2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto) Božićni domjenak veleposlanstva RH u SR Njemačkoj uz nazočnost Državnog tajnika Zvonka Milasa

Datum:

(Video-Foto) Božićni domjenak veleposlanstva RH u SR Njemačkoj uz nazočnost Državnog tajnika Zvonka Milasa.
Božićni domjenk i svečani prijem u organizaciji Veleposlanstva RH u SR Njemačkoj održan je u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu.
Na poziv veleposlanika RH u SR Njemačkoj Gordana Bakote odazvalo se oko 150 uzvanika predstavnika javnog, društvenog, kulturnog, političkog i vjerskog života i rada Hrvata u Berlinu i SR Njemačkoj. 

Svojom nazočnošću prijem je uveličao i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas sa suradnicama Ureda.


Na početku večeri riječima “Dobro došli na Božićni domjenak veleposlanstva RH u Berlinu“ sve nazočne pozdravio je veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota i najavio izvedbu hrvatske himne Lijepa naša u izvedbi berlinske hrvatske klape Poverello, koja dijeluje pri Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin.

Nakon izvedbe hrvatske himne, veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota, obraćajući se nazočnima kazao je sljedeće.

Poštovani preuzvišeni Oče Nadbiskupe Nikola Eterović, poštovani Državni tajniče Zvonko Milas, poštovani generalni konzuli, poštovani predstavniče saborskog Odbora za iseljeništvo dr. Jovanoviću, poštovani dragi fra Zvonko, dragi savjetnici u vladinome Savjetu za hrvatske iseljenike, poštovane dame i gospodo, drage Hrvatice i Hrvati, meni je iznimno zadovoljstvo da vas mogu pozdraviti na Božićnom domjenku u veleposlanstvu RH u Berlinu.

VIDEO: Božićni domjenak veleposlanstav RH u SR Njemačkoj uz nazočnost Državnog tajnika Zvonka Milasa

Doba, vrijeme Adventa, vrijeme Dočašća uvijek je od posebnog značenja u kulturi i tradiciji našega naroda ali također u tradiciji kompletnog kršćanskoga zapadnog svijeta. To je razdoblje posebne empatije prema bližnjima, razdoblje solidarnosti, razdoblje kada poklanjamo ljubav svojim najbližnjima, kada onim potrebitima dajemo sve od sebe i kada dodatno donosimo ljubav u naše živote.

To je najvažnije razdoblje u godini. Dodatno bih želio naglasiti, zato je riječ o Dočašću, da je to razdoblje i pojedine rekapitulacije toga što je bilo u protekloj godini i ono što svi kažemo „Čestit Božić i sretna Nova godina“, vrijeme kad si želimo sve ono najbolje za iduću godinu.

U nastavku govora velepolsnik Gordan Bakota kazao je.
Kakva je bila godina iza nas?
Sasvim sigurno, godina kakva se ne pamti i koja je donijela puno problema, nesvakidašnjih briga vezanih uz rusku agresiju na Ukrajinu ali i na neki način, mir i blagostanje u čitavom svijetu.

Ovo je vrijeme Adventa kada se svi u svojim mislima moramo prisjetiti žrtava ukrajinskoga naroda, koji trpi pod nesvakidašnjom, nezapamćenom ruskom agresijom a mi to Hrvati dobro znamo, jer smo prije 30 godina prolazili kroz istu stvar za vrijeme Domovinskoga rata.

Zbog toga je ovo prilika da se prisjetimo u našim mislima i u našim molitvama upravo onih napaćenih.
Naravno da je to vrijeme izazova i za situaciju u Europi, svim našim zemljama, i u Njemačkoj i u Hrvatskoj kada je riječ o gospodarskoj priči, kada je riječ o rastu cijena energenata, kada je riječ o inflaciji koja raste, kada je riječ o cijenama i pred nama sasvim sigurno dolazi godina, koja će biti godina puna izazova. Zbog toga je jako bitno upravo u ovom razdoblju da smo zajedno i da pokažemo solidarnost prema jedni drugima.

Ovo je ipak godina u kojoj bih želio istaknuti, kada se približavao kraju, kada je Republika Hrvatska došla do ostvrenja svojih strateških politčkih ciljeva. Mi ulazimo u Eurozonu, mi ulazimo u Schengen, mi imamo strateški dijalog sa SR Njemačkom oko energetike, to su zaista vrlo važni događaji. I godina pred nama je bila godina  snažnog dijaloga između Hrvatske i Njemačke.

