2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO) Božićna i novogodišnja čestitka fra Zvonka Tolića – župnika Hrvatske katoličke Misije Berlin.

Datum:

(VIDEO) Božićna i novogodišnja čestitka fra Zvonka Tolića – župnika Hrvatske katoličke Misije Berlin.
Ovu godinu koja je iza nas, ispratio bi je s željom da je što prije zaboravimo i da nam se više nikad ne ponovi, ovakva godina kao što je ova bila ali bez obzira na to pokušajno razmišljati u ovome vremenu Božića o onome dobrome što možemo izvući i poruci koja nam je važna.


Što se tiče naše i moje Božićne poruke našim vjernicima ovdje u Berlinu ili bilo gdje, gdje nas budu gledali ili slušali, o tome moramo razmišljati na poseban način, da je ovaj Božić potpuno neobičan od svih dosadašnjih naših proslava Božića i da je jednostavno drugačiji od onoga što smo navikli.

Božić je vrijeme obiteljskog okupljanja, zajedništva, naše obiteljske atmosfere i na neki način vrijeme u kojem bi smo mi vjernici trebali razumijeti da je Božić jedna vrlo snažna društvena komponenta u kojoj Bog dolazi nama ljudima i u kojoj bi smo mi trebali pokazivati ljubav jedni prema drugima.

Međutim, mi živimo u vrijeme kada su mnoga ograničenje oko nas i sastavni dio našega života i naše svakodnevnice, gdje ne možemo niti pokazati ljubav i poštovanje prema onima kojima bi smo to željeli pokazati ili možda otići u svoj rodni kraj, otići u razna mjesta gdje su naši prijatelji, naša rodbina, naše obitelji koje su rascjepkane na različite načine i svugdje se po svijetu nalaze, pa je vrijeme Božića vrijeme kada se okupljamo, družimo, opustimo i ne razmižljamo o onome što nas u svakodnevnici muči.

(VIDEO) Božićna i novogodišnja čestitka fra Zvonka Tolića – župnika Hrvatske katoličke Misije Berlin.

Ovaj Božić je doista po svemu tome ne običan jer sve to što su naši snovi, naše planovi, naše želje svih ovih godina bili, ove godine to ne možemo učiniti, jer su različita ograničenja i ne možemo putovati, ne možemo se družiti obiteljski, ne možemo mnoga toga učiniti.

Ali što možemo učiniti? Možemo kroz ovu godinu koja je iza nas puno toga naučiti, koje su naše vrijednosti kojima bi smo trebali posvetiti vrijeme i svoju pažnju, pa i svoje životne ciljeve. Ovo je vrijeme kada bi smo se trebali na neki način upitati, koliko vremena posvećujemo sebi, svojoj duši ali i svojim obiteljima.

Ako je Božić vrijeme obiteljskog ozračja, obiteljske ljubavi i obiteljskog zajedništva, možda je ova prisila koju nismo željeli i nikako nismo na nju računali, možda je ova prisila raznih ograničenja, vrijeme da se upitamo, doista upitamo, o našem životu i vrijeme kada bi smo trebali posvetiti više vremena jedni drugima, svojoj obitelji. Ako je Božić vrijeme obiteljskog zajedništva, ova prisila nas je na neki način stjerala u naše domove da tu zajedno budemo. Zato ovo vrijeme iskoristimo kao milosno vrijeme, budimo zajedno sa svojim članovima obitelji, družimo se zajedno s njima, molimo zajedno s njima, ako ne možemo slobodno u crkvama moliti ili bilo gdje se družiti, naše Božićne pjesme pjevajmo zajedno, pogotovo roditelji neka pjevaju sa svojom djecom. Neka nauče naše pjesme „Radujte se narodi“, Svim na Zemlji“ ili druge naše pjesme koje tako rado za Božić pjevamo. Neka ovo bude vrijeme obiteljske Crkve.   

Naravno, mi ćemo slaviti svete mise ali nažalost u ograničenom broju vjernika jer su nam takve pandemijske mjere kakve jesu. Bogu hvala ipak možemo u crkve s onim opterećenjima ili onim ograničenjima koja imamo. Ali bez obzira na to mi će mo imati svete Mise. Slavit ćemo za Badnji dan, na Božić, na svetog Stjepana, na Svetu obitelj, više od 20 svetih misa, tako da će veći dio vjernika moći sudjelovati na svetim misama. S time da smo stavili broj mjesta da se netko ne može prijaviti na više misa, da drugi mogu doći, osim kasnije ako bude mjesta, da se mogu i drugi prijaviti. Pokušavamo omogućiti da svi dođu u crkve, svi koji žele.

Međutim, bez obzira na ta ograničenja, te mogućnosti i te probleme koje imamo, iskoristimo ovo vrijeme Božića kao mislosno vrijme. Posvetimo se Isusu, njegovu rođendanu, jer njegov rođendan i proslava njegovog rođendana uvijek je susret s našom budućnošću i susret s našom vječnošću. I mi ćemo kroz proslavu Božića računati i razmišljati da ćemo se u konačnici susresti s Bogom. Pa vjerujem da će i ovaj susret naš Božićni koliko god bio ograničen  i koliko god bio opterećujući i koliko god bio drugačiji od onoga što bi smo željeli, na što smo se navikli i što smo do sada činili, koliko god imao puno negativni konatacija, možemo izvući i puno dobroga a to je posvetit se Bogu, posvetit se svojoj duši, posvetiti se svojoj obitelji.

A što se tiče Nove godine naravno da bi smo željeli da je ona drugačija nego sve ovo vrijeme koje je iza nas, ove 2020. I zato dragi vjernici, dragi Hravti ovdje u Berlinu, našoj nadbiskupiji berlinskoj, u Njemačkoj, u Domovini, po svijetu, u ime Hrvatske katoličke misije, u ime svoje, u ime mog kolege fra Dejana i fra Jerka koji nam je došao na ispomoć, želim svima, na dobro Vam došlo porođenje Isusovo i da Vas dragi Bog ogrije svojom ljubavlju ovog Božića i koliko god bilo teško pokušajmo razmišljati kroz molitvu o Bogu, onome svetome i neka Vam je sretan i blagoslovljen Božić i božićni blagdani.

A u Novoj godini želim Vam da budete sretni, da budete zadovoljni, da ovi strahovi koje imamo i koje ćemo prenijeti u Novu godinu, da ne budu dugoročni, da ljudi ne ostaju bez posla, da naši stari ne budu osamljeni  i ostavljeni, da naši bolesnici ne budu teže pogođeni zbog mnogih odgađanja mnogih bolesti, odnosno liječenja mnogih bolesti.  Da jednostavno budemo vezani jedni uz druge. I rado bih da ova godine se ne ponovi ali da razmišljamo i u Novoj godini ono što sam rekao i za Božić, da razmišljamo o našim vrijednostima koje bi trebale biti.

Svima od srca u ime svih nas, u svoje osobno ime, želim sretan i blagoslovljen Božić, božićne blagdane, sretnu i uspješnu Novu godinu i da u njoj bude manje tuge, manje žalosti, manje straha a više Božje blizine, više mira duše i više sreće koju bi smo svatko u svome srcu trebao nositi i živjeti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...