2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

Datum:

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na 10. konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas je boravio u Berlinu gdje je sudjelovao na 10. konferenciji „Berlin Energy Transition Dialogue“ (BETD) koja je pod sloganom „Ubrzavanje globalne energetske tranzicije“ okupila ministre i visoke dužnosnike 75 zemalja.

Fokus ovogodišnje konferencije bio je na mjerama za provedbu COP28 cilja, odnosno utrostručenja novih kapaciteta iz postrojenja za obnovljivu energiju, kao i na financiranju i infrastrukturi potrebnoj za postizanje tog cilja.

VIDEO: Ovogodišnju Konferenciju otvorila je Annalena Baerbock

Ovogodišnju Konferenciju otvorila je Annalena Baerbock, Savezna ministrica vanjskih poslova Njemačke, koja je naglasila energetske politike Njemačke, dok je Robert Habeck, Savezni ministar za gospodarske poslove i klimatske aktivnosti, naglasio nužnost suradnje svih dionika kako bi osigurali energetski održivu budućnost.

“Hrvatska je predana cilju da do 2028. godine ima instalirano 2500 megavata iz obnovljivih izvora energije te sukladno tome teži da do 2050. godine Europa postane prvi klimatski neutralni kontinent” izjavio je ministar Damir Habijan.

Tijekom ministarskog ručka nastavljen je dijalog na teme suradnji i zajedničkih ciljeva, a ministar Habijan je posebno istaknuo suradnju Hrvatske i Njemačke.

Održan je niz panel rasprava na temu globalnih ciljeva kada su u pitanju obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost te implemetaciji energetske tranzicije.

VIDEO: Ministar Habijan na 10. konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

U okviru boravka u Berlinu, ministar Habijan posjetio je i sjedište tvrtke Siemens Energy gdje je održao sastanak s Franziskom Weiss, potpredsjednicom tvrtke zaduženom za razvoj tržišta i poslovanja u Europi.

Ministar Habijan u Berlinu je naglasio važnost Južne plinske interkonekcije projektu koji predstavlja alternativu ruskom plinu koji preko Srbije ulazi u BiH.

Više od 2000 sudionika iz više od 130 zemalja svijeta, više od pedeset ministara vanjskih poslova i energetike, te državnih tajnika, kao i oko 100 visokih govornika sastaju se u njemačkom glavnom gradu kako bi sudjelovali u Berlinskom dijalogu o energetskoj tranziciji, na konferenciji koja se održava u Berlinu.

Ove godine Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji (BETD) slavi svoju desetu obljetnicu pod motom “Slavimo globalnu energetsku tranziciju”.

U svjetlu tekuće klimatske krize, koja donosi i hitnu potrebu za djelovanjem i prilike za energetski sektor diljem svijeta, obljetnički Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji (BETD) okuplja najutjecajnije izvršne direktore industrije, vodeće znanstvenike, kreatore politike i visoke predstavnike brojnih vlada, kako bi raspravljati o rješenjima za klimatsku krizu i raspravljali o strategijama za ubrzavanje energetske tranzicije.

Foto galerija: 10. konferenciji „Berlin Energy Transition Dialogue“ (BETD)

Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji (BETD)

Ove godine Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji (BETD) slavi svoju desetu obljetnicu pod motom “Slavimo globalnu energetsku tranziciju”.

U svjetlu tekuće klimatske krize, koja donosi i hitnu potrebu za djelovanjem i prilike za energetski sektor diljem svijeta, obljetnički Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji (BETD) okuplja najutjecajnije izvršne direktore industrije, vodeće znanstvenike, kreatore politike i visoke predstavnike brojnih vlada, kako bi raspravljati o rješenjima za klimatsku krizu i raspravljali o strategijama za ubrzavanje energetske tranzicije.

S obzirom na sve veću hitnost uspjeha globalne energetske tranzicije, ključno je povećati predanost ulaganju u energetske sustave koji su održivi i dostupni svima.

Međunarodni sporazumi, inovacije i najbolje prakse za globalnu energetsku tranziciju teme si dvodnevne konferencije Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji (BETD)

Ministarstvo vanjskih poslova i Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i zaštitu klime zajednički organizatori su 10. Berlinskog dijaloga o energetskoj tranziciji (BETD) u Ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu 19. i 20. ožujka 2024. godine.

U vrijeme velikih prilika, ali i velike neizvjesnosti u energetskom sektoru i u samom svijetu, BETD.24 okuplja neke od najutjecajnijih svjetskih izvršnih direktora i osnivača, kreatore politike i više predstavnike iz desetaka vlada kako bi pronašli rješenja za raspravu o zajedničkim izazovima .

Bilo da se radi o zaštiti klime, energetskoj sigurnosti, gospodarskoj diversifikaciji i razvoju ili iz mnogih drugih razloga – sada je važnije nego ikad unaprijediti globalnu energetsku tranziciju.
Sada je vrijeme da se još više posvetimo dugoročnom cilju klimatske neutralnosti i ulažemo u održive energetske sustave koji su pristupačni i dostupni svima.

Ovogodišnji BETD usredotočit će se na Global Renewables Pledge (Globalno obećanje obnovljivih izvora energije) potpisan na COP28 pod motom “BETD.24 – Ubrzanje globalne energetske tranzicije”.

Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji (BETD) održava se od 2015. na poziv savezne vlade i organiziran je zajedno sa Saveznom udrugom za obnovljivu energiju (BEE), Saveznom udrugom za solarnu industriju (BSW-Solar), Njemačka energetska agencija (dena) i eclareon GmbH.

Posljednjih godina BETD se razvio u vodeći međunarodni forum za političku, industrijsku, znanost i civilno društvo na visokoj razini za raspravu o idejama za sigurnu, pristupačnu i ekološki prihvatljivu globalnu energetsku tranziciju. Svakog proljeća u glavni grad Njemačke dolaze sudionici iz brojnih zemalja, ministri vanjskih poslova i energetike te visoki govornici.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...