2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto) Nikolinje u HKM Berlin 2022.

Datum:

(Video-Foto) Nikolinje u HKM Berlin 2022.
Sveti Nikola jedan od najdražih svetaca mladih Hrvata u Njemačkoj i ove godine je obišao brojnu hrvatsku djecu, treće generacije Hrvata koji žive u Njemačkoj, koji uče hrvatski jezik paralelno s njemačkim i rado pohađaju svete Mise na jeziku svojih roditelja, što im ostaje još jedina značajna poveznica, između rodne Njemačke i voljenih domovina Hrvatske i BiH.

Svetog Nikolu hrvatska djeca u Njemačkoj, dočekala su u mnogim njemačkim gradovima u Misijama i Centrima, koje je obišao Sveti Nikola u 85 HKM misija u Njemačkoj.

Radosti i veselja mladih Hrvata u njemačkoj prijestolnici Berlinu nije nedostajalo ni ovoga puta.
Uvijek je veselo i živo kada se bilo što događa pod okriljem misije, a Nikolinje je poseban blagdan u Belinu.


Zahvaljujući entuzijazmu župnika Fra Zvonka Tolića i svećenika fra Dejana Međugorca s članovima Župnog Vijeća i Udrugom Misije ove godine obradovali su najmlađe pučane Misije prigodnim programom i tradicionalnim darovima.


(Video) Nikolinje u HKM Berlin 2022.



Oko 600 posjetitelja članova Hrvatske katoličke misije Berlin okupili su se u dvorani Gemeinschaftshaus Lichtenrade, berlinske općine Tempelhof-Schöneberg, da proslave dolazak svetog Nikole i Došašće u organizaciji HKM Berlin.

U moderatorsko dijelu program je vodila Dijana Marić. Pozdravila je sve nazočne i zaželjela svima skupa dobrodošlicu na proslavi svetog Nikole. Najavila je prigodan program, te naglasila da iza svega što će vidjeti večeras nalazi se marljivo i neumorno vježbanje, žrtvovanje slobodnog vremena i ljubav svih onih koji su voditelji grupa i svaki doprinos je bio važan i onaj najmanji, da bi jedna priredba kao ova danas bila uspješna, kazala je Marić.


Zato vam od srca svima hvala. U ime organizatora zahvalila je svim vrijednim rukama na poslasticama koje su pripremile za ovu večer.
Veliki dio tereta imali su organizatori članovi našeg Župnog Vijeća, naši dragi fratri fra Dejan i fra Zvonko. Od srca im hvala na trudu i zalaganju, kazala je Dijana Marić


Uslijedila je pozdrvna riječ fra Zvonka Tolića, župnik Hrvatske katoličke misije Berlin koji je pozdravio nazočne prigodnim riječima i zajedničkom molitvom.

Fra Zvonko je kazao kako je svetom Nikoli rekao da su na ovu priredbu došla najbolja dijeca u Berlinu.

Naglasio je kako je njemu i fra Dejanu ovo prvi put da se ovako druže s velikim brojem nazočnih u organizaciji HKM, nakon pandemije vremena, te da će se ovakva druženja nastaviti i u budućnosti.

Sve vas skupa iskreno pozdravljam i zajedno će mo zazvati Boga i Božiji blagoslov da nas čuva danas i svakoga dana nažega života, kazao je fra Zvonko.
Uslijedila je zajdnička molitva „Anđele čuvaru mili…“  i „Oče naš“ uz glasnu molitvu djece i roditelja.
Dragi Bože blagoslovi sve nas i ovo naše zajedništvo.
Bog vas blagoslovio i program neka ide dalje, kazao je župnik fra Zvonko Tolić.

Uslijedio je zanimljiv program večeri.
Prvo su nastupili “Pilići” najmanja ili najmlađa djeca HKM, pod vodstvom Antonije Grubišić i Marije Knezović, koje je najvila Dijana Marić.

Dječiji zbor misije izveo je potom pjesmu svetom Nikoli, zbor koji vodi Josipa Ljubas i fra Dejan odlično su nastupili.

Marta Ćosić i Maja Marić  u nastavku programa pročitale su tekst o Hrvatskoj dopunkskoj nastavi u Berlinu, te naglasile na kojim se mjestima održava, za koga je namjenjena i istaknule sadržaj hrvatske nastave.

