2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO+FOTO) Hrvatski premijer Andrej Plenković u Berlinu na samitu u sklopu Berlinskog procesa

Datum:

(VIDEO+FOTO) Hrvatski premijer Andrej Plenković u Berlinu na samitu u sklopu Berlinskog procesa.
Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković stigao je u dvodnevni posjet Berlinu na sastanak na vrhu zemalja zapadnog Balkana i EU-a u sklopu Berlinskog procesa.
U srijedu navečer se u Veleposlanstvu RH u Berlinu obratio predstavnicima hrvatske zajednice Berlina i Njemačke.
“Ovaj put u Berlinu boravimo u kontekstu jednog šireg foruma, Berlinskog procesa koji posvećen nama susjednim zemljama jugoistočne Europe, a u njemu sudjeluje i Hrvatska s obzirom na izraženi interes prema zemljama regije”, rekao je Plenković govoreći na početku susreta s predstavnicima hrvatske zajednice.

(VIDEO) Hrvatski premijer u Berlinu na samitu u sklopu Berlinskog procesa

“Mi smo tu da unapređujemo bilateralne odnose, ali i da iz neposredne blizine pratimo taj proces i pomažemo ga koliko možemo u procesu ispunjavanja kriterija”, kazao je hrvatski premijer uoči sastanka na vrhu zemalja zapadnog Balkana i EU-a u sklopu Berlinskog procesa.

Plenković je rekao kako je Hrvatska sada u fazi ulaska u zadnja dva mjeseca okončanja velikih i višegodišnjih reformskih procesa i ostvarenja strateških ciljeva.
“Ući ćemo u krug samo 15 zemalja koje su i u Europskoj uniji, NATO-u, euro i šengenskom području i to nakon niza reformi i ispunjenih kriterija”, naglasio je Plenković obraćajući se članovima hrvatske zajednice u Berlinu.

Predsjednik vlade je istaknuo kako je ulazak u područje eura i šengensku zonu važan događaj za gospodarstvo i posebice za ulaganja i turizam pri čemu je, kako je naglasio, Njemačka ove godine ponovno postala važno područje kad je u pitanju hrvatski turizam.
Plenković je rekao kako se očekuje da će, unatoč krizi uzrokovanoj ruskom agresijom na Ukrajinu, gospodarski rast u Hrvatskoj ove godine biti oko 5,7 posto, a po procjenama međunarodnih financijskih organizacija i preko šest posto.
“To pokazuje agilnost hrvatskog gospodarstva i kako su mjere koje smo poduzimali uspješne”, rekao je Plenković.

On je rekao kako bi po procjenama 2023. trebala biti godina usporavanja globalne ekonomije. “To će se reflektirati i na Njemačku, a time i na cijelu Europsku uniju pa i na Hrvatsku no mi u tu fazu ulazimo poprilično spremni”, istaknuo je hrvatski premijer.
On je ukazao i na potrebu zadržavanja društvene kohezije u kriznim vremenima.

Plenković je spomenuo i stratešku ulogu Hrvatske na polju europske energetske opskrbe te istaknuo terminal za ukapljeni plin na Krku.
“To će biti tema i sutra na forumu Berlinskog procesa, ali i bilateralnih razgovora s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom”, rekao je Plenković.
Hrvatski premijer se na kraju obraćanja zahvalio hrvatskim iseljenicima na jačanju veza između Hrvatske i Njemačke.

Plenković danas sudjeluje na susretu na vrhu zemalja zapadnog Balkana i EU-a u sklopu berlinskog procesa, na kojem će osim zemalja zapadnog Balkana biti prisutni i predstavnici članica Europske unije uključenih u ovaj proces, kao i predstavnici europskih institucija.

Na samitu bi trebali biti potpisani i sporazumi o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica te fakultetskih i stručnih diploma što je korak prema stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta, jednog od deklariranih ciljeva Balkanskog procesa.
(Foto) Hrvatski premijer u Berlinu na samitu u sklopu Berlinskog procesa- Susret s Hrvatima iz Njemačke

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...