2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) BERLIN:SVEČANI KONCERT “ZAJEDNO U GLAZBI. 30 GODINA HRVATSKO- NJEMAČKIH ODNOSA“.

Datum:

Središnju proslavu obilježavanja 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke, obilježena je u Berlinu svečanim koncertom pod nazivom „U glazbi zajedno – 30 godina hrvatsko-njemačkih odnosa“ . Koncert je održan u Velikoj dvorani Universität der Künste Berlin, na adresi Hardenbergstraße 33, 10623 Berlin.

Na koncertu su nastupili sopranistica Viola Westhues, bariton Grga Peroš i Orkestar mladih glazbenika iz Zagreba pod ravnanjem maestra dirigenta Matije Fortune.


Uz djela njemačkih skladatelja Carl Maria, Webera i Richarda Wagnera, na programu su bile skladbe, domaćih skladatelja  od kojih su neki u međuratnom razdoblju djelovali u Berlinu – Svetislava Stančića, Krešimira Baranovića, Ivana Kiša, Blagoja Bersa i Ive Tijardovića.

(Video) BERLIN:SVEČANI KONCERT “ZAJEDNO U GLAZBI. 30 GODINA HRVATSKO- NJEMAČKIH ODNOSA“.


„Prvo je u Berlin došao Svetislav Stančić. Planirao je usavršavanje kod Rahmanjinova, ali mu je Prvi svjetski rat pomrsio planove. Na školovanje u Berlin stigao je 1918. i ostao do 1922., kada se vratio u Zagreb i postao ključni klavirski pedagog. Nakon njegove smrti, Stančićeva udovica dugo je čuvala bezvrijednu novčanicu s mnogo nula kao uspomenu na vrijeme velike inflacije i zajedničke dane u Berlinu.
 
U programskom dijelu večeri nazočne je pozdravila i program vodila Anja Koštro, koja je naglasila da joj je velika čast da može ispred hrvatske zajednice u SR Njemačkoj pozdraviti sve nazočne te voditi kroz program.  Pozdravila je veleposlanika RH u SR Njemačkoj Gordana Bakoto, Generalne i Honorarne konzule RH u SR Njemačkoj, predstavnike njemačkog Bundestaga na čelu s Josipom Juratovićem, brojne veleposlanike akreditirane u Berlinu, predstavnike njemačkih i hrvatskih institucija i Udruga, vjerskih zajednica, na čelu s papskim nuncijem dr.nadbiskupom Nikolom Eterovićem, voditeljem HKM Berlin Zvonkom Tolićem, te sve druge koji su se odzvali ovom velebnom koncertu u povodu obilježavanja središnje proslave 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke.

Anja Koštro je potom naglasila kako nazočne prepušta orkestru i solistima te im poželjela da uživaju u divnoj glazbi.Vjerojatno je posredstvom Stančića otprilike u isto vrijeme u Berlin stigao Šibenčanac Krešimir Baranović, hrvatski Stravinski. Nije ostao dugo, ali dovoljno da upije najsuvremenije glazbene tekovine.
 
…Kada je tridesetih godina u Berlin stigao Ivo Tijardović, iza sebe je imao već uspjeh Akvarela i Floramye. Njemačka filmska industrija prigrlila ga je raširenih ruku, a Tijardović je postao prvi hrvatski filmski skladatelj“, kazao nam je Domagoj Marić, diplomatski savjetnik veleposlanstava RH u Berlinu, neke detalje o hrvatskim skladateljima koji su u međuratnom razdoblju djelovali u Berlinu.

Nakon svečanog koncerta u Berlinu kojim je proslavljeno prijateljstvo i partnerstvo između Hrvatske i Njemačke, što je okrunjeno lijepim koncertom, veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota kazao je sljedeće: „Dvije partnerske i savezničke zemlje u EU i Nato Savezu slave danas 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa. To je veliki dan kako za hrvatsko njemačko prijateljstvo tako i za mnogobrojnu hrvatsku zajednicu.

Danas je bilo ovdje preko 600 ljudi, njemačkih gostiju, turističkih radnika, političara, naše hrvatske zajednice, predstavnika Ministarstva vanjskih poslova i veliko mi je zadovoljstvo što smo doveli mlade glazbenike.

Otvaramao na ovako važnom događaju, prostor za mlade glazbenike iz Hrvatske koji na ovakvoj sceni imaju mogućnost afirmirati se i predstaviti se u najboljem svijetlu. Ja sam jako ponosan da upravo imamo mogućnost predstaviti naše mlade glazbenike u ovakvom centru kao što je Berlin…

…U svakom slučaju, kazao je u nastavku veleposlanik Bakota, Hrvatska i Njemačka su najsnažniji partneri u gospodarstvu i Njemačka je prvi partner gospodarstvu u RH. U turizmu je zaista rekordna sezona. Mi smo imali ove godine preko 3 milijuna turista iz Njemačke.

Dakle mi smo na gotovo 20 % većoj i boljoj turističkoj sezoni u usporedbi s rekordnom 2019.godinom. To je zaista veliki uspjeh i meni je zadovoljstvo da je danas bilo čitav niz turističkih predstavnika, ovdje na ovom koncertu.

Imali smo predstavljanje naših turističkih potencijala ovdje prije uoči koncerta i to je velika stvar za buduću turističku sezonu, ali svakako ovdje pokušavamo s Nijemcima i siguran sam da ćemo uspjeti razviti suradnju na mnogim područjima a posebno na energetici., kazao je veleposlanik Gordan Bakota.

U programu je kao gost iznenađenja nastupila poznata hrvatska operna zvijezda Evelin Novak koja živi i radi u Berlinu. Evelin Novak je kao i Orkestar mladih glazbenika, također zaradila velike pohvale nazočne publike u Berlinu.  
         
Zahvaljeno je organizatorima i institucijama koje su organizirale i sponzorirale ovaj koncert u povodu obilježavanja središnje proslave 30. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke.
Zahvaljeno je Ministarstvima vanjskih poslova RH i SR Njemačke, veleposlanstvu RH u RH u SR Njemačkoj i poredstavništvu HTZ u SR Njemačkoj na čelu s direktorom Romeo Draghicchio.

Nakon koncerta u predvorju dvorane uslijedio je prijem za sve sudionike koncerta.
(FOTO) BERLIN:SVEČANI KONCERT “ZAJEDNO U GLAZBI. 30 GODINA HRVATSKO- NJEMAČKIH ODNOSA“.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...