Uslijedile su recitacije učenika Hrvatske škole a igrokaz “Razgovor s pastirima” izvele su: Filip Martinović, Niko Marić, Sara Marić i Mila Cosić.

Mali folklor – pod vodstvom Antonije Grubišić i Marije Knezović pokazao je sva svoja naučena znanja.

Recitacije učenika Hrvatske škole: “Božićna zgoda” u izvedbi učenika: Mia Kraljić, Ivano Martinović i Leo Horvat, pokazale su koliko je važno da mladi pohađaju hrvatsku nastavu i naslijede jezik svojih roditelja.

Uslijedila je još jedna recitacija “Sv. Nikola i krampus” u izvedbi učenica: Valetina Weigt i Katarina Dedić
U nastavku je nastupio veliki folklor HKM pod vodstvom voditelja: Katarina Čarapina i Ivan Baćak. Izveli su plesove iz Međimurja i zaradili velike ovacije nazočnih posjetitelja.
 

Pozdravne riječi nazočnima posjetiteljima priredbe za Nikolinje 2022. u Berlinu uputio je i Zvonko Milas državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je tijekom boravka u Berlinu posjetio ovaj događaj u organizaciji HKM Berlin.


Državni tajnik Zvonko Mislas naglasio je kako prije svega želi pozdraviti prekrasnu dijecu, mladež i roditelje koji su najzaslužniji za sve ovo. Čuvajte to i dalje. Središnji državni ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske na čijem čelu sam ja, ima zadatak biti u vezi sa svima vama u cijelom svijetu, pa tako i u Njemačkoj.

Mogu vam samo obećati, bit će mo vam potpora, materijalna, moralna i politička, sve ono što treba da bi Hrvati u Domovini i Hrvati koji koji žive izvan nje, bili pripadnici jednog naroda, bili ono što je isto. Jedna globalna hrvatska obitelj s vrijednostima, koje ćemo svi zajedno čuvati, koje ćemo njegovati, koje ćemo prezentirati ovako.


Neka živi naša Hrvatska i naš hrvatski narod. Kazao je između ostaloga Državni tanik Zvonko Milas.  
Nikolinju u HKM Berlin 2022. godine nazočili su i veleposlanika RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota i Croatiana Gregurić – Savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore.

U nastavku je uslijedio i dolazak svetog Nikole i podjela darova. Sveti Nikola je dočekan velikim aplauzom oduševljene i vesele djece.

Sveti Nikola je naglasio kako je došao s delekog puta preko brda i planina. Kazao je kako je vidio Finsku koja je puno u snijegu te da je išao preko Ukrajine gdje je vidio puno tuge i jada. Ljudi strahuju, a vama je dobro!
Pitao je djecu jesu li dobro i jesu li dobri, te slušaju li svoje roditelje. Nakon potvrdnih odgovora nazočne djece, sveti Nikola je kazao kako su sva djeca zaslužila darove.   

Podjelit ću vam darove koji ste zaslužili i budite vjerni dragom Bogu, kazao je sveti Nikola i podijelio darove za nazočnu djecu HKM Berlin.

Odlaskom svetog Nikole koji je podijelio darove uslijedio je i glazbeni dio programa u kome su nastupili hrvatski glazbenici iz Berlina Damir Kozarić i Slavko Batinić.

(Foto) Nikolinje u HKM Berlin 2022.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Niko Galešić: Najbolji smo u ligi, a najvažnije savjete daje otac Anto

Za dva mjeseca bit će pet godina otkako je...

Berlinsku Herthu napustio i Patrice Čović (16), sin hrvatskog trenera i igrača Ante Čovića

Berlinsku Herthu napustio i Patrice Čović (16), sin hrvatskog...

Hrvatska katolička misija Berlin: Završila korizmena akcija 2024. Prikupljeno 14.105,00 €

Hrvatska katolička misija Berlin: Završila korizmena akcija 2024. Prikupljeno 14.105,00...

HKM Berlin organizira hodočašće u Lurd 7.-11. 05. 2024. – Prijave i uplata do 15.04 2024. godine

HKM Berlin organizira hodočašće u Lurd 7.-11. 05. 2024....