2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto) Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u prvom službenom posjetu SR Njemačkoj

Datum:

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u prvom službenom posjetu SR Njemačkoj

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BIH ELMEDIN KONAKOVIĆ SASTAO SE SA MINISTRICOM VANJSKIH POSLOVA SR NJEMAČKE ANNALENOM BAERBOCK

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, u okviru radnog posjeta Saveznoj Republici Njemačkoj, sastao se s ministricom vanjskih poslova SR Njemačke Annalenom Baerbock.

Tijekom susreta razgovaralo se o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Njemačke, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, europskim integracijama i regionalnim odnosima.

VIDEO: Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u prvom službenom posjetu SR Njemačkoj

Ministar Konaković i ministrica Baerbock suglasni su da su odnosi između dvije države vrlo dobri i prijateljski, a institucionalna suradnja i politički dijalog na visokom nivou. Razvoju dobrih bilateralnih odnosa u velikoj mjeri doprinosi razvijena parlamentarna suradnja, uspješna suradnja u oblasti obrane, sigurnosti, te kulturna i obrazovna saradnja.

 

Naglašeno je da Bosna i Hercegovina i Njemačka imaju dobre ekonomsko-trgovinske odnose već dugi niz godina, bez otvorenih pitanja i da je Njemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih i vanjskopolitičkih partnera BiH.

Obostrano je iskazana zainteresiranost za daljnje jačanje bilateralnih odnosa na ekonomskom planu.

Ministar Konaković je iskazao zahvalnost Vladi Savezne Republike Njemačke na posvećenosti regiji zapadnog Balkana i podršci europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i regije. Zahvalio je na značajnoj podršci Njemačke, kao jedne od najvećih zemalja-partnera, koju već godinama pruža BiH kroz bilateralnu razvojnu saradnju, kako tehničku tako i finansijsku, čiji je glavni cilj podrška Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija.

VIDEO: Berlin Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u nastupnom posjetu SR Njemačkoj

Dodao je da taj vid podrške i suradnje doprinosi provođenju potrebnih reformi u društvu, unapređenju infrastrukture, poslovnog okruženja i jačanju demokracije i pravne države u BiH.

Ministar je naglasio da predanost BiH putu prema EU ostaje nepokolebljiva i da je Vijeće ministara BiH opredijeljeno provođenju reformskih procesa u kontekstu implementacije 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Europske komisije.

Kazao je da su, pored europskih integracija, dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja prioriteti vanjske politike BiH, te naglasio značaj Berlinskog procesa čiji je cilj povezivanje zemalja zapadnog Balkana kako bi se ubrzao proces integracije s Europskom unijom.

Naglasio je da će BiH nastaviti aktivno biti dijelom ovog procesa, te podsjetio da je Vijeće ministara donijelo odluke koje će omogućiti proces ratifikacije 2 od 3 sporazuma o mobilnosti studenata, istraživača i profesora i da će vlasti u BiH nastaviti tražiti politički konsenzus oko pokretanja procesa ratifikacije trećeg sporazuma o mobilnosti. Iskazao je poseban interes da zajedničko regionalno tržište profunkcionira što prije.

(VIDEO) Razgovor: Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u prvom službenom posjetu SR Njemačkoj

Ministar je na kraju istaknuo da su konstruktivan angažman i podrška Njemačke važni za Bosnu i Hercegovinu, te pozdravio učešće njemačkih vojnika u sklopu misije EUFOR Althea u BiH.

Šefica njemačke diplomatije Baerbock je kazala da Njemačka podržava proces EU integracija i drži da je važno da se unaprijede područja vladavine prava, demokracije i ekonomskog razvoja, odnosno brže sprovođenje neophodnih reformi u BiH.

Naglasila je da region zapadnog Balkana ostaje ključni prioritet Njemačke i da je njen interes postizanje trajne stabilnosti u regionu kroz osiguranje europske perspektive za sve zemlje regiona.

MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BIH ELMEDIN KONAKOVIĆ SASTAO SE S ČLANOVIMA KABINETA NJEMAČKOG KANCELARA OLAFA SCHOLZA

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se u Berlinu s članovima kabineta njemačkog kancelara Olafa Scholza, Christianom Aulbachom i Alexanderom Wallauom.

Ministar Konaković je na početku sastanka izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima dvije države, te iskazao zahvalnost na kontinuiranoj podršci SR Njemačke reformskim procesima u Bosni i Hercegovini.

Posebno je zahvalio na podršci u dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH ocijenivši to povijesnim korakom za napredak BiH na putu prema EU. S tim u vezi, naglasio je značaj Berlinskog procesa koji omogućava jačanje BiH kapaciteta u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU.

Ministar Konaković je istaknuo da će Bosna i Hercegovina i dalje biti konstruktivan partner svim susjedima BiH, koja će biti posvećena promociji mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regionu, kao i jačanju regionalne suradnje, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja – punopravnog članstva u EU.

U nastavku je ministar Konaković upoznao sagovornike s aktuelnom unutrašnjopolitičkom situacijom u BiH, dinamikom reformskih procesa kao i radom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH, kojem je prioritet opredjeljenje BiH prema Europskoj uniji, u proteklom razdoblju usvojilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, Strategiju za borbu protiv organiziranog kriminala, Program ekonomskih reformi za 2023.-2025. godinu, Akcijski plan za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2022. – 2024., kao i niz drugih odluka, nacrta i strateških dokumenata.

Imajući u vidu trenutne globalne okolnosti i podršku koju EU pruža susjednim državama članicama, ministar Konaković je pozdravio novi pristup EK zemljama zapadnog Balkana koji se ogleda u inicijativi za povećanje finansijske i tehničke podrške EU-a regionu, što je prije moguće.

Istakao je da Bosna i Hercegovina čvrsto ostaje na putu koji vodi prema Europskoj uniji te, u tom pogledu, naglasio značaj nastavka njemačke podrške reformskim procesima u Bosni i Hercegovini.

Tijekom razgovora sugovornici su ukazali na važnost usklađivanja stavova Bosne i Hercegovine sa stavovima Europske unije, naročito kada je riječ o deklaracijama i mjerama EU.

Članovi Kabineta Aulbach i Wallau potvrdili su čvrstu opredjeljenost Vlade Savezne Republike Njemačke za dijalog i podršku Bosni i Hercegovini i cijelom regionu zapadnog Balkana u nastojanjima da se BiH što prije pridruže europskoj obitelji.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO-FOTO) Gordan Grlić Radman pozdravljan nekoliko puta kao gost na stranačkom kongresu CDU-a u Berlinu

(VIDEO-FOTO) Gordan Grlić Radman pozdravljan nekoliko puta kao gost...

(VIDEO-FOTO) Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i kancelar Njemačke Olaf Scholz razgovarali danas u Berlinu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i kancelar Njemačke Olaf...

Friedrich Merz čelnik stranke CDU-a ponovno je izabran s 90 posto glasova na stranačkom kongresu u Berlinu

CDU dao novo povjerenje Friedrichu Merzu. Čelnik stranke CDU-a ponovno...

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo dvodnevni posjet Njemačkoj.

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović započeo dvodnevni...