2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) 50 godina utemeljenja hrvatskih katoličkih zajednica Nagold, Freudenstadt i Calw

Datum:

50 godina utemeljenja hrvatskih katoličkih zajednica Nagold, Freudenstadt i Calw

Hrvatske katoličke Zajednice Nagold, Freudenstadt i Calw obilježile su veliku proslavu 50 godina utemeljenja, jubilej koji je proslavljen u gradu u Calwu, Stammheim (Gemeindesaal), svečanom sv. Misom u Gemeindesaal Stammheim, Claw koju je predvodio banjalučki biskup Franjo Komarica.

Potporu organizaciji obljetnice dali su brojni vjernici a a sve je kordinirao i vodio svećenik fra Željko Baković i predstavnici Pastoralnih Vijeća Zajednica Nagold, Freudenstadt i Calw.

Draga braćo i sestre, povodom naše proslave: 50 – godina utemeljenja naših Hrvatskih katoličkih zajednica Nagolda, Freudenstadta i Calwa. Dođite… sve je pripravljeno…Vi ste najvažniji i najposebniji gosti… vi ste očuvali katoličku vjeru, zajedništvo sa Gospodinom Isusom Kristom, Katoličkom crkvom i hrvatskim narodom, poručio je svojim vjernicima fra Željko Baković.

Nakon sv. Mise koju je predvodio biskup Franjo Komarica priređen je zajednički ručak i vjerničko druženje. Dragi hrvatski, katolički puče, draga braćo i sestre iz naših Zajednica Nagolda, Freudenstadta i Calwa, hvala lvam da ste svojim dolaskom uzveličai ovo veliko slavlje i bili dionici ovoga velikoga događaja življene katoličke vjere u našem hrvatskom narodu.

VIDEO (1): 50 godina utemeljenja hrvatskih katoličkih zajednica Nagold, Freudenstadt i Calw

Više od 1000 vjernika proslavilo je veliki jubilej Zajednica Hrvata katolika Nagold, Freudenstadt i Calw, koji se redovito okupljaju u tri crkve i to: Crkva sv. Josipa u Calwu koja je centralna crkva katoličke Zajednice sv. Josipa u Calwu. Taborkirche u Freudenstadtu je centralna crkva katoličke Zajednice sv. Leopolda Mandića u Freundenstadtu i Crkva St. Petrus und Paulus u Nagoldu koja je centralna crkva katoličke Zajednice Sv. Nikola Tavelić u Nagoldu.

VIDEO (2): 50 godina utemeljenja hrvatskih katoličkih zajednica Nagold, Freudenstadt i Calw

Restrukturiranjem pastoralnog rada u biskupiji Rottenburg-Stuttgart dogodile su se važne promjene i za sve Hrvate u biskupiji: od 1. srpnja 2005. ukida se naziv misije, a osnivaju se zajednice drugih materinskih jezika. Tako na velikom području bivše HKM Freudenstadt (kasnije HKM Nagold) nastaju tri zajednice – HKZ sv. Leopolda Mandića u Freundenstadtu, HKZ sv. Nikole Tavelića u Nagoldu i HKZ sv. Josipa u Calwu.

VIDEO:RTV HB | 50. obljetnica utemeljenja hrvatskih katoličkih zajednica u Njemačkoj

Svaka zajednica ima svoje pastoralno vijeće, pravo korištenja župnih prostorija, određene financije i samostalnost pastoralnog rada i to sve na hrvatskom jeziku. Prvi je voditelj misije bio isusovac o. Josip Rožmarić (1973. – 1977.), zatim franjevci provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba fra Mijo Hrman (1977. – 1978.), fra Josip Tretnjak (1978. – 1982.), fra Tomo Rumenjak (1982. – 2002.), a od 2002. voditelj je misije i od 2005. triju novoosnovanih zajednica fra Ivan Mihalinec. Aktualni upravitelj je fra Željko Baković.

U organizaciji proslave 50. obljetnice utemeljenja Hrvatskih katoličkih zajednica Nagolda, Freudenstadta i Calwa pomogli su mnogi vjernici Zajednice kao i vrijedni članovi Hrvatske kulturne zajednice Calw s predsjednikom Jozom Kožulom.

Svečanu proslava 50 – godina utemeljenja Hrvatskih katoličkih zajednica Nagolda, Freudenstadta i Calwa ,Fra Željko Baković, župnik sa sjedištem u Nagold-u opisao nam je ovim riječima:

JEDNODUŠNI U MOLITVI, ZAJEDNIŠTVU I LOMLJENJU KRUHA.

