2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) BERLIN Koncert Zagrebačkih solista, dio kulturno-umjetničkog programa predsjedanja Vijećem Europske unije.

Datum:

(VIDEO-FOTO) BERLIN Koncert Zagrebačkih solista, dio kulturno-umjetničkog programa predsjedanja Vijećem Europske unije.
S prvim minutama siječnja Hrvatska je preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijećem Europske unije, šest i pol godina nakon što je postala članicom EU.
Početak predsjedanja službeno je obilježen 9. siječnja 2020. dolaskom članova Europske komisije u Zagreb i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.
Međunarodno otvaranje hrvatskog predsjedanja obilježava se danas 15. siječnja koncertom u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.


Hrvatsko preuzimanje predsjedanja Vijećem Europske svečano je obilježeno i u Berlinu i to svečanim koncertom Zagrebačkih solista, povodom prvog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Dan uoči međunarodnog otvaranja hrvatskog predsjedanja, Zagrebački solisti održali su koncert u Crvenoj vijećnici na Alexanderplatzu, a na programu bila su djela Luigia Boccherinija, Borisa Papandopula i Ludwiga van Beethovena.

OVDJE POGLEDAJTE VIDEO 1   POZDRAVNI GOVORI I 1.DIO KONCERTA ZAGREBAČKIH SOLISTA U BERLINU 14.01.2020.


Koncert Zagrebačkih solista, dio bogatog kulturno-umjetničkog programa predsjedanja Vijećem Europske unije, održan je u berlinskoj Crvenoj vijećnici u utorak, 14. siječnja 2020. godine.     

U punoj svečanoj dvorani okupili su se predstavnici diplomatskog, političkog, kulturnog, društvenog i vjerskog života iz brojnih europskih država i gradova. Prije samog koncerta održani su pozdravni govori, a govorili su veleposlanik RH u Njemačkoj Gordan Bakota, Gerry Woop državni tajnik za Europu, povjerenik za kulturu i Europu berlinskog Senata, Michelle Müntefering ministrica za međunarodnu kulturnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke te Zdravka Bušić državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Svi su naglasili važnost i značenje hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, kao i partnerstvo dviju država Hrvatske i Njemačke, jer nakon hrvatskog predsjedanja, Njemačka preuzima ulogu predsjedateljice Vijećem EU.

Na programu su bila djela Boccherinija, Papandopula i Beethovena. Program je osmislilo Ministarstvo kulture u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova s namjerom kontekstualiziranja hrvatske kulture, kako one baštinske tako i suvremene, s kulturama država u kojima se predstavljamo.

Koncert je započeo izvedbom „Andante sostenuto-Allegro assai“ Luigia Boccherinija a završio dijelom Ludwiga van Beethovena „Finale. Adagio molto e vivace“ umjetnika čija se 250. obljetnica rođenja obilježava tijekom 2020. Zagrebački solisti  su tako na samom početku Beethovenove godine u Berlinu izveli Prvu simfoniju u C-duru, Opus 21 koju je za gudače, kao prvi takav projekt u svijetu, obradio koncertni majstor Zagrebačkih solista Sreten Krstić.

Među velikim brojem uzvanika bio je papin nuncij u SR Njemačkoj hrvatski nadbiskup dr.Nikola Eterović, banjalučki biskup Franjo Komarica, župnik HKM Berlin Zvonko Tolić, hrvatski veleposlanik u Berlinu Gordan Bakota kao domaćin večeri, državna tajnica Zdravka Bušić, zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović, generalni konzuli RH u  SR Njemačkoj: Ivan Sablić (Stuttgart), Vladimir Duvnjak (München), Vedran Konjevod (Frankfurt), Ivan Bulić (Düsseldorf), Kristijan Tušek (Hamburg) te brojni hrvatski gospodarstvenici na čelu sa Zoranom Andročecom dirktorom INGRE u SR Njemačkoj.


OVDJE POGLEDAJTE VIDEO 2   2.DIO KONCERTA ZAGREBAČKIH SOLISTA U BERLINU 14.01.2020.

Koncertu je nazočila i operna pjevačica Evelin Novak te poznata hrvatska pijanistica Martina Filjak. Članovi tamburaškog orkestra Wellebit iz Berlina bili su ponosni da su mogli biti sudionici ovog velikog događaja kazao nam je njihov voditelj dirigent Horst Bude.

Među uzvanicima bili su i hrvatski odvjetnici, liječnici, poslovni ljudi, voditelji tvrtki i mnogi drugi uzvanici, koji su zabilježili u svojim sjećanjima ovaj povijesni koncert u Berlinu. Koncertu je nazočila i veleposlanica BiH Jadranka Winbow i vojni izaslanik BiH u SR Njemačkoj Davor Krolo sa suprugom. Koncertu su nazočili i predstavnici i predsjednici hrvatskih društava iz Berlina i Njemačke.

Zagrebački solisti osnovani su 1953., a prvi koncert imali su iduće godine u organizaciji Radiotelevizije Zagreb, pod umjetničkim vodstvom violončelista Antonija Janigra.
Do danas su imali oko 4000 koncerata na pet kontinenata, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su, Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires).

Redovito su gostovali na poznatim glazbenim festivalima, u Salzburgu, Pragu, Edinburghu, Berlinu, Bergenu i snimili gotovo stotinu diskografskih izdanja, kao ansambl ili u suradnji s gostujućim, proslavljenim solistima.
Zagrebački solist u Berlin su nastupili u sastavu: Sreten Krstić, koncertni majstor, Krunoslav Marić, Đana Kahriman, Saki Kodama, Davor Philips, Ivan Novinc i Mislav Pavlin svirali su violine, Hrvoje Philips i Lucija Brnadić svirali su viole, Smiljan Mrčela i Jasen Chelfi svirali su violončelo te je na velikom koncertu u Berlinu u čast predsjedanja Hrvatske Vijećem EU dana 14.01.2020. Mario Ivelja svirao Kontrabas.

Bio je ovo doživljaj i događaj za zabilježiti i doživjeti a prelijepu večer nakon koncerta uzvanicima je dodatno prigodnim domjenkom uveličala hrvatska tvrtka Podravka, koja se ovih dana predstavlja na Zelenom tjednu u Berlinu, najvećem međunarodnom poljoprivrednom sajmu Grüne Woche 2020., gdje je ove godine Hrvatska zemlja partner. Kušani su odlični hrvatski specijaliteti i vrhunska vina.

OVDJE POGLEDAJTE FOTO GALERIJU  Koncert Zagrebačkih solista, dio kulturno-umjetničkog programa predsjedanja Vijećem Europske unije

{gallery}koncert_zagrebacki_solisti_2020{/gallery}

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...