2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto) Park Prirode “Hutovo blato” – Dragulj koji treba posjetiti u jugoistočnoj Hercegovini

Datum:

(Video-Foto) Park Prirode “Hutovo blato” – Dragulj koji treba posjetiti u jugoistočnoj Hercegovini
Hutovo blato je ptičji rezervat i park prirode na jugu Bosne i Hercegovine.

Park Prirode “Hutovo blato” osnovan je 1995. godine. Nalazi se u jugoistočnoj Hercegovini, sa lijeve strane rijeke Neretve na teritoriju općina Čapljina i Stolac. Zauzima površinu od 8000 hektara.

Javno poduzeće Park prirode “Hutovo blato” je osnovano 1995. godine. Osnovne djelatnosti su zaštita, unapređenje i korištenje prostora kroz održivi razvoj prvenstveno kroz turizam, ribolov i dr.

Hutovo blato se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe. Hutovo blato teritorijalno pripada općinama Čapljina i Stolac, a prostire se na močvarnom, ravničarskom i brdovitom terenu, sa nadmorskom visinom od 1 m do 588 m.

(Video) Vožnja brodicom i obilazak Parka prirode Hutovo Blato – Razgovor s Ivanom Pehar

Park prirode Hutovo blato obogatio je i proširio svoju turističku ponudu te obučio osoblje kako svim zainteresiranim turistima približiti ove naše Bogom dane prirodne ljepote.

Hutovo blato je depresija koju vapnenački greben Ostrovo dijeli na Gornje Hutovo blato (s Deranskim blatom) i Donje Hutovo blato sa Svitavskim blatom. Niski dijelovi Svitavskog/Donjeg blata imaju nadmorsku visinu od 1,5 do 3,5 m n.m., a Deransko/Gornje blato od –1,5 m do 2,5 m n.m. Površina parka iznosi 7824 ha, a nalazi se na području Grada Čapljina (4993,30 ha) i Grada Stolac (2830,70 ha). Od Čapljine je udaljen 4 km, od Stoca 8 km te od Metkovića 4 km.

Najveća jezera Hutova blata su: Deransko, Jelim, Drijen, Orah, Škrka i Svitava. Svitavsko je umjetna akumulacija, nastala izgradnjom hidroelektrane Čapljina. Međusobno su povezana kanalima i jarugama, a nekima od njih dno se nalazi ispod razine mora (Jelim, -18 m).

(Video) Vožnja brodicom i obilazak Parka prirode Hutovo Blato (2)

Rijeka Krupa je glavni vodotok Hutova blata i odvodi vode Gornjeg blata i Svitavskog jezera u rijeku Neretvu. Krupa nema pravog izvora nego je otoka Deranskog jezera. Dužina Krupe iznosi 9 km, a prosječna dubina joj je oko 5 metara. Ovo je jedinstvena rijeka u Europi jer ima osobinu da teče u oba smjera. Ona teče normalno od “izvora” prema ušću, i od ušća prema “izvoru”. Do ove pojave dolazi kada uslijed visoke razine i velikog protoka vode,rijeka Neretva potisne Krupu.

Prve podatke o pticama Hutova blata dao je entomolog German 1817., a prvi opširniji rad o pticama donje Neretve pod nazivom “Preduzioni naturali della cittata di Narona” djelo je zoologa Lanze tiskano 1842. u Bologni. Za vrijeme Austro-Ugarske u djelu “Lovstvo u Bosni i Hercegovini” Laska ga opisuje kao “… zagonetnu močvaru u kojoj nebrojene stotine tisuća divljih pataka najrazličitijih vrsta, prije svega divlja patka gluhara i patka kržulja, oživljavaju ovo mjesto …”.

FOTO GALERIJA

Odlukom vlade HR HB 30. ožujka 1995. god. Hutovo blato je proglašeno parkom prirode i od tada njime upravlja Javno poduzeće Park prirode “Hutovo blato”. Godine 1998. uvršteno je u popis međunarodno važnih staništa ptica, a 2001. u popis močvara od međunarodne važnosti.

Hutovo blato je dom 240 vrsta ptica močvarica, od čega je stalni broj ptica 162, 45 vrsta riba i jegulje (Obitavalište je riba: som, cipal, šaran, linjak i dr.), 11 vrsta gmazova, 7 vrsta vodozemaca, preko 700 vrsta biljaka, kao i neistraženi broj insekata, kukaca i gljiva. Smatra se jednim od najvećih zimovališta ptica u Europi. Floru parka čine mnogobrojne vrste. Na vodenim površinama dominiraju lopoč (Nymphaea alba), lokvanj (Nuphar luteum) te mrijesnjak (Potamogeton sp.) i žabnjak (Ranunculus sp.). U tršćacima dominiraju trska (Phragmites sp.), rogoz (Typha sp.), šaš (Carex sp.) i sita (Juncus sp.). Na šumskim i livadskim predjelima rastu jasen (Fraxinus sp.), hrast (Quercus sp.), veprina (Ruscus sp.), mogranj (Punica feNrum), borovica (Juniperus sp.), vrba (Salix sp.), brijest (Ulmus sp.), joha (Alnus sp.), kupina (Rubus sp.), dud (Morus sp.), mrtva kopriva (Lamium sp.) i djetelina (Trifolium sp.).

Hutovo blato je idealna destinacija za sve one koji se žele odmoriti u svakodnevnici i uživati u netaknutoj prirodi. Ima sadržaja za sve posjetitelje, od prekrasnih šetnica, druženja s plemenitim životinjama, do uživanja u gastronomskoj ponudi ili adrenalinskom parku i vožnji barkom koja je postala prava turistička atrakcija.

Ovo područje udaljeno je petnaestak kilometara od Jadranskog mora, tako da je pod velikim utjecajem sredozemne klime, a zbog izuzetnog značaja i ljepote Hutovo blato je proglašeno Parkom prirode 1995. godine.

Hutovo Blato je posljednja mediteranska močvara bogata endemičnim vrstama i predivnom prirodom. Nalazi se na jednom od četiri migratorna puta ptica iz sjeverne i srednje Europe prema Aziji i najveći je rezervat močvarnih ptica u u ovom dijelu Europe.

Hutovo Blato je prelijepa lokacija u Hercegovini gdje možete obavljati razne aktivnosti, a ovo vam mjesto garantuje odličan odmor, zabavu, opuštanje ili rekreaciju.

Na uzvišenju Karaotok smješten je hotel „Park“, koji uz smještajne kapacitete i bogatu gastronomsku ponudu, turistima pruža mogućnost odmora, rekreacije u prirodi – biciklistička, edukacijska, pješačka i ribolovna staza

U sklopu Parka prirode, djeluje i motel Karaotok s 35 ležaja i mediteranskom kuhinjom s čuvenim specijalitetom jegulja na žaru.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...