Uvod u ovu veliku i svečanu proslavu 50 – godina utemeljenja Hrvatskih katoličkih zajednica Nagolda, Calwa i Freudenstadta je bila duhovna obnova za sve vjernike u Freudenstadtu koju je od 13. – 15.10. 2023., predvodio don Damir Stojić iz Zagreba. Na duhovnoj obnovi je nazočilo 1350 vjernika.

Drugi vikend same svečanosti 50 – godina utemeljenja od 20. – 22.10. 2023., je predvodio mons. dr. Franjo Komarica, biskup Banjalučki. U petak, 20.10., Biskup Komarica je predvodio slavlje svete Misu u Nagoldu kojoj je nazočio veliki broj vjernika.

Biskup je u svojoj propovijedi istaknuo važnost i vrijednost kršćanskoga odgoja našega naroda u iseljeništvu i koliko je taj ogdoj važan da se čovjek prihvati kao Božje stvorenje i da kroz taj odgoj cijeni i poštuje sebe:

„Upamti, vrijedan si čvoječe, jer si Božji“, istaknuo je Biskup Komarica. Nakon večernje svete Mise Biskup je u jednoj obitelji održao katehezu o važnosti predanja kršćanskoga nauka i vjeronauka našim mladima. „Naučite svoju djecu moliti, neka znaju temeljne kršćanske molitve, predajte im molitvu Očenaša“ – zavapio je otac Biskup Komarica. Nakon toga je nastavljeno druženje uz večeru i razgovor.

U subotu, 21.10. otac Biskup se susreo sa svim članovima župnih Vijeća, ministrantima, čitačima i volonterima u Calwu, na Heumadenu, u crkvi Kirche Heilig Kreuz. U duhovnom nagovoru je istaknuo važnosti i ulogu vijećnika u pomganju svećeniku i koliko njihova aktivna uloga može obogatiti Božju Crkvu. Naglasio je i probleme sa kojima se susreće domovinska Crkva u BiH, pogotovo o težini situacije u Banjalučkoj Biskupiji.

Nakon nagovora nastavljeno je zajedničko druženje uz ručak u župnoj dvorani na Heumadenu.
Iste subote, navečer, u Nagoldu je održan radni sastanak Biskupa Komarice sa fra Željkom Bakovićem, župnikom i sa predstavnicima inozemene pastve: don Ivicom Komadinom iz Frankfurta i dr. Tomislavom Markićem iz Zagreba.

U nedjelju, 22.10. je slavljena svečana sveta Misa u 09.30 sati u Calwu, Stammheim u velikoj sportskoj dvorani. Svečanu svetu Misu je predvodio Biskup Komarica uz asistenciju osmorice svećenika i dvojice đakona.

Prisutnost naših vrijednih ministranata je uveličalo samu svečanost. Na slavlju svete Mise i nakon toga na župnoj proslavi su nazočili: naš veleposlanik iz Berlina, gospodin Gordan Bakota. Predstavnici našega Generalnoga konzulata iz Stuttgarta na čelu sa konzulom savjetnikom: Miroslavom Miletićem.

Iz Frankfurta je došao naš delegat don Ivica Komadina, a iz Zagreba dr. Tomislav Markić, ravantelj inozemne pastve. Sv. Misi su prisustvovali „hrvatski svećenici“ iz susjednih Zajednica. Dekan Anton Bock je došao u ime Biskupije Rottenburg – Stuttgart.

Misi i župnoj proslavi su nazočili i predstavnici njemačke lokalne vlasti: gradonačelnik Calwa: Florian Kling i financijski gradonačelnik iz Nagolda Hagen Breitling. Tu su bili i predstavnici medija: njemačke novine: Schwarzwälder Botte, novinar Željko Matić iz Berlina, televizija Herceg Bosna i Posavska Televizija, službeni fotograf Željko Cindrić iz Stuttgarta.

Svetoj Misi i župnoj proslavi u nedjelju, 22.10. je nazočilo 1000 vjernika. Tijekom svete Mise i nakon toga u župnom druženju se stvorila lijepa duhovna atmosfera zajedništva, razgovora i pjesme. Svetu Misu, kao i poslije župnu proslavu su animirali marljivi zboraši iz sve naše tri Zajednice. Zboraši su dobili i osobno priznjanje Biskupa Komarice: “U životu nisam susreo tako živi i raspjevani zbor“ – istaknuo je Biskup Komarica.