Sam Preimijer je ovdje bio. Predsjednik Vlade dva puta, u Njemačku uvijek kad je došao posjetio je hrvatsko iseljeništvo. Ali također i drugi dužnosnici dolazili su često u Berlin i zaista sa zadovljstvom mogu reći da je dijalog između nove njemačke Vlade i Vlade RH na iznimno visokoj razini.

Mene jako veseli da ste došli u ovolikom broju, zbog toga što je hrvatsko iseljeništvo definitivno prioritet i Veleposlanstva i Generalnih konzulata, naravno posebice i Središnjeg državnog ureda za Hrvate u inozemstvu.
Ja se ovom prigodom želim zahvaliti na odličnoj suradnji u 2022. godini, mislim da smo se često sretali, da smo pokretali puno stvari a također da je pred nama jedno razdoblje kada zaista možemo napraviti puno toga i novoga u odnosima sa hrvatskim iseljeništvom ali i u odnosima između vas, između hrvatskih udruga iseljenika.

Želim ovdje reći još jednom da mi je veliko zadovoljstvo da je s nama Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Domovine, gospodin Zvonko Milas sa svojim suradnicama, jer smo svi svjedoci koliko potpora i podrške dolazi iz Državnog Ureda za rad udruga i drugih društava u Njemačkoj.

Sa zadovljstvom mogu reći, dakle da vidimo i tu dodatni intenzitet u odnosima i zaista zahvaljujem se našem dragom Državnom tajniku na velikoj potpori koju on i njegovi suradnici pružaju hrvatskom iseljeništvu u Njemačkoj.

Veleposlanik Bakota je u nastavku najavio još jednom klapu Poverello koji su klapa koji su proizašli iz HKM Berlin, te naglasio kako je među nazočnima i naš dragi fra Zvonko. Klapa Poverello je potom otpjevala tri božićne pjesme, da lijepo uđemo u pred Božićno razdoblje a potom će vas pozdraviti prigodnim govorom državni tajnik Zvonko Milas, kazao je veleposlanik Bakota.

Odličana klapa Poverello nastupila je u sastavu Ivan Turšić, Marin Tadin, Tomislav Vranjić, Marko Marić, Neno Bliznac,Stipe Milanović, Drago Andić, Antonijo Marić, Stipe Mador Božinović, Davor Dejanović i Paško Varnica.

Velepolsanik Bakota je pojedinačno pozdravio i predstavio drage kolege Generalne konzule (GK) u SR Njemačkoj pet Generalnih konzula RH u SR Njemačkoj, te naglasio da je to znak koliko je hrvatsko iseljeništvo bitno za hrvatsku diplomaciju. Pozdravio je GK RH, koji su nazočili prijemu. Nazočni su bili: Kristijan Tušek – Generalni konzul u Hamburgu, Vedran Konjevod – Generalni konzul u Frankfurtu, Vladimir Duvnjak – Generalni konzul u Münchenu i Ivan Bulić – Generalni konzul u Düselldorfu.

U nastavku večeri nazočne je pozdravio Zvonko Milas – Državni tajnik Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Preuzvišeni Oče Nadbiskupe, poštovani veleposlaniče, gospodo Generalni konzuli, dragi fra Toliću, dragi Savjetnici Vlade RH za Hrvate izvan RH, Dame i Gospodo, dobra večer svima!

Iznimno sam i iskreno sretan što sam danas zajedno s vama ponovo u Berlinu, u ovo adventsko vrijeme, prvi puta nakon pandemije. Bilo je već i vrijeme, da se nađemo ovako, oči u oči, licem u lice.

Želim prije svega zahvaliti na svemu što ste učinili i što činite za sve stradale u potresima na Banovini.
Vjerujte mi da je iznimno snažan i dobar osjećaj, kada vas pogodi takva strahota, da shvatite i spoznate da niste sami, da niste ostavljeni.

Vjerujem da puno vas može tome i svjedočiti, ja mogu sigurno. I zato, od srca na tome zahvaljujem, svima koji su doprinijeli da ti jadni ljudi ipak gledaju u budućnost svjetlije, da im nada živi u srcu.

Središnji državni ured, vaš Ured u Domovini, želi iznad svega osnažiti zajedništvo koje imamo, želi ga proširiti, želi mu dati možda jednu novu dimenziju. Želimo da vaša djeca osjećaju Hrvatsku kao svoj dom.
Vaši unuci, želimo da Hrvatsku poznaju u njenoj punini, kroz njenu prošlost, sadašnjost, kroz izazove koji predstoje u budućnosti, da steknu autentično mišljennje o njoj, a onda će izabrati put, i siguran sam da će taj put biti dobar i da će biti pravi, da će biti nastavak svega ovoga što vi radite, svega ovoga čemu težite.

