2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) BERLIN Predstavljena knjiga “Tiha moć – diplomacija Svete Stolice” apostolskog nuncija u Njemačkoj i doajena diplomatskog zbora, nadbiskupa dr. Nikole Eterovića

Datum:

(VIDEO-FOTO) BERLIN Predstavljena knjiga “Tiha moć – diplomacija Svete Stolice” apostolskog nuncija u Njemačkoj i doajena diplomatskog zbora, nadbiskupa dr. Nikole Eterovića

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu pred velikim brojem uzvanika iz politike, gospodarstva i kulture predstavljena je knjiga apostolskog nuncija u SR Njemačkoj i doajena diplomatskog zbora, nadbiskupa dr. Nikole Eterovića, pod naslovom: “Tiha moć – diplomacija Svete Stolice”.

VIDEO: Berlin: Predstavljanje knjige „Tiha moć – Diplomacija Svete Stolice“ autora Nj.E. dr Nikola Eterović

Knjiga je tiskana na njemačkom jeziku a ovo je bilo prvo predstavljanje na hrvatskom jeziku i Hrvatima u SR Nejmačkoj.

Nakon uvodnih pozdravnih riječi veleposlanika RH u SR Njemačkoj, Gordana Bakote, uzvanicima se obratio i nadbiskup Eterović koji je iscrpno predstavio svoje djelovanje i o radu diplomacije Svete Stolice.

Tijekom svojeg izlaganja osvrnuo se na glavne naglaske u knjizi, koje uključuju prikaz ustrojstva Svete Stolice kao i njezino djelovanje na razini međunarodne zajednice.
Osobito se osvrnuo na važan doprinos pontifikata pape Ivana Pavla II. Europi i svijetu te odnosima Svete Stolice i Republike Hrvatske.

Nakon opširnog izlaganja nadbiskupa Eterovića održan je panel, koji je vodio Ivan Marić, diplomat u Veleposlanstvu, na kojem su, uz nadbiskupa Eterovića, sudjelovali i dr. Claudia Stahl, autorica knjige o blaženom Alojziju Stepincu te generalni konzul RH u Düsseldorfu i povjesničar dr. Ivan Bulić.

VIDEO: HRT DNEVNIK  Berlin: Predstavljanje knjige „Tiha moć – Diplomacija Svete Stolice“ autora Nj.E. dr Nikola Eterović

Panel je pružio dodatni uvid u diplomatsko djelovanje Svete Stolice i njezinih nuncijatura po svijetu.
Na kraju predstavljanja knjige brojni gosti imali su priliku postaviti pitanja. Ujedno, predstavljanje knjige uveličano je nastupom ugledne operne pjevačice Evelin Novak i pijanistice i dirigentice Satomi Nishi.
Večer je završila druženjem uz prigodan domjenak.

FOTO GALERIJA: Berlin: Predstavljanje knjige „Tiha moć – Diplomacija Svete Stolice“ autora Nj.E. dr Nikola Eterović

Na početku promocije predstavljena knjiga “Tiha moć – diplomacija Svete Stolice” apostolskog nuncija u Njemačkoj i doajena diplomatskog zbora, nadbiskupa dr. Nikole Eterovića, nazočni su imali zadovoljstvo poslušati hrvatsku uglednu opernu pjevačicu Evelin Novak i njezinu pijanisticu i dirigenticu u berlinskoj Staatsoper, Satomi Nishi.
Evelin Novak je otpjevala glazbene akte: Ivan pl. Zajc: Na gondoli i Ivo Tijardović: Mala Floramye.

Jedna od panelista bila je i nijemica dr. Claudia Stahl koja je rođena u Hamburgu te je studirala glazbu, filozofiju i pravo. Sutkinja je na Upravnom sudu u Cottbusu i živi u Berlinu. 2017. godine na njemačkom jeziku objavila je biografiju blaženog Alojzija Stepinca. U panel raspravi govorila je tečno hrvatski i ako doktorica Stahl nema hrvatskih korijena.

Također, izuzetna čast domaćinima u veleposlanstvu RH u Berlinu bila je kao panelista pozdraviti i generalnog konzula Republike Hrvatske u Düsseldorfu doktora Ivana Bulića, koji je rođen u Podgradini u općini Livno. Generalni konzul i povjesničar Ivan Bulić završio je Franjevačku gimnaziju u Sinju te studirao povijest na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i doktorirao na istom fakultetu.

Dužnost generalnog konzula preuzima s mjesta docenta pri Odjelu za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta na kojem je držao niz kolegija. Aktivni generalni konzul RH, dr. Bulić ovu večer je bio s nazočnima prvenstveno kao povjesničar te stručnjak za hrvatsku i svjetsku povijest 19. i 20. stoljeća.

Autor knjige zbog koje smo se danas okupili apostolski nuncija i doajen diplomatskog zbora u Saveznoj Republici Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović, naš je uvijek rado viđen gost. Ivan Marić, diplomat u Veleposlanstvu RH u SR Njemačkoj naglasio je u nastavku večeri, kako je Nadbiskup Eterović rođen 1951. u općini Pučišća na otoku Braču.

Za svećenika Hvarske biskupije zaređen je 1977. Nakon tri godine svećeništva stupa u diplomatsku službu Svete Stolice. Ima bogato iskustvo. Radio je u diplomatskim predstavništvima Svete stolice u Bjelokosnoj Obali, Španjolskoj, Nikaragvi te u Državnom tajništua Svete Stolice za odnose s državama. 1999. papa Ivan Pavao II. ga imenuje apostolskim nuncijem u Ukrajini apostolskim nuncijem u Ukrajini na toj dužnosti ostaje 2013. kad ga papa Franjo imenuje apostolskim nuncijem u Njemačkoj koju nastavlja obavljati do danas.

Dobrodošli, nadbiskupe u veleposlanstvo Republike Hrvatske! Kazao je u pozdravnim riječima Ivan Marić, diplomat u Veleposlanstvu RH u SR Njemačkoj u Berlinu, koji je odlično vodio panelski dio programa i razgovarao s panelistima.

Predstavljanje knjige “Tiha moć – diplomacija Svete Stolice” apostolskog nuncija u Njemačkoj i doajena diplomatskog zbora, nadbiskupa dr. Nikole Eterovića, završila je pitanjima nazočnih a na kraju nazočni su imali priliku još jednom uživati u izvedbi Evelin Novak i gospođe Satomi Nishi slušajući glazbeni akt: Josip Hatze: Majka i Josip Hatze: Serenada.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

1,14 milijuna tražitelja azila u Europi.Trećina svih migranata koji dolaze u EU odlazi u Njemačku.

Broj tražitelja azila u Europi prošle je godine znatno...

Moguće granične kontrole tijekom Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj

U najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj državi (Nordrhein-Westfalen NRW) Sjeverna Rajna-Vestfalija...

Novi broj – Berlinski magazin BM 247

Novi broj Berlinski magazin BM 247 Prosinac /Dezember 2023 Sadržaj Berlinski...