2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Pijanist Marin Limić izvedbama na klaviru oduševio publiku u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu.

Datum:

Pijanist Marin Limić izvedbama na klaviru oduševio publiku u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu.
Hrvatski pijanist Marin Limić, istaknuti pijanist i skladatelj, održao je klavirsku večer, koncert u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu uz brojne nazočne njemačke i hrvatske posjetitelje.

Kulturna događanja u veleposlanstvu RH u Berlinu nastavljena su nakon nedavno otvorene izložbe fotografija „Pag-grad-otok“ Damira Fabijanića i nastupa Tamuraškog orkestar Wellebit 1902. iz Berlina, odličnim koncertom hrvatskog pijanista i skladatelja Marina Limića.

Na početku koncerta nazočne je pozdravio velepolsanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota koji je u pozdravnom govoru kazao.
Lijepo je vidjeti vas ponovno u ovako velikom broju i lijepo je da smo krenuli u Novu godini na pravi način s kulturom.

Mi danas ovdje prezentiramo dvije stvari. U centru našeg današnjeg događanja je koncert našeg dragog umjetnika i pijanista, gospodina Marina Limića koji je došao ovdje i koji surađuje s nama u Veleposlanstvu, bio je već ovdje, uvijek nam je dragi gost, koji je zaista izvrstan pijanist i koji će nam ovdje večeras odsvirati skladbe i njemačkih i hrvatskih umjetnika, Schumanna, Papandopula, Miletića i veliko je zadovoljstvo da ste s nama.

Mi danas također, iako smo to već otvorili prošloga tjedna imamo i izložbu Paga, i to izložbu umjetnika koji je zaista prominentan, Damira Fabijanića.
Pozivam vas da pogledate ove prekrasne fotografije našeg otoka Paga. Izložba će ostati kroz nekoliko mjeseci ali ovo je dobar početak u godini, kazao je veleposlanik Bakota.

Rekao bih za muziku, jako je dobro i bitno da krenemo snažno u Novu godinu jer je godina iza nas kompilicirana, za Hrvatsku i uspješna jer smo završili godinu ulaskom u Eurozonu i u Schengen i nadamo se da ćemo kroz 2023. godinu prezentirati na najbolji mogući način upravo Hrvatsku, kroz različite događaje koje ćemo organizirati. Zaista nam je drago da ste ste došli u ovako velikom broju.

Nietzsche je rekao onu njegovu poznatu „Ohne Musik wäre das Leben ein Irrtum“ – Friedrich Nietzsche. “Bez muzike naš bi život bio jedna velika zabluda”. Nemojmo to večeras zaboraviti idemo s optimizmom naprijed i uživajmo u prekrasnom koncertu, kazao je nazočnima u pozdravnom obraćanju veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota.

Uslijedio je odličan klavirski koncert Marina Limića kojeg je publika nagradila velikim i dugim aplauzima za njegov odličan pijanistički nastup.
Domagoj Marić diplomatski savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske predstavio je u razgovoru Marina Limića s kojim je razgovarao o njegovom glazbenom putu.

U programskom dijelu večeri Marin Limić svirao je izvedbe: klavirska suita Roberta Schumanna Carnaval op. 9, te djela hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula, Miroslava Miletića i vlastite skladbe „Komad s dva tria“ pijanista Marina Limića i za kraj na zahtjev oduševljene publike bis, izvedbu francuskog skladatelja Georgesa Bizeta.

Pijanist Marin Limić rodom je iz Klisa. Odnedavno živi u njemačkoj metropoli Berlinu.
Osnovno i srednje glazbeno školovanje završio je u splitskoj Glazbenoj školi Josipa Hatzea, u razredu pedagoga i koncertne pijanistice Jadranke Garin. U razdoblju od 1997.-2003., na državnim i međunarodnim natjecanjima, višestruko je nagrađivan prvim ili drugim nagradama.

Od 2003. student je Muzičke akademije u Zagrebu u klasi prof. Đ.Stanettija i L.Pogorelića, ali već tada zapažen, na poziv Arba Valdme, uglednog pedagoga ruske pijanističke škole, odlazi u Köln. Početkom 2010. diplomaira u klasi svog stalnog profesora Valdme na “Hochschule fuer Musik” u Kölnu.

Također se i usavršava na seminarima vrsnih pedagoga (C.Stanczyk, Krpan, Baranyay,
Gililov,Dalibaltayan i drugi). Njegov talent i već rano postignute značajne uspjehe, prepoznali su Grad Solin, Županija Splitsko-dalmatinska i općina Klis, čiji je bio višegodišnji stipendist. Limićev opsežan repertoar seže od djela baroknih majstora Bacha i Scarlattija preko Haydna, Mozarta, Beethovena, posebno Chopina i Liszta, zatim Debussya, Ravela, Prokofjeva, Berga te hrvatskih skladatelja.

U svom opusu ima tridesetak vlastitih skladbi, koje izvode i drugi pijanisti.
Održao je brojne solističke koncerte, a nastupao je i uz pratnju orkestara pod ravnanjem dirgenata P.Dešpalja, M.Tarbuka i I.Lipanovića. U Hrvatskom glazbenom zavodu nastupao je nekoliko puta pa tako i 2005. kada je surađujući s Hrvatskim komornim orkestrom svirao Mozartov A-dur koncert/KV 414 / što je snimio Hrvatski radio te 2013.kada je izveo Haydnov Koncert u D-duru uz pratnju istog ansambla.

Od 50-ak njegovih nastupa posebno treba istaknuti izvedbu kultnih koncerata: Prvog koncerta u b-molu P.I.Čajkovskog /2007.i 2008./ te Četvrtog koncerta u G-duru L.van Beethovena/2010./ u Kneževom dvoru u Dubrovniku uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orekstra.

Iznimno uspješne solističke recitale dao je u Bechstein Zentrum-u u Kölnu /2008./, u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu/2011./te na međunarodnoj manifestaciji Mostarsko proljeće/2012./.Svirao je sa orkestrom splitskog HNK /2013./Održao je koncerte u češkim gradovima Rakovniku i Pragu te u dvorcu Brandys nad Labem/2014./.

Svima onima koji su propustili čuti i vidjeti pijanistu i skladatelja Marina Limića u veleposlanstvu RH u Berlinu preporučavamo sljedeći njegov koncert u Berlinu, koji je na rasporedu 27.01.2023., na adresi Kapelle am Urban, ulica Grimmstraße 10, 10967 Berlin-Kreuzberg. Posebnost ovog koncerta je to što se svira na povijesnom klaviru s tzv. bečkim mehanizmom, koji ima mehanička ograničenja, ali omogućuje drugačiji zvuk.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...