2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i kancelar Njemačke Olaf Scholz razgovarali danas u Berlinu

Datum:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i kancelar Njemačke Olaf Scholz razgovarali danas u Berlinu.
Bosanskohercegovački šef države u Berlinu nastavlja reformski kurs prema pristupanju EU.

Njemačka će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka pristupanju EU. Rekao je to kancelar Scholz prilikom posjete bh. predsjednika Bećirovića. Zahvalio je balkanskoj državi na solidarnosti s Ukrajinom u obrani od ruske agresije. Bilo mu je važno da Denisa Bećirovića dočeka u Berlinu ubrzo nakon što je preuzeo dužnost predsjedatelja državnog Predsjedništva BiH. Rekao je to u utorak kancelar Olaf Scholz na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora u Uredu saveznog kancelara.

ULAZAK U EU KASNI
Kancelar je naglasio da je Njemačka intenzivno posvećena tome da zemlje zapadnog Balkana imaju budućnost u EU. “Pridruživanje je kasnilo.” Jer obećanje o članstvu dano je prije više od 20 godina.
Odluka Europskog vijeća u ožujku 2024. da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom bila je stoga priznanje napretka koji je zemlja postigla posljednjih godina. Time se šalje jasan signal snagama orijentiranim na reforme u zemlji i građanima u cijeloj regiji: “Ozbiljni smo u pogledu perspektive EU”, rekao je Scholz.
(VIDEO) Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i kancelar Njemačke Olaf Scholz

ODRŽATI KURS REFORMI
Istodobno, ova povijesna odluka bila je i poziv da se odlučno i brzo krene naprijed s daljnjim reformama nužnim prije ulaska u EU. Uostalom, proces proširenja temelji se na učinku.
“Nema prečaca niti posebnih ruta u Europsku uniju”, naglasio je kancelar. Jasno mu je da je taj put izazovan, ali reformski napori su vrijedni toga – “najviše za same zemlje kandidatkinje”, rekao je Scholz. Bećiroviću je obećao podršku savezne Vlade u konstruktivnom razgovoru.

BERLINSKI PROCES PROMIČE REGIONALNU SURADNJU
Proširenje regionalne suradnje na Zapadnom Balkanu također je bilo tema razgovora dvojice političara. Kancelar Scholz istaknuo je Berlinski proces, koji je prije deset godina pokrenula Njemačka, kao pravi instrument regionalne suradnje.

Iznad svega, potrebno je dodatno ojačati Zajedničko regionalno tržište. Scholz je izrazio očekivanje da će Bosna i Hercegovina ratificirati preostale sporazume o mobilnosti te prihvatiti energetsku deklaraciju usvojenu u Berlinu u studenom 2022. godine.

MIR NEMA ALTERNATIVU
Ruski agresorski rat protiv Ukrajine jasno je pokazao koliko su važni intenzivnija regionalna suradnja i bliska razmjena. “Nažalost, mir u Europi više nije datost”, rekao je Scholz. Pohvalio je solidarnost Bosne i Hercegovine s Ukrajinom, jer se ta zemlja obvezala na europske sankcije Rusiji.

OSIGURAVANJE STABILNOSTI NA BALKANU.
Čak i kada je riječ o državama Zapadnog Balkana, sigurnost i stabilnost se ne mogu uzeti zdravo za gotovo, već se na tome mora aktivno raditi, upozorio je kancelar Scholz. Bosna i Hercegovina tu igra ključnu ulogu.

“Svaki pokušaj dovođenja u pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje je neprihvatljiv”, jasno je rekao Scholz. Njemačka podržava važnu ulogu koju Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu – Nijemac Christian Schmidt obnaša ovu međunarodnu dužnost od 2021. – radi u promicanju demokracije, vladavine prava i ljudskih prava u zemlji. Visoki predstavnik pomaže u praćenju provedbe Daytonskog sporazuma iz 1995. i na taj način osigurava mir, rekao je kancelar Scholz.

U cilju promicanja sigurnosti i stabilnosti u regiji, Njemačka od 2022. ponovno sudjeluje u misiji EU-a EUFOR Althea. Kancelar je zajamčila da će se ovo sudjelovanje nastaviti kako bi se dao doprinos sigurnosti i stabilnosti. Savezna vlada je 2014. pokrenula takozvani “Berlinski proces” kao uvod u konferencije Zapadnog Balkana.

(VIDEO) Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i kancelar Njemačke Olaf Scholz-Orginal ton

Cilj ove serije godišnjih konferencija je promicanje mira, sigurnosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i podrška razvoju regije. Berlinski proces ima za cilj pomoći u poboljšanju prilika za suradnju među državama Zapadnog Balkana.

Tko su zemlje Zapadnog Balkana? Pojam “Zapadni Balkan” ima i geografsko i političko značenje. Uveden je u jezik EU na summitu EU 1998. u Beču i odnosi se na one države na Balkanskom poluotoku koje još nisu članice EU. Dakle, uz Albaniju, jugoslavenske države nasljednice Bosna i Hercegovina, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija trenutno se ubrajaju među države Zapadnog Balkana – ali ne i Slovenija i Hrvatska, koje su se pridružile EU 2004. odnosno 2013. godine.

U IME OGROMNE VEĆINE GRAĐANA BIH ŽELIM ISKAZATI OSOBNU ZAHVALNOST I POŠTOVANJE SR NJEMAČKOJ
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović Bećirović nakon sastabka sa kancelarom Olafom Scholzom sa kojim je, kako je rečeno u kancelarovom uredu, razgovarao o bilateralnim, međunarodnim i europskim temama, posebno perspektivom BiH u EU, na konferenciji za novinare je naglasio.

U ime ogromne većine građana BiH želim iskazati osobnu zahvalnost i poštovanje SR Njemačkoj i Vama osobno na cjelokupnoj dosadašnjoj pomoći državi BiH i njenim građanima i narodina, kazao je na početku predsjednik Denis Bećirović.

BiH je država koja ima tisućljetnu povijest, država dugog trajanja i dugog pamćenja, i država koja ne zaboravlja svoje prijatelje, a SR Njemačka je bila i ostala jedan od najvećih prijatelja BiH – rekao je Bećirović.

NAŠA UKUPNA VANJSKO TRGOVINSKA RAZMJENA IZNOSI PREKO 6 MILIJARDI KM
Na ovom zajedničkom sastanku konstatirali smo da imamo zaista i odlične bileteralne odnose, da imamo jako dobru suradnju na multilateralnom planu a ono što posebno raduje i ohrabruje je činjenica da iz godine u godinu SR Nejmačka i BiH imaju sve bolju i gospodarsku suradnju.

2023. godine smo postigli rekordnu robnu razmjenu, za vrijeme evo već 31. godine punih diplomatskih odnosa između dvije države. Naša ukupna vanjsko trgovinska razmjena iznosi preko 6 milijardi KM ili preko 3 milijarde eura. Mi želimo da robna razmjena bude još bolja i da dobru saradnju između dvije države i poslovnih ljudi iz Njemačke i BiH intenziviramo i u narednom radzoblju – kazao je Bećirović.

IZMEĐU 75-80% STANOVNIKA BIH ŽELE DA NAŠA ZEMLJA BUDE ŠTO PRIJE PUNOPRAVNA ČLANICA EU I NATO SAVEZA.
BiH ima 73% vanjsko trgovinske razmjene upravo ima s Njemačkom i sa zemljama EU što je vrlo jasno u kojem pravcu treba da s ekreće naša država BiH. Posljednje ankete u BiH govore da između 75-80% stanovnika BiH žele da naša zemlja bude što prije punopravna članica EU i Nato saveza.
To su i strateški ciljevi BiH, oni su definirani jednoglasno u državnim organima BiH i naša je obveza da na tome radimo.

POTOM SE DOTAKAO PROBLEMA U BOSNI I HERCEGOVINI, O KOJIMA JE RAZGOVARAO SA ŠOLCOM.
Nažalost i o tome sam informirao uvaženog kancelara. U BiH imamo jednu manjinu proruski orijentiranu koja ugrožava temeljne odredbe Deytonskog mirovnog sporazuma i ustavni poredak BiH. Oni napadaju na dvije ključne institucije koje garantiraju mir i stabilnost. To su iinstitucija Visokog predstavnika uspostavljena Aneksom 10 Deytonskog mirovnog sporazuma i Ustavni sud BiH uspostavljen na osnovu Ustava BiH.
Zbog takve politike i postoje sankcije prema tom režimu od strane gotovo cijelog Zapada. Naša je želja naravno da se svi vratimo u okvire Deytonskog mirovnog sporazuma i Ustavni sud BiH i da se okrenemo gospodarskom napretku BiH. Ali Isto tako moramo biti spremni da odgovorimo na eventualne izazove u narednom razdoblju.

Zato je za BiH i za regiju vrlo važna čvrsta poruka najveće i najjače gospodarske sile u EU – SR Njemačke i kancelara Scholza. Posebno je važna i njegova poruka da je nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH neupitan.

RAZGOVARALI I O REZOLUCIJI O POČINJENOM GENOCIDU U SREBRENICI
Također na ovom sastanku smo razgovarali i o rezoluciji o počinjenom genocidu u Srebrenici. Iskazao sam dosita duboko poštovanje i zahvalnost prema kancelaru i SR Njemačkoj, zato čuvaju istinu o Srebrenici. Istinu koju su utvrdili i najviši sudovi UN-a. Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju.

BiH i SR Njmačka imaju odličnu suradnju a nadam se u narednom razdoblju da će ta suradnja bit još snažnija i još plodotvornija.
Kazao je Denis Bećirović večeras u Berlinu na konferenciji za novinare, nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzem u uredu nejmačkog kanzelara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...

Objava o izborima za Europski parlament i prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

OBJAVA O IZBORIMA ZA EUROPSKI PARLAMENT I PRETHODNOJ I...