2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) FRANKFURT – Godišnji prijem njemačko-hrvatskog gospodarstva: Večer suradnje i perspektive

Datum:

Frankfurt na Majni, 7. rujna 2023. – Njemačko-hrvatski gospodarski odnosi su sinoć na godišnjem prijemu njemačko-hrvatskog gospodarstva u IHK Frankfurt na Majni podignuti na novu razinu. Manifestacija, organizirana od strane Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj, uživala je podršku i pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske, Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj (KWKD), Razvojne agencije Frankfurta (Wirtschaftsförderung Frankfurt GmbH) i Frankfurt Main Finance e. V.

(FOTO GALERIJA) Godišnji prijem njemačko-hrvatskog gospodarstva: Večer suradnje i perspektive

Najznačajniji trenutak večeri bio je svakako visoki krug razgovora pod nazivom “Navigacija Hrvatske kroz turbulentna ekonomska vremena – inflacija, razvoj kapitalnih tržišta i izravna strana ulaganja”. Sudionici razgovora, uključujući državnog tajnika u Ministarstvu financija Republike Hrvatske, Davora Zoričića, zamjenicu guvernera Hrvatske narodne banke, Sandru Švaljek, izvršnog direktora Frankfurta Main Finance e. V., Hubertusa Vätha, te dr. Michaela Königa iz Deutsche Börse Commodities, analizirali su trenutačne gospodarske izazove i prilike u Hrvatskoj.

(VIDEO) DNEVNIK HRT 2 Godišnji prijem njemačko-hrvatskog gospodarstva: Večer suradnje i perspektive

Mario Šušak, predsjednik Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj, naglasio je važnost ovog prijema za poslovne odnose između Njemačke i Hrvatske. Istaknuo je da Njemačka igra ključnu ulogu kao najvažniji politički i gospodarski partner Hrvatske i da je potrebno i dalje raditi na jačanju njemačko-hrvatske suradnje.

(VIDEO – REPORTAŽA) Godišnji prijem njemačko-hrvatskog gospodarstva: Večer suradnje i perspektive

Veleposlanik Gordan Bakota je u svom pozdravnom govoru istaknuo političku i gospodarsku stabilnost Hrvatske unutar Europske unije, posebno nakon uvođenja eura i pristupanja Schengenu. Trenutačno se pregovara o priključenju Hrvatske Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OSCE), što će dodatno povećati privlačnost Hrvatske za njemačke investitore.

(VIDEO) DNEVNIK HRT 1 Godišnji prijem njemačko-hrvatskog gospodarstva: Večer suradnje i perspektive

Franjo Akmadža, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj, govorio je o naporima Hrvatske u diversifikaciji gospodarstva i otvaranju novih sektora kako bi se smanjila ovisnost o tradicionalnim industrijama.

(VIDEO) Mario Šušak, predsjednik Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj

Hubertus Väth, izvršni direktor Frankfurt Main Finance, istaknuo je važnost Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj kao platforme za razmjenu ideja i stvaranje novih partnerstava između tvrtki i institucija iz oba društva.

Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke, naglasila je kako je Hrvatska bila jedina zemlja koja je uvela euro u okruženju visoke inflacije. No unatoč tome, jednokratni učinak prelaska na euro, prema njihovim procjenama, bio je blag i usporediv s prethodnim promjenama na euro.

(VIDEO) Gordan Bakota  Veleposlanik RH u SR Njemačkoj

Ulrich Caspar, predsjednik IHK Frankfurt na Majni, istaknuo je važnost bliske suradnje između Njemačke i Hrvatske te prilika koje se otvaraju za oba društva.

Još jedan vrhunac večeri bio je dodjela nagrade “Most” kao priznanja za iznimno angažiranje u njemačko-hrvatskim gospodarskim odnosima od strane Hrvatskog gospodarskog saveza. Ovo posebno priznanje je uručeno u obliku medalje izrađene od bračkog kamena.

Mario Šušak, zajedno s državnim tajnikom Davorom Zoričićem i veleposlanikom Gordanom Bakotom, pohvalio je tvrtku Green Logic Schweiz AG za njihov izniman doprinos u njemačko-hrvatskom gospodarskom okruženju. Posebno je istaknuta njihova predanost izravnim ulaganjima u Hrvatsku u području održivih investicija kroz proizvodnju certificiranih plantaža drveća.

Ovo priznanje označilo je povijesni trenutak, budući da je prvi put da je tvrtka izvan Njemačke dobila ovu prestižnu nagradu. Nagradu je u ime tvrtke Green Logic Schweiz AG preuzeo Mario Saponaro.

Večer je završila pozivom Hrvatskog gospodarskog saveza na neformalno druženje uz vino i specijalitete.

Godišnji prijem njemačko-hrvatskog gospodarstva za 2023. godinu bio je veliki uspjeh i doprinio je produbljivanju poslovnih odnosa i suradnje između Njemačke i Hrvatske.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...