2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) Berlin: Ljetne olimpijske igre Specijalne olimpijade u Berlin 2023. – Zlato i 3 brončane medalje za Hrvatsku

Datum:

Ljetne olimpijske igre Specijalne olimpijade u Berlin 2023. – Zlato i 3 brončane medalje za Hrvatsku

Ljetnim olimpijskim igrama Specijalne olimpijade u Berlinu 2023., koje su održane u Berlinu, među 7.000 sportaša i sportašica iz više od 190 zemalja svijeta nazočila je i reprezentacija Republike Hrvatske s 19 članova od kojih je bilo 12 natjecatelja i natjecateljko, predvođeni Denisom Sušac predsjednikom Specijalne olimpijade.

Hrvatska selekcija, na čijem je čelu Denis Sušac, odazvala se i pozivu veleposlanika Gordana Bakote na prijem koji je upriličen u veleposlanstvu RH u SR Njemačkoj u Berlinu gdje je priređen doček za olimpijce i trenere iz Hrvatske.

U srdačnim razgovorima i višesatnom druženju s predstavnicima veleposlanstva Ivanom Marićem i Domagojem Marićem, delegacija hrvatskih sportaša i vodstvo izvjestili su predstavnike veleposlanstva o natjecanju i boravku u Berlinu te razmjenili dojmove s domaćinima. Zahvalili su na prijemu u veleposlanstvu i iskazali zadovoljstvo prijemom i dobrodošlicom, te svojim rezultatima, koje su ostavrili u Berlinu.

Tijekom trajanja Ljetnih olimpijskih igara Specijalne olimpijade u Berlin održano je i niz stručnih sastanaka, kongresa i susreta na najvećem nivou s ciljem razmjene iskustava, ali i edukacije eksperata iz različitih segmenata koji su dio projekta Specijalne olimpijade na globalnom nivou.

Prije 102 godina rođena je osnivačica Specijalne olimpijade Eunice Kennedy Shriver. Njezina je vizija bila odvažna, njezina su djela hrabra, ostavština trajna. Njezino više od jednog stoljeća ostavljeno naslijeđe podsjeća i danas na njezinu viziju inkluzivnog svijeta, koja je i danas jednako relevantna i neizostavna.

FOTO GALERIJA: SVEČANI PRIJEM: HRVATSKI OLIMPIJCI U VELEPOSLANSTVU RH U BERLINU

Na ljetnoj Specijalnoj olimpijadi 2023. u Berlinu susrele su se osobe sa i bez invaliditeta, ljudi različitih nacija, kultura, političkih stavova i vjera koji snagom sporta mogu pobijediti postojeće predrasude.

Nijedan drugi događaj na svijetu nema društveni i emocionalni učinak poput Svjetskih igara Specijalne olimpijade kada je riječ o sportašima s invaliditetom. Sportašima i njihovim obiteljima ovo iskustvo otvara vrata neslućenim mogućnostima, uostalom Specijalna olimpijada nudi priliku za ujedinjenje svijeta kao rijetko koje događanje.

Organizatori Specijalne olimpijade u posljednje su se vrijeme suočavali s brojnim preprekama zbog kojih su bili prisiljeni svako malo odgađati igre a razlozi su najnoviji, rat u Ukrajini i globalna ekonomska kriza, to su samo neki od aktualnih izazova. No, na svu sreću, organizatori su uz silan trud uspjeli iznaći optimalno rješenje.

Tako da je SR Njemačka prvi put u svojoj povijesti od 17. do 25. lipnja u Berlinu bila domaćin i ugostila sedam tisuća sportaša Specijalne olimpijade iz oko 190 zemalja, čiji su se sportaši natjecali u 26 sportova a koje je pratilo 3000 trenera i 20 tisuća volontera.

Od prvih Međunarodnih igara Specijalne olimpijade 1968. godine, svijet je nadišao granice zemljopisa, nacionalnosti, političke filozofije, spola, dobi, kulture i vjere kako bi se svake dvije godine okupio na ovom jedinstvenom događanju. Smjenjujući se svake dvije godine između ljeta i zime, Svjetske igre postale su vodeći događaj pokreta Specijalne olimpijade i postale međunarodna demonstracija uključenosti, prihvaćanja i jedinstva.

„Dugujemo im više nego što im dajemo“

Specijalna olimpijada u Berlinu promovira i program Healthy Athletes, kojemu je cilj trajno unaprjeđivati zdravstvenu skrb za osobe s intelektualnim teškoćama. Program je u berlinskom CityCubeu Messe svečano otvorio njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach, koji je uz riječi hvale izrekao i oštru kritiku zbog nedovoljne medicinske brige za osobe s intelektualnim teškoćama. „Dugujemo im više nego što im dajemo“ – rekao je Lauterbach.

