2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-AUDIO-FOTO) Berlin: Predstavljanje knjige dr. Martine Bitunjac, Lea Deutsch: dijete glume, glazbe i plesa

Datum:

(VIDEO-AUDIO-FOTO) Berlin: Predstavljanje knjige dr. Martine Bitunjac, Lea Deutsch: dijete glume, glazbe i plesa

Predstavljanje knjige dr. Martine Bitunjac „Lea Deutsch, dijete glume, glazbe i plesa“ ordržano je u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu.

Predavanje „Od dječje zvijezde do žrtve holokausta“. Život židovsko-hrvatske glumice Lee Deutsch, dr. Martina Bitunjac iz Centar za europsko-židovske studije instituta Moses Mendelssohn, Sveučilište u Potsdamu, održala je pred oko 50 uzvanika.

Uvodnim riječima nazočne je u ime domaćina pozdravio Domagoj Marić, savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu, izaslanik veleposlanika Gordana Bakote, koji je naglasio kako je Republika Hrvatska od 01.ožujka 2023. godine preuzela predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), te da je posebna prigoda ovo predavanje dr. Bitunjac u znaku sijećanja na žrtve Holokausta.

Uvodno predstavljanje dr. Martine Bitunjac autorice knjige, imala je čast prof. dr. Miriam Rürup, ravnateljica Centra za europsko-židovske studije instituta Moses Mendelssohn iz Potsdama, koja je između ostaloga naglasila.

Institut je osnovan 1992., fokusirao je svoja istraživanja na povijest, religiju i kulturu Židova i judaizma u europskim zemljama od ranog novog vijeka do danas, s fokusom na povijest i sadašnjost Židova u zemljama njemačkog govornog područja, o specifično njemačko-židovskim aspektima izraelske povijesti, ali i istraživanje antisemitizma i desnog ekstremizma. Opsežna knjižnica, prijenos istraživanja i podučavanje židovske povijesti, kao i metode digitalnih humanističkih znanosti središnje su komponente rada instituta, kazala je prof. Rürup.

Prof. dr. Miriam Rürup naglasila je da je dr. Martina Bitunjac znanstvena suradnica i glavna urednica časopisa za religioznu i duhovnu povijest pri Centru za europsko-židovske studije Moses Mendelssohn instituta, te da joj je posebno zadovoljstvo nazočiti ovom predavanju i po prvi put slušati predavanje dr. Martine Bitunjac.

Povjesničarka Martina Bitunjac na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu apsolvirala je studij moderne i stare povijesti te klasične arheologije, a potom i doktorirala iz područja moderne povijesti na istom sveučilištu, kao i na Sveučilištu La Sapienza u Rimu gdje je neko vrijeme na Odsjeku za povijest, religiju i kulturu djelovala kao znanstvena suradnica. Danas je docentica na Povijesnom odsjeku Sveučilišta u Potsdamu, znanstvenica u Moses Mendelssohn centru za europsko-židovske studije i urednica Zeitschrift für Religions- und Geistesgeschichte (Časopis za religioznu i duhovnu povijest).

Knjiga autorice dr. Martine Bitunjac Lea Deutsch: dijete glume, glazbe i plesa, na kojoj se temelji i izložba čiji su autori Martina Bitunjac i Damir Agičić, prva je suvremena monografija o istaknutoj kazališnoj karijeri i tragičnoj sudbini najpoznatije hrvatske dječje glumice Lee Deutsch (1927-1943), koja je namijenjena stručnoj i široj publici, a posebice mladima.

Lea Deutsch oduševljavala je publiku upečatljivim pjevanjem i plesom. Prvi je put na kazališne daske stala u dobi od samo pet godina, a na kulturnoj je sceni godinama pobuđivala iznimno veliku pozornost. Sve se promijenilo u proljeće 1941.

Unatoč beznadnoj situaciji, Lea i njezina obitelj vodili su neumornu bitku za preživljavanje, sve dok ona, njezina majka i njezin brat naposljetku nisu u svibnju 1943. uhićeni i deportirani u pravcu Auschwitza.

Nekoć proslavljena glumica izgubila je život sa svega šesnaest godina, kazala je između ostaloga u zanimljivom predavanje dr. Martina Bitunjac.

Knjiga je ilustrirana rijetkim fotografijama „najmlađe Talijine kćeri“ iz međuratnog tiska kao i arhivskim dokumentima iz nekoliko hrvatskih arhiva (Hrvatski državni arhiv, Grafička zbirka NSK, HAZU Odsjek za povijest hrvatskog kazališta) kao i arhiva u Jeruzalemu (Yad Vashem Archives i Central Zionist Archives).

(VIDEO) RAZGOVOR: Dr. Martina Bitunjac

Ova „mala knjiga“ povjesničarke dr. Martine Bitunjac nesumnjivo će imati golem kulturni značaj za relevantnu interpretaciju holokausta u hrvatskom kontekstu danas, kao i u neposrednoj budućnosti.

Knjiga je objavljena uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Zagreba u Godini čitanja 2021.

Važna je informacija i da je Odlukom ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravke Brezak Stamać od 14. travnja 2021. godine (KLASA: 602-09/21-01/126, URBROJ: 561-10/14-21-2) odobrena upotreba izdanja Srednje Europe Lea Deutsch: dijete glume, glazbe i plesa (autorica Martina Bitunjac) kao drugog obrazovnog materijala u virtualnom repozitoriju, za nastavni predmet Povijest i Hrvatski jezik, za 8. razred osnovne škole, 2. razred srednje strukovne škole i 4. razred gimnazija.

Ispred kuće u Gundulićevoj 29, gdje je Lea Deutsch živjela s obitelji postavljen je u listopadu 2020. godine prvi „Stolperstein“ – „Kamen spoticanja“ u Zagrebu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...