije a predstavlja se na 115.000 bruto četvornih metara od petka u Berlinu najveća ponuda regionalnih specijaliteta.

Tijekom sajma održava se više od 300 stručnih događanja koja prate sajam a najznačajniji je 15. Globalni forum za hranu i poljoprivredu (GFFA, 18.-21. siječnja) u organizaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede. Glavna tema je “Transformacija prehrambenih sustava: Globalni odgovor na višestruke krize”.

Na najvažnijoj svjetskoj konferenciji o poljoprivrednoj politici očekuje se više od 2000 stručnjaka iz politike, gospodarstva, znanosti i civilnog društva gdje će sudjelovati oko 80 ministara poljoprivrede i predstavlja politički vrhunac.

Međunarodni zeleni tjedan u Berlinu organizira Messe Berlin GmbH. Na uvodnoj tiskovnoj konferenciji naglašeno je među ostalim i prognoza razvoja industrije u 2023. godini.

Joachim Rukwied, predsjednik Njemačke udruge poljoprivrednika naglasio je „Drago mi je što se Zeleni tjedan konačno ponovno održava nakon duge stanke. Za nas je IGW vrhunac poljoprivredne politike na početku svake godine. Jasno ćemo dati do znanja da se sigurnost hrane ne može uzeti zdravo za gotovo, da nam je važno zaštititi klimu i očuvati biološku raznolikost. Na Zelenom tjednu možete pomirisati, vidjeti, opipati, okusiti i uživati ​​u hrani. Predstavljena je raznolikost poljoprivredne proizvodnje koja će posjetiteljima predstavljati uzbudljiv doživljaj.

OVOGODIŠNJI  87. ZELENI TJEDAN 2023 IMAT ĆE SAMO JEDNOG HRVATSKOG PREDSTAVNIKA.

Nakon što je Hrvatska na 85. jubilarnom Zelenom tjednu u Berlinu bila zemlja partner na Grüne Woche 2020., ovogodišnje predstavljanje sa samo jednom tvrtkom iz Hrvatske ostaje velika nepoznanica, u odnosnu na nedavnu 2020.godinu kada se Hrvatska predstavila u Berlinu s punim plućima s više od 50 hrvatskih izlagača, velikih i malih, te tako na njemačkom tržištu predstavila najbolje hrvatske proizvode na više od 1000 m²  izložbenog prostora.

Njemačka je jedna od najznačajnijih zemalja u vanjsko trgovinskoj razmijeni Hrvatske, te se kontinuirano nalazi na prvom mjestu u uvozu poljoprivredno prehrambenih proizvoda u Hrvatsku.

Ovogodišnji jedini hrvatski izlagač na Zelenom tjednu 2023. godine u Berlinu je tvrtka „Obrt Đanić“ odnosno OPG Filip Đanić i Terra d.o.o. iz Podgorača. Predstavit će se  u dvorani 18.  

Obrt Đanić posluje u Hrvatskoj od 2003 godine. Sjedište i proizvodnja nalazi se u Podgoraču, a predstavništva u Zagrebu, Rijeci, Pazinu, Splitu i Zadru. Bave se tradicionalnom proizvodnjom prirodnih rakija i likera.

U asortimanu nalazi se široka paleta proizvoda namijenjenih trgovinama i ugostiteljstvu. Trenutno imaju sedamnaest okusa rakija i likera (viljamovka, šljivovica, travarica, lozovača, jabukovača, liker od limuna, meda, oraha, višnje, borovnice, kupine, divljeg šipka, pelina, rogača, smokve, bazge, lavande.. ).

Na ovogodišnjem Zelenom tjedan 2023. u Berlinu izlaže 1400 izlagača iz 60 zemalja. Međunarodni zeleni tjedan vraća se nakon korona pandemije u berlinski izložbeni centar Messe Berlin od 20. do 29. siječnja 2023. godine. Među izlagačima je oko 975 izlagača iz Njemačke i 425 međunarodnih izlagača.

Međunarodni zeleni tjedan 2023. Ponudit će specijalitete iz cijelog svijeta i poziva vas na gurmansko putovanje oko svijeta u dvoranama izlagača: Egipat (10.2), Alžir (10.2), Armenija (7.2c), Azerbajdžan (7.2c), Belgija (18), Benin (10,2), Brazil (10,2), Bugarska (11,2), Obala Slonovače (10,2), Estonija (8,2), Finska (8,2), Francuska (4,2), Gruzija (11,2), Gana (7,2c), Velika Britanija (7.2b), Indija (18), Italija (4.2), Kambodža (11.2), Katar (7.2c), Kenija (10.2), Kolumbija (10.2), Hrvatska (18), Latvija (8.2), Litva (8.2) , Madagaskar (7.2c), Maroko (18), Mauricijus (10.2), Mongolija (7.2c), Nepal (7.2c), Nizozemska (18), Sjeverna Makedonija (4.2), Norveška (8.2), Austrija (4.2), Peru (10,2), Poljska (11,2), Portugal (7,2b), Rumunjska (11,2), Švedska (8,2), Švicarska (4,2), Senegal (10,2), Slovenija (4,2), Španjolska (4,2), Šri Lanka (18) ), Južna Afrika (10,2), Južna Koreja (2,2), Tadžikistan (18), Tajland (18), Češka (11,2), Tunis (7,2c; 10,2), Turska (7,2c), Uganda (10,2), Ukrajina (11.2), Ung arn (7.2b), SAD (7.2c), Uzbekistan (2.2), Venezuela (10.2), Vijetnam (11.2).

12 njemačkih saveznih država u glavni grad donosi lokalnu i regionalnu hranu i piće iz svojih regija a možete ich posjetiti u sljedećim dvoranama:

Bavarska (22b), Berlin (22a), Brandenburg (21a), Bremen (dvorana 20), Hesse (22a), Mecklenburg-Zapadno Pomorje (6.2a), Donja Saska(20), Sjeverna Rajna-Vestfalija (5.2a), Porajnje-Falačka (22a), Saska (21b), Saska-Anhalt (23b) i Tiringija (20).

Svečana ceremonija otvaranja  87. Zelenog tjedna 2023 je danas a posvećeno je Ukrajini. Ukrajinski ministar poljoprivrede Mykola Solskyj govorit će kao počasni gost, te Dirk Hoffmann, generalni direktor Messe Berlin GmbH, i Franziska Giffey gradonačelnica Berlina.

Ulaznice se mogu kupiti online na www.gruenewoche.de/tickets.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...