Berlin se pokazao kao odličan domaćin Svjetskih igara Specijalne olimpijade – najvećeg svjetskog inkluzivnog sportskog događaja za osobe s intelektualnim i višestrukim poteškoćama. Kazao nam je Denis Sušac predsjednik Specijalnog olimpiskog odbora RH u razgovoru za Berlinski magazin.

Tisuće sportaša s intelektualnim teškoćama natjecalo se u 26 ljetnih sportova i 2 dodatna pokazna sporta u skoro dva tjedna uzbudljivih i inspirativnih natjecanja sportaša.

Igre su ponudile šareni međunarodni festival sporta – s ciljem postizanja većeg priznanja i društvenog sudjelovanja osoba s intelektualnim teškoćama u društvu.

Otvorenje Specijalne olimpijada u Berlinu i svečani mimod u kojem je sudjelovala i Hrvatske s 19 predstavnika, s tribina olimpijskog stadiona u Berlinu bodrio je i Ivan Marić ispred veleposlanstva RH u SR Njemačkoj, izaslanik veleposlanika Gordana Bakote.

Igre je otvorio njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier, nakon čega je svečanin mimohodom zemalja sudionica, paljenjem olimpijskog plamena, glazbeno scenskim performansom i spektakularnim vatrometom započela najveća sportska manifestacija u Njemačkoj u posljednjih nekoliko godina.

Specijalna olimpijada Hrvatske kontinuirano djeluje od 1992.g., lani ssu proslavili 30. obljetnicu djelovanja i rada a obuhvaća niz ustanova i udruga koje se bave osobama s teškoćama, te organizira sportska i rekreativna događanja namijenjena ovim osobama. Do sada je programima „Specijalne olimpijade Hrvatske“ bilo obuhvaćeno oko 1600 sudionika.

Nacionalna kulturna federacija američkih Hrvata i ove je godine sudjelovala u doniranoj pomoći hrvatskim specijalnim olimpijcima na Svjetski ljetnim igrama 2023. u Berlinu, kazao nam je Denis Sušac predsjednik Specijalnog olimpiskog odbora RH u razgovoru za Berlinski magazin, te im se od srca još jednom zahvalio.

3.000 trenera bilo je s sportašima u Berlinu. Ali to je samo kap u moru u poređenju s svim onim trenericama i trenerima koji se brinu o šest milijuna sportaša s invaliditetom ili intelektualnim poteškoćama širom svijeta, koji “koriste sport da stvore integrativni i inkluzivni svijet za ljude s ovakvim poteškoćama”, kazala je Comaneci, veleposlanica Specijalne olimpijade.

Natjecatelj Stjepan Šarić, član reprezentacije RH na Specijalnoj olimpijadi u Berlin 2023., bio je među najsretnijim natjecateljima. Osvojio je zlatnu medalju u disciplini stolni tenis, te tako reperezentaciji Hrvatske dao i zlatni sjaj na ovom natjecanju u Berlinu, koje su potpisali i s 3 brončane medalje, te svjetla obraza prezentirali RH na najbolji mogući način u Berlinu, uz svesrdnu pomoć trenera i volontera, te svima njima predanog predsjednika Denisa Sušca.

U razgovoru za Berlinski magazin zlatni Stjepan Šarić na Olimpijadi u Berlinu kazao nam je neke dojmove o natjecanju i boravku u Berlinu.

Stjepan Šarić nam je u razgovoru za Berlinski magazin naglasio kako je odmah po osvajanju zlata u Berlinu nazvao svoju mamu i brata te im priopšio radosnu vijest, da je osvojio zlatnu medalju, te naglasio kako su mu rekli da gas vi rado očekuju po povratku u Hrvatsku, od dolaska u zračnu luku Zagreb, do odčeka u rodnom Čakovcu, gdje mu priređuju doček. Stjepan nije uspio sakriti suze te nije krio oduševljenje ovom velikim uspjehom u Berlinu, koji je uslijedio kao kruna njegovog dugogodišnjeg rada i ljubavi prema stolnom tenisu, koji trenira od svoje 13. godine.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO-FOTO) Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i kancelar Njemačke Olaf Scholz razgovarali danas u Berlinu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i kancelar Njemačke Olaf...

Friedrich Merz čelnik stranke CDU-a ponovno je izabran s 90 posto glasova na stranačkom kongresu u Berlinu

CDU dao novo povjerenje Friedrichu Merzu. Čelnik stranke CDU-a ponovno...

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo dvodnevni posjet Njemačkoj.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo dvodnevni...

(VIDEO-FOTO) – BERLIN: Završna svečanost 40. godina Hrvatske zajednice iz Berlina

(VIDEO-FOTO) – Završna svečanost 40. godina Hrvatske zajednice iz...