2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) Gordan Grlić Radman pozdravljan nekoliko puta kao gost na stranačkom kongresu CDU-a u Berlinu

Datum:

(VIDEO-FOTO) Gordan Grlić Radman pozdravljan nekoliko puta kao gost na stranačkom kongresu CDU-a u Berlinu.
Gordan Grlić Radman sudjelovao je na trodnevnom stranačkom kongresu CDU-a u Berlinu.
Ministar vanjskih poslova RH pozdravljen je nekoliko puta za vrijeme kongresa, kao veliki i iskreni prijatelj Njemačke i njemačkog naroda, te i na hrvatskom jeziku s riječima „Dobro došli“.

Grlić Radman u Berlinu je naglasio da generalno uz tradicionalno odlične prijateljske bilateralne odnose usidrene u euroatlanskom zajedništvu i europskim vrijednostima ovdje smo puno razgovarali upravo o ovim vrijednostima koje su ugrožene ruskom agresijom na Ukrajinu, gdje Ukrajina ima našu bez rezevnu podršku.
(VIDEO) Gordan Grlić Radman pozdravljan nekoliko puta kao gost na stranačkom kongresu CDU-a u Berlinu.

Moramo jačati našu sigurnost, ulagati više u obranu, investirati kako bi smo zaustavili moguće ugroze na EU. Razgovarali smo i oteškoj situaciji na Bliskom istoku gdje apeliramo na prekid vatre kako upravo taj sukob nebi eskalirao i prenio se na susjedne države što može onda stvoriti jedno novo širenej sukoba a može imati i negativnu refleksiju naravno na cijeli svjetski poredak.

Također nismo propustili razgovarati i o našem neposrednom susjedstvu, najprije zapadnom Balkanu gdje Hrvatska snažno pridaje i predana je europskom proširenju na zapadni Balkan ali tu je posebno i BiH bila u našem fokusu, jer zahvaljujući upravo Hrvatskoj otvoreni su pristupni pregovori s BiH.

Naravno da su moji sugovornici u Berlinu suglasni s time da je BiH, njena teritorijalna cjelovitost i institucionalna funkcionalnost, jedino moguće ostvariva ukoliko su zagarantirani ravnopravni položaji sva tri konstitutivna naroda u BiH. Tako da ovdje očekujemo i pravedno riješenje promjene izbornog zakona za bolji položaj hrvatskog naroda u BiH, kazao je Grlić


Na stranačkom trodnevnom kongresu CDU-a koji danas završava u Berlinu Gordan Grlić Radman susreo se s novoizabranom predsjedniku Friedrichom Merzom, te mu je čestitao na izboru, i ime HDZ-a i predsjednika Andreja Plenkovića.
(FOTO) Gordan Grlić Radman pozdravljan nekoliko puta kao gost na stranačkom kongresu CDU-a u Berlinu


Na marginama CDU-u kongresa u Berlinu Grlić Radman je razgovarao s predsjednikom vanjsko političkog odbora europskog parlamenta Davidom McAllister, njemačkim zastupnicima: Klaus Peter Willsch, Armin Laschet, Jens Spahn, Johan Wadephul i Annegret Kramp-Karrenbauer kao i s visokim predstavnikom za BiH Christian Schmidt.

Grlić Radman u Berlinu razgovore je vodio i s predsjednikom Vlade Sachsena, Michael Kresttschmer i predsjednikom Vlade Hessena, Borisom Rhein, kao i s bivšim zastupnicima u EU parlamentu Elmar Brok i Doris Pack.
(VIDEO) Gordan Grlić Radman pozdravljan nekoliko puta kao gost na stranačkom kongresu CDU-a u Berlinu

Grlić Radman je danas u Berlinu u okvirima kongresa razgovarao i s bivšim ukrajinskim predsjednikom Petro Porošenko koji je bio gost CDU-ovog kongresa a završni govor na trodnevnom CDU kongresu u Berlinu održala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Grlić Radman naglasio je da svi ovjde u Berlinu kada govore o Hrvatskoj onda govore s iskrenim oduševljenjem, jer najviše turista dolazi u Hrvatsku iz Njemačke. Oni dolaze kroz cijelu godinu i vole Hrvatsku obalu i mislim da Njemačka ulaže jako puno truda u tome da nastavi jačati prijateljsku suradnju s Hrvatskom.

Sigurnost je važna a hrvatski ulazak u Schengen omogućuje upravo njemačkim turistima još brži dolazak jer je to auto destinacija i naravno uvođenje eura, sve to omogućuje lakši boravak, lakši ulazak i naravno sve ono što je vezano za turizam u Hrvatskoj.
(VIDEO) Gordan Grlić Radman pozdravljan nekoliko puta kao gost na stranačkom kongresu CDU-a u Berlinu

U Berlinu sam čuo jako puno mišljenja da se Nijemci raduju ljetu i dolasku u Hrvatsku. Kazao je između ostaloga Grlić Radman u Berlinu nakon održanog stranačkog kongresa CDU-a.

Dosadašnji čelnik stranke Friedricha Merza ponovno će voditi CDU Njemačke. Nakon stranačkog glasovanja delegata izabran je s 90 posto glasova za novi mandat predsjednika, na trodnevnom stranačkom kongresu koji je danas završen u Berlinu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...

Objava o izborima za Europski parlament i prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

OBJAVA O IZBORIMA ZA EUROPSKI PARLAMENT I PRETHODNOJ I...