Želimo se još jače uvezati s Hrvatskim katoličkim misijama. Crkva je oduvijek i kad nismo imali državu bila tu čuvarica, svega onog, svih onih vrijednosti u kojima se mi prepoznajemo kao pripadnici hrvatskoga naroda, prije svega jezika, vjere, svega onoga što smo dobili, svaki u svojoj kući od naših roditelja.

Želim da to nastavimo, da to proširimo. Vjerujem da to možemo, a to možemo samo ako se međusobno uvažavamo, ako poštujemo jedni druge, bez obzira na različitosti koje imamo. Normalno da imamo, to nas na neki način i obogaćuje.

Dragi prijatelji, ovo je vrijeme Došašća, ovo je vrijeme rekao bih kada možda možemo se osvrnuti i pogledati iza sebe i sve ono što je bilo loše odbacit zaboravit, ono što vidimo da ima smisla trebamo čvršće stisnuti i zajedno gurnuti prema onome što nas čeka a to je prema mladima.

Snažno smo usmjereni, okrenuti prema generacijama koje dolaze, poduzeli smo niz aktivnosti, niz projekata, želimo da kroz te projekte upoznaju svoju hrvatsku Domovinu, Domovinu njihovih roditelja, baka.

Pandemija nas je zaustavila ali sam siguran, uz Božju pomoć, da ćemo sljedeće godine nastaviti i sa projektom “Korjeni” i sa “Domovinom”, da ćemo mlade okupiti na Hrvatskim svjetskim igrama, da ćemo doista na najbolji mogući način vezat je na sve moguće načine, kroz sve ono što nam pripada, kroz nogomet koji je danas aktualan, kroz nastavak čuvanja i izgradnje stoljetne tradicije nogometnih hrvatskih klubova ovdje u Njemačkoj.

Na kraju, još jednom, želim vas sve pozdraviti, želim vam čestitati na svemu. Želim vam da budete zdravi, vi i vaše obitelji i želim da živite jedni s drugima licem u lice, jedni za druge, jer jedino takav život ima smisla, sve drugo je beznađe i isprazno.

Zato, u iščekivanju Božića, želim vam sve najbolje i budite jedni za druge, raširenih ruku i otvorena srca.
Živjeli! Kazao je u govoru Zvonko Milas – Državni tajnik Središnjeg državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Nakon govora Državnog tajnika Zvonka Milasa, veleposlanik Gordan Bakota zamolio je Oca nadbiskupa Nikolu Eterovića, velepolsanika Pape Franje u SR Njemačkoj, da blagoslovi nazočne i domjenak te udijelu Blagoslov nazočnima, te mu se zahvalio na dolasku i naglasio kako je nadbiskup Eterović zaista prvi prijatelj RH i veleposlanstva RH u SR Njemačkoj. Preuzvišeni veliko Vam hvala, kazao je veleposlanik Bakota.

Nadbiskup Eterović u molitvi je kazao. Blagoslovio Vas svemogući Bog, udijelio vam sve milosti koje su vam potrebne, osobito mir, zdravlje, blagostanje i obilje sreće i ljubavi. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.
Sretno Došašće i sretno Kristovo porođenje. Sretan Božić!

Veleposlanik Bakota je na kraju zahvalio svim svojim suradnicama i suradnicima, djelatnicima, bez kojih ovog domjenka i svih drugih dogažaja u veleposlanstvu, sigurno nebi bilo. Puno vam Hvala, najboljoj ekipi, kazao je veleposlanik Bakota, uz čestitke za Božić i Novu godinu svima nazočnima, te puno uspjeha i našim Vatrenim u ponedjeljak, da prođemo Japan i da idemo dalje.

U nastavku večeri uslijedilo je zajedničko druženje i razgovore još jednom sve popraćeno pjesmom odlične klape Poverello, koja je svojim nastupom uveličala Božićni domjenak u veleposlanstvu RH u Berlinu 2022.godine, te zaradili velike pohvale svih nazočnih uzvanika.    

FOTO: Božićni domjenak veleposlanstav RH u SR Njemačkoj uz nazočnost Državnog tajnika Zvonka Milasa

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...

Velika Britanija uvodi najstroži zakon o nepušenju na svijetu

Najstroži zakon o nepušenju na svijetu Velika Britanija želi potpuno...

Niko Galešić: Najbolji smo u ligi, a najvažnije savjete daje otac Anto

Za dva mjeseca bit će pet godina otkako je...

Berlinsku Herthu napustio i Patrice Čović (16), sin hrvatskog trenera i igrača Ante Čovića

Berlinsku Herthu napustio i Patrice Čović (16), sin hrvatskog...