Na početku župne proslave voditeljice: Adriana Čančar i Antonija Knežević su pozdravile sve nazočne vjernike:
„Draga braćo i sestre, dragi naši gosti, danas slavimo 50 godina postojanja naših hrvatskih katoličkih Zajednica Nagolda, Freudenstadta i Calwa u našoj Biskupiji Rottenburg – Stuttgart i ova sveta Misa je vrhunac ove proslave.

Sveta Misa i naši redoviti dolasci na svetu Misu nedjeljom su nas očuvali u zajedništvu sa Isusom Kristom, našim hrvatskim narodom, našim obiteljima, sa domovinskom Crkvom u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj i sa našom Biskupijom Rottenburg – Stuttgart gdje živimo svoju katoličku vjeru uključeni tako u domaću Crkvu u Njemačkoj gdje sa svim katolicima gajimo nadu zajedništva, bratske i sestrinske ljubavi i poštivanja.

U ovu našu svetu Misu uključimo sve potrebe, sve one koji su svoje živote ugradili u naše Zajednice Nagold, Freudenstadt i Calw: naše svećenike i naše vjernike. Molimo za dar vjernosti Isusu Kristu i Katoličkoj crkvi…

Neka ovo slavlje bude polog našega svetoga predanja budućim generacijama koji će za 50 godina u istom žaru katoličke vjere slaviti 100 godina našega postojanja. Molimo za mir u ljudskim srcima: za mir u Izraelu i Palestini, Ukrajini, Jemenu, Kosovu i svim ne mirnim područjima našega svijeta“.

FRA ŽELJKO BAKOVIĆ POZDRAVIO JE PRIGODNIM RIJEČUMA SVE NAZOČNE VJERNIKE I GOSTE:

„Danas je naše srce ponosno jer slavimo našu veliku obljetnicu, 50. godina postojanja naših hrvatskih katoličkih Zajednica: Nagolda, Freudenstadta i Calwa. Draga braćo i sestre, danas recimo Bogu hvala za ovu veliku milost. Puno toga je utkano u ovih 50 godina: zajednički hod u našoj katoličkoj vjeri, iskrena i otvorena suradnja sa svim ljudima.

Neka ovo slavlje bude razlog našega povjerenja u Gospodina jer je on, Isus Krist: naš Put, Istina i Život. Živimo svjedočki svoju katoličku vjeru i ovdje u Njemačkoj, u Calwu, Nagoldu i Freudenstadtu. Naše hrvatske katoličke Zajednice igraju veliku pozitivnu ulogu u integraciji našega hrvatskoga naroda u njemačko društvo.

Svojim dolaskom u Njemačku uključili smo se u sva društvena i crkvena događanja. I ovdje u Njemačkoj želimo graditi društvo i Crkvu zajedništva, suživota i mira. Zato sa povjernjem gledamo u budućnost, jer ona pripada onima koji grade mir u ljudskim srcima.

Želim ovdje istaknuti geslo njemačkoga Katholikentag iduće godine u Erfurtu: Tko ima budućnost: Budućnost ima čovjek mira – Zukunft hat der Mensch des Friedens. Tko može dati mir našemu vremenu, doli samo onaj tko je tvorac mira: naš Gospodin Isus Krist.

Neka on smiri nemire svega svijeta ali i nemire naših srdaca i neka nas učini mirotvorcima svoje Radosne vijesti – Evanđelja. Želimo se zahvaliti Hrvatskoj kulturnoj Zajednici Calw i njezinom presjedniku Jozi Kožulu na velikoj pomoći u organizaciji i pripremi ovoga velikoga slavlja…

Također veliko hvala i našim volonterima iz sve tri Zajednice koji su svoje vrijeme i ljubav ugradili u pripremu naše velike obljetnice. Kazao je svećenik Fra Željko Baković, povodom velikog jubileja obilježene svečane proslave 50 – godina utemeljenja Hrvatskih katoličkih zajednica Nagolda, Freudenstadta i Calwa.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Najava: Hrvatski pijanist Maksim Mrvica 30.04.2024. nastupa u berlinskom kazalištu Admiralspalast.

Hrvatski pijanist Maksim Mrvica 30.04.2024. nastupa u berlinskom kazalištu...

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von der Leyen kao predsjednice Europske komisije

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von...

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...