2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto) HKM Berlin – Sveta misa za žrtve Vukovara i Škabrnje

Datum:

(Video-Foto) HKM Berlin – Sveta misa za žrtve Vukovara i Škabrnje.
U spomen i sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Hrvati u Berlinu su uoči Dana sjećanja, upalili svijeće na balkonima  i prozorima svojih domova a svijeće su zapaljen i na balkonu zgrade velepolsantva RH u SR Njemačkoj u Berlinu. Sve u znak sjećanja na žrtve Domovinskog rata i slom obrane Vukovara 18. studenoga 1991.
U Hrvatskoj katoličkoj misiji Berlin koju vodi župnik fra Zvonko Tolić sa subratom fra Dejanom Međugorcem 18.11. 2021. služena je Sveta misa za žrtve Vukovara i Škabrnje u crkvi svetog Sebastiana na Weddingu.


Hrvati u Berlinu molili su na svetoj misi za žrtve Vukovara, Škabrnje i svih onih mjesta i ljudi koji su nam, svojom žrtvom, priskrbili slobodu Domovine. Pomolili su se za pokoj njihovih duša, zahvalili Bogu na njihovoj ljubavi za sve nas, za našu sadašnjost i našu budućnost.

VIDEO: HKM Berlin – Sveta misa za žrtve Vukovara i Škabrnje


Svetu misu predvodili su župnik fra Zvonko Tolić i fra Dejan Međugorac dok je broj nazočnih vjernika bio sukladan aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Naš je prvi čin uz sijećanje danas i zahvalnost. Molimo Gospodina da nas se spomene. Da se spomene i naše Domovine, da vidi u nama potrebu i čežnju za milosrđem. U duhu zahvalnosti ponizno ga molimo da nas čini dostojnima svoga spomena i ovoga svetoga misnog slavlja.
Pokajmo se! Kazao je na pčetku svete mise fra Dejan Međugorac.

U nadahnutoj prpopovjedi fra Dejan Međugorac, kazao je između ostaloga:

Dan je žrtve Vukovara i Škabrnje.
Prigoda je podsjetiti se kako su prije trideset godina ispisane stranice naše hrvatske povijesti žrtvom mnogih ljudi, i da one nisu izblijedile jer su ispisane ljubavlju koja je željela slobodu i dostojanstvo.
Spomen na one koji su u Vukovaru i na drugim mjestima obrane naše Domovine položili živote, potiče da novom snagom i opredjeljenjem prionemo uz istinu o nama, da nitko nije izgubljen tko se usuđuje cjelovito pripadati Bogu, i žrtvovati svoj život za ljudske i Božje vrijednosti.

Ovo je dan ispunjen emocijama i tuge i žalosti, ali i dan ponosa i zahvalnosti za radost našim ljudskim pobjedama, ali da pri tom ne smijemo zaboraviti najveću i najvažniju pobjedu nad smrću, koju je Bog ostvario u uskrsnuću svoga Sina Isusa Krista, a koju slavimo u svakoj svetoj misi, te je ona pravo mjesto sjeäanja, spomena i zahvalnosti za ljudskih žrtava, jer se upravo  u svetom Otajstvu ostvaruje i njihova konačna pobjeda nad smrću.

U tom svjetlu želimo promatrati naše hrvatske branitelje i sve druge žrtve rata u ovoj današnjoj tridesetoj obljetnici žrtve Vukovara i Domovinskog rata.

Stoga dok zahvaljujemo Bogu za ono što su naši hrvatski branitelji učinili, jednako tako zahvaljujemo i njihovim majkama i drugim članovima obitelji za sve ono čime su doprinosili da njihovi sinovi, muževi, očevi i braća u vrijeme ratnih nevolja i ratnih stradanja budu snažni iz izvorâ Božjih iz kojih se živjelo u hrvatskom narodu tijekom naših trinaest stoljeća kršćanstva i vjernosti Bogu i katoličkoj crkvi.

Naši pokojni branitelji iz svoje budućnosti i danas nas podsjećaju da je slobodna i neovisna Hrvatska utemeljena na žrtvi sebedarja i nesebične ljubavi. Ovaj temelj je trajni izvor nadahnuća socijalnijeg i pravednijeg društva gdje je u središtu čovjek i opće dobro svih ljudi.
Pozvani smo rasti i odgajati nove naraštaje u izvornom duhu naših branitelja – u duhu odgovornosti, solidarnosti i ljudskosti.

Takav živi i trajni spomenik dobrote i požrtvovnosti za opće dobro bit će naš najzahvalniji način sjećanja na žrtve Vukovara i na sve branitelje Hrvatske. A svim našim dragim pokojnim braniteljima koji darovaše svoje živote za nas i našu domovinu, zahvalni do groba i preko groba želimo sretnu budućnost.

A gdje je ta sretna budućnost kamo su otišli, neka nam iz nje progovori i danas jedan od njih – Glas Vukovara: “Ali mi sve dobro znamo gdje su. Ako nam život omogući da naša ljubav ovlada nama, kao što je njihova ljubav nosila njih, jednom, na kraju puta, možda možemo očekivati da i mi umremo sretni” (Siniša Glavašević).

Neka nam ova, gotovo oporučna riječ o ljubavi koja je njih nosila bude nadahnuće za život i nit vodilja svima nama na putu budućnosti koja je smisao naše sadašnjosti. Amen!

U molititvi vjernika koja je uslijedila nako propovjedi između ostaloga  u molitvi je naglašeno: 
„Za sve pokojne a napose za sve vukovarske i škrabanjske i druge žrtve Domovinskog rata, sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje, podari im mir vječnoga života, molimo te.“  Gospodine usliši nas!  

Fra Dejan Međugorac je pred kraj misnog slavlja kazao.
Bože vječni gospodaru života i smrti. Zahvaljujemo ti na darovanoj slobode i miru po našim braniteljima i svima onima koji su svoje živote položili za vječne ideale.
 
Zavrijedili su da ih se spominjemo u zahvalnosti ih čuvamo od zaborava. Daj da i nama bude sveto, ono za što su dali svoj živote. Zazivamo tvoje beskrajno milosrđe za sve poginule i nestale i preminule hrvatske branitelje i sve stradale u Domovinskom ratu u obrani i osobađanju drage nam Domovine.

Molimo te Gospodine primi njihove živote kao ugodan prinos i zalog boljem i pravednijem svijetu. U svojemu smilovanju izbriši nad njima svaku krivicu jer su željeli vršiti tvoju volju i ostati tebi vrijedni.
Uskrisi ih na vječni život, neka se zauvijek pred tobom raduju gledajući tvoje milostivo lice.
Po Kristu Gospodinu našemu, Amen!

HKM Berlin – Sveta misa za žrtve Vukovara i Škabrnje
FOTO:

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Niko Galešić: Najbolji smo u ligi, a najvažnije savjete daje otac Anto

Za dva mjeseca bit će pet godina otkako je...

Berlinsku Herthu napustio i Patrice Čović (16), sin hrvatskog trenera i igrača Ante Čovića

Berlinsku Herthu napustio i Patrice Čović (16), sin hrvatskog...

Hrvatska katolička misija Berlin: Završila korizmena akcija 2024. Prikupljeno 14.105,00 €

Hrvatska katolička misija Berlin: Završila korizmena akcija 2024. Prikupljeno 14.105,00...

HKM Berlin organizira hodočašće u Lurd 7.-11. 05. 2024. – Prijave i uplata do 15.04 2024. godine

HKM Berlin organizira hodočašće u Lurd 7.-11. 05. 2024....