2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) – Podjela medalja djeci i Radionica recikliranja kravate CroaTie povodom 40. godina Hrvatske zajednice u Berlina

Datum:

(VIDEO-FOTO) – Podjela medalja djeci i Radionica recikliranja kravate CroaTie povodom 40. godina Hrvatske zajednice u Berlina.

Podjela medalja djeci Hrvatske nastave Berlin
Podjelom medalja djeci – Hrvatske nastave Berlin za održana sportska natjecanja i Radionicom recikliranja kravate CroaTie (Udruga Hrvatko Taljanski Mozaik Rim), završeno je obilježavanje drugog dana trodnevne svečane obljetnice 40. godina rada i djelovanja Hrvatska kulturno-umjetničke i športske zajednice e.V. Berlin

U prelijepim prostorijama u berlinskoj općini Schöneberg na adresi Haus St. Vinzenz, u u lici Kolonnenstr. 39 u 10829 Berlin, uz nazočnost djece Hrvatske nastave Berlin, njihovih roditelja i rodbine, sudionika obilježavanja obljetnice članova folklornih sekcija iz Bremena, Hamburga, te članova dvaju društava Hrvata iz Rima, kao i domaćina članova i prijatelja Hrvatske zajednice iz Berlina, sve skupa je uvodnim pozdravnim govorom pozdravila Karmen Mejić predsjednica Hrvtske zajednice Berlin.
(VIDEO) – Podjela medalja djeci i Radionica recikliranja kravate CroaTie – 40. godina Hrvatske zajednice u Berlina

Meić je naglasila kako su na inicijativu Hrvatske zajednice iz Berlina zamolili Hrvatsku nastavu iz Berlina da organiziraju male sportske igre. Što su djeca i nastavnici rado prihvatili, te nam je jako drago da ste Vi roditelji večeras došli i da ste dio našeg jubileja, svečanog obilježavanja 40. godina Hrvatske zajednice iz Berlina.

Hrvatska nastava Berlin je uvijek tu uz nas i mi zu vas, Hrvatsku nastavu Berlin. Oni su napravili jedne male sportske igre gdje su učitelji djecu animirali za razne sportske aktivnosti i oni su stvarno zaslužili medalje od Hrvatske zajednice Berlin. Lijepi je to trenutak, kada se nešto slavi, da se proslavi s djecom i njihovim roditeljima.

Hvala vam lijepa dragi roditelji da ste došli. Vi ste jedna mlada generacija koju mi upravo trebamo u našoj Hrvatskoj zajednici, pa nam se svakako priključite i češće, naglasila je u pozdravnom govoru Karmen Meić, predsjednica Hrvatske zajednice Berlin.

Večer je nastavljena prigodnim programom koji je vodila Marta Batinić Petrović dopredsjednica Hrvatske zajednice Berlin. Pozdravila je nazočne goste, djecu i roditelje, učitelje i sve nazočne sudionike obilježavanje drugog dana trodnevne svečane obljetnice 40. godina rada i djelovanja Hrvatska kulturno-umjetničke i športske zajednice e.V. Berlin.
(VIDEO) – Podjela medalja djeci i Radionica recikliranja kravate CroaTie – 40. godina Hrvatske zajednice u Berlina

Potom je najavila nastup učenika Hrvatske nastave Berlin, koji su izveli prigodne recitacale a prvi se predstavio prigodnim recitalom učenik Milan Jakov Jolić, recitalom „Draga moja Domovino“.

Marta Batinić Petrović dopredsjednica Hrvatske zajednice Berlin potom je naglasila da kao što je predsjednica Meić i spomenula, na sportskim igrama koje su održane u mjesecu travnju, a discipline su bile: nogomet, košarke, šah i trčanje na 100 metara, ova divna dječica koju ću sada prozvati, dobila su zaslužne medalje.

U nastavku je pročitala imena učenika te ih pozvala da im predsjednica Karmen Meić uruči medalje Hrvatske zajednice za postignute rezultate.

Potom su nasupili recitatori: Luka Milardović i Gabrijel Šarić.
Uslijedile su iposebne nagrade najboljim učenicima u natjecateljskim sportskim disciplinama.
Marta Batinić Petrović dopredsjednica Hrvatske zajednice Berlin pročitala je imena nagrađenih učenika, kojima je predsjednica Meić uručila medalje: Stjepan Martić, Alen Šalić, Leo Horvat, Tadija Rapić i Marta Ćosić.

Za kraj prigodnog programa Hrvatska nastava iz Berlina je pripremila još dvije recitacije koje su izveli Nikolina Jakopović i Alen Šalić.

Marta Batinić Petrović je na kraju programa pohvalila sve sudionike programa i održanog natjecanja.
Djeco bili ste divni u vašim recitacijama svi do reda a ostalima želim puno puno uspjeha u daljnjim natjecanjima. Uživajte u Hrvatskoj nastavi i vidimo se u nekoj drugoj prilici, kazala je Marta Batinić Petrović.

Hrvatska nastava u Berlinu
Od osnutka države Hrvatske i ratnih napora, Republika Hrvatska nije zaboravila ni nastavu hrvatskog jezika, povijesti i književnosti u Berlinu gdje je hrvatska zajednica brojna i ima dovoljno mladih koji žele učiti; te se ona kontinuirano odvija već 33 godine.

Republika Hrvatska je od svoga osamostaljenja, uz pomoć i posredstvom diplomatsko-konzularne mreže uređivala i organizirala Hrvatsku dopunsku nastavu u Berlinu (HDN). Neprocjenjivu vrijednost u organizaciji hrvatske nastave u Berlinu imala je i Hrvatska katolička misija, na čelu sa samoprijegornim i angažiranim svećenicima i nekada časnim sestrama, uvijek dajući potporu i pomoć hrvatskoj školi, osobito učiteljima, u organiziranju priredbi i proslava, te kulturne zajednice («Hrvatska kulturno-umjetnička i športska zajednica Berlin) i druga hrvatska društva. Drugim riječima: zajedno s različitim hrvatskim udrugama, HDN je bila i ostala jedan od mostova iseljene i domovine Hrvatske!

Radionica recikliranja kravate CroaTie (Udruga Hrvatko Taljanski Mozaik Rim)
Radionica recikliranja kravate CroaTie u organizaciji Udruge Hrvatko Taljanski Mozaik Rim, održana je u nastavku večeri, drugog dana trodnevne svečane obljetnice 40. godina rada i djelovanja Hrvatska kulturno-umjetničke i športske zajednice e.V. Berlin.

Dopredsjednica Hrvatske zajednice Marta Batinić Petrović u ime domaćina pozdravila je Anu Kovačević (Udruga Hrvatko Taljanski Mozaik Rim) da pojasni prije početka, kako funkcionira sama radionica, da bi se mogla nazočna djeca uključiti u rad radionice.

Ana Kovačević je prvo pozdravila sve nazočne u ime Hrvatko-Taljanske Udruge Rim. Naglasila je kako su oni mlada Udruga koja je stara samo 10 godina za razliku od HZ Berlin koja obilježava 40 godina rada i postojanja. Radimo razne projekte i trudimo se. Jedan od naših projekata je projekt recikliranje kravate.

Krenuli smo s idejom da predstavimo kravatu kao hrvatski proizvod odnosno odjevni dodatak, koji su prvi počeli koristiti Hrvati i danas je prepoznatljiv modni detalj u svijetu. Ana Kovačević je u nastavku govora naglasila povijest i nastank kravate, te podrijeklo imena kravata.

Naša radionica je vođena idejom da se da mogućnost svima koji ne koriste kravatu da transformiraju kravatu koju više ne koriste. Današnja radionica je prikladna i mlađoj djeci uz nazočnost roditelja, jer se koriste i pegla i škare. Sve što napravite nosite kući i to je vaše, naglasila je između ostaloga prije početka radionice Ana Kovačević iz Udruge Hrvatko Taljanski Mozaik Rim.

Društveno-kulturna udruga „Hrvatsko-talijanski mozaik Rim“
Društveno-kulturna udruga „Hