2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) Gordan Bakota veleposlanik RH u SR Njemačkoj održao prvi susret s Hrvatima iz Berlina i SR Njemačke.

Datum:

(VIDEO-FOTO) Gordan Bakota veleposlanik RH u SR Njemačkoj održao prvi susret s Hrvatima iz Berlina i SR Njemačke.
Hrvatski veleposlanik u SR Njemačkoj Gordan Bakota nakon što je 7. siječnja predao vjerodajnice njemačkom predsjedniku dr. Frank-Walteru Steinmeieru, u prostorijama veleposlanstva RH u Berlinu, priredio je  prvi prijem za predstavnike hrvatskih udruga u Berlinu i Njemačkoj te Hrvatskih katoličkih misija. Veleposlanik Bakota na početku prijema pozdravio je nazočne uzvanike na čelu s  Fra Zvonkom Tolićem župnikom Hrvatske katoličke misije Berlin. Naglasio je kako mu je velika čast da može pozdraviti veliki broj nazočnih na ovom prvom susretu. Zahvalio je svima koji su došli izvan Berlina na ovo prvo predstavljanje te da se nada početku jedne lijepe i kvalitetne suradnje.

Osobno se zahvaljujem i prenijeću poruke mome predhodniku i današnjem ministru vanjskih poslova dr. Gordanu Glriću Radmanu, koji je ovdje zaista napravio po mom skromnom mišljenju veliki posao i u njegovom  mandatu uspostavio  temelje zaista odlične hrvatsko-njemačko suradnje ali i odlične suradnje s vama. Pouzdano znam koliko mu  je bila važna suradnja s hrvatskim iseljeništvom, uvijek mi je o tome govorio, još dok sam ja bio na predhodnom mandatu u Beogradu. Došao sam direktno s mandata iz Srbije u Berlin. I zaista napravo je veliki posao. Ja se samo mogu nadati da ću tim stopama ići i nastaviti tako dobru suradnju s vama i ta me suradnja jako veseli.

OVDJE POGLEDAJTE VIDEO: Gordan Bakota veleposlanik RH u SR Njemačkoj održao prvi susret s Hravtima iz Berlina i SR Nejmačke.


Ja sam karijerni diplomat. Bio sam u mnogim zemljama u mnogim mandatima. Kao veleposlanik služio sam u Turskoj, Austriji i Srbiji. Bio sam pomoćnik ministra, državni tajnik, politički direktor Ministarstva vanjskih poslova. Sve to što sam radio vjerojatno je u usporedbi s onim što me ovdje čeka samo neka uvertira. Svjestan sam značenja koje Njemačka ima za Hrvatsku. Važnosti  hrvatsko-njemačkih odnosa i važnosti hrvatskog iseljeništva i za Hrvatsku ali i za hrvatsko-njemačke odnose. Svjestan sam velike odgovornosti i ovim putem ću vas zamoliti s jedne strane za potporu meni, mojim kolegicama i kolegama ali i ponuditi vam zaista ispruženu ruku za buduću suradnju.

Mislimo da zajednički možemo napraviti velike stvari, da su pred nama važne godine, bit će tu puno izazova, puno otvorenih pitanja. Već ih ima, već sam to video u ovih prva četiri tjedna. Ali ako smo zajedno i ako znamo što želimo, mislim da možemo napraviti veliki i značajan posao, kazao je veleposlanik Gordan Bakota.

Krenulo je predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije, to je za sve nas u diplomaciji i cijelu državnu upravu jedan veliki izazov tako da nisam imao puno vremena ući u temu. Došao sam kako sam rekao iz Srbije s jednog vrućeg, kompliciranog i teškog mandata za RH ali mislim da je krenulo sve zaista izvanredno. Imati u tih prva četiri tjedna izvrsno sudjelovanje RH na Grüne Woche,  s preko 50 predstavnika hrvatskog gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, odličan susret hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s kancelarkom Angelom Merkel, plus i sve ono što je poslije slijedilo.

Sastanci na razinama gopodarstva, poljoprivrede, moje predstavljanje prioriteta Hrvatske pri predsjedavanju Vijećem EU.  Ovo je jedan snažan i važan početak, a prema mome skromnom mišljenju odličan osnov za daljnje produbljivanje hrvatsko-njemačkih ukupnih odnosa pa i gospodarskih s jedne strane a s druge strane zaista šanse da kroz hrvatsko predsjedavanje Vijećem EU pa potom njemačko predsjedavanje Vijećem EU, postavimo i produbimo odnose između Hrvatske i Njemačke, kazao je veleposlanik Gordan Bakota.

Imamo Akcijski plan koji bi trebao biti sveobuhvatan s ciljem produbljivanja odnosa po svim segmentima suradnje i to ćemo činiti tijekom 2020.godine.
Bakota je potom pred oko 150 nazočnih uzvanika predstavio prioritete hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU, pod okolnostima koje nisu jednostavne, kazao je. U prvom redu je Brexit, potom po meni najbitnije proračun EU po kojem se pitanju naš premijer jako zalaže da dobijemo dobru poziciju. Hrvatska će biti kordinator i pokušati napraviti koncezus imeđu 27 članica EU da dođemo do zajedničkih i prihvatljivih riješenja.

Kada je riječ o bileteralnim odnosima ovo je velika prilika i za Hrvatsku i za Njemačku. Da otvorimo kanale, dvosmjerne kanale suradnje. Mi jesmo jedno i to tako treba biti. Moje djelatnice i djelatnici, uvjeravam vas bit će vam pravi servis. Uvijek ćemo biti veliko uho koje će vas slušati, koje će probati shvatiti koja su temeljna otvorena pitanja, što trebamo raditi i da zajedno radimo na onome što je vrlo bitno, to je sve boljim i boljim hrvatsko-njmačkim odnosima, snažnijoj poziciji Hrvatske u samoj Njemačkoj, snažnijoj poziciji hrvatskog iseljeništva u SR Njemačkoj ali i snažnijim vezama hrvatskog iseljeništva i Republike Hrvatske.

Veleposlani Baktoa je potom ukazao je na važnost pitanja Hrvatske nastave u Njemačkoj koje je po njegovom mišljenju možda jedno od najosjetljivijih pitanja u ovome trenutku. Čini mi se to najosjetljivije pitanje u ovome trenutku. Brojke nisu ohrabrujuće. Kada vidmo koliko nas ovdje ima u SR Njemačkoj i kada vidimo u kojem broju naša djeca dolaze na dopunsku nastavu, pokazatelj je da nešto trebamo mijenjati, da nešto trebamo  novo raditi, da trebamo biti efikasniji, da trebamo biti svi zajedno na jednoj zadaći da omogućimo i potaknemo da djeca idu u Hrvatsku dopunsku nastavu. Jer to nije samo nastava Hrvatskog jezika, to je nastava koja približava hrvatsku djecu hrvatskoj kulturi.

To je bitna veza i spona između hrvatskog iseljeništva i domovinske Hrvatske. To je nešto zašto na kraju krajeva na koncu RH izdvaja zaista velika značajna sredstva. Kada čujem da u Baden-Württembergu ima više od 130.000 Hrvata službeno a da samo 1200 djece pohađa  hrvatsku nastavu, to je zaista podatak da se zamislimo svi zajedno i da vidimo što se tu može bolje napraviti.

Važno je i pitanje stvaranje kvalitetnog hrvastkog lobija u Njemačkoj i što bolje predstavljanje u ovoj za Hrvatsku najbitnijoj europskoj zemlji. Željeli bi napravit i rektorat. U cijeloj Njemačkoj ne postoji ni jedno sveučilište u kojem postoji jedan lektorat za Hravtski jezik. Od mojih austijskih dana taj duh ja kažem avet  B/K/S (Bosnisch, Kroatisch, Serbisch) stalno dolazi kao neka vjetrenjača. Borimo se protiv toga. Vrijeme je da napravimo neke iskorake. Znam da nije jednostavno i lako ali vrijedno je da to pokušamo napraviti.

Bitno je da sinergijski dijelujemo oko gospodarstva. Njemačka je prvi trgovinski partener Hrvatske. Prva zemlja po pitanju turizma. Četvrta po pitanju investicija. Svi radimo na tome da privučemo njemačke investicije u Hrvatsku.

Svjedoci smo da je iseljavanje iz RH veliko. Premijer je dao intervju u Frankfurter Algemeine Zeitungu u kojem je istaknuo koje su mjere koje bi RH trebala napraviti da zadrži naše građane u RH. To nije lako i nije jednostavno. Te probleme su imale gotovo sve nove članice EU. Mi se nadamo da ćemo kroz neke mjere, privući ljude da prvenstveno u jednom trenutku stane iseljavanje a  da nakon toga dođe i do povratka naših ljudi recimo iz Njemačke u Hrvatsku. Zato je dobra i važna klima ukupna u zemlji. Vrlo često vidimo negativne članke i vrlo negativne komentare o Hrvatskoj. Meni se čini da ima i pozitivnih stvari u RH, dobrih investicija i dobrih primjera ljudi. Jako bih volio da zajedničkim snagama pokušamo napraviti jednu dobru klimu upravo i na tom planu.

Na kraju želio bih se zahvaliti. Bio sam svjedokom. Ja sam u hrvatskoj diplomaciji od jeseni 1992. godine. Svjestan sam što ste sve činili i što ste sve napravili ovih svih godina.
Zahvaljujem se katoličkim misijama. Bez katoličkih misija sigurno nebi bilo ni hrvatstva na ovom području, uz dužno poštovanje diplomaciji i svemu onome što mi činimo. Mi smo svejsni da se naši ljdi okupljaju oko HKM-a i unaprijed želim zaista istaknuti da mi je želja surađivati sa svim HKM-a u Njemačkoj i raditi zajdno, na onome gdje ste nam, barem kada je riječ o Berlinu, to sam čuo, fra Zvonko hvala lijepa na tome, gdje ste nam pomagali. Primjerice i oko izbora i da animiramo što veći broj naših državljana da dođu glasovati. Dakle hvala svima.

Hvala svima koji ste odvojili svoje vrijeme i diljem Njemačke sudjelovali u izbornim procesima i nadamo se da ćemo u budućnosti kada se stvore neke mogućnosti za preinakama, omogućiti sve većem broju hrvatskih građana sudjelovati u izbornom procesu.

Želio bih istaknuti da je RH 2019. poduplala izdvojena sredstva za potporu hrvatskih udruga i hrvatskih medija i drugih. Mislim da je to jako dobro. Mislim da tim ritmom moramo i dalje ići. Hrvatska mora pružiti ruku i pomoći važnim projektima koje hrvatska zajednica u SR Njemačkoj ima. Trebamo zajednički djelovati. Želio bih vas pozvati da sudjelujete u novim natječajima koje se objavljuje polovicom veljače, za novi ciklus potpora udrugama, kulturnim projektima, projektima na područjima znanosti, obrazovanja, školstva, medija i informiranja.

Hvala vam na velikom odazivu na ovaj prvi susret. Ovo je i za mene velika potpora da vas vidim. Dobro zanam, točno znam, što mi je posao, posao mi je uz izgradnju najboljih hrvatsko-njemačkih odnosa također gradititi puno, kvaliteno iz srca otvorenih ruku s hrvatskim iselejništvom i pokušati također zajednički, sinergijski djelovati da napravimo velike vaće i kvalitetne projekte. Hvala svima na dolasku.  Kazao je između ostaloga veleposlanik Gordan Bakota na prvom sastanku s hrvatskim isljenicima iz Berlina i Njemačke te predstavnicima Hrvatskih katoličkih misija.

Nakon prigodnog predstavljanja veleposlanika Bakote predstavnicima hrvatskih zajednica i drugim uzvanicima u SR Njemačkoj, uslijedio je i prigodni domjenak  i druženje uzvanika u prostorija veleposlanstav RH  u Berlinu.

U dosadašnjih 28 godina hrvatske diplomacije u Njemačkoj, novi hrvatski veleposlanik Gordan Bakota od 7. siječnja 2020. godine  8. je veleposlanik RH u SR Njemačkoj.

OVDJE POGLEDAJTE FOTO GALERIJU: Gordan Bakota veleposlanik RH u SR Njemačkoj održao prvi susret s Hravtima iz Berlina i SR Nejmačke.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...

Velika Britanija uvodi najstroži zakon o nepušenju na svijetu

Najstroži zakon o nepušenju na svijetu Velika Britanija želi potpuno...

Niko Galešić: Najbolji smo u ligi, a najvažnije savjete daje otac Anto

Za dva mjeseca bit će pet godina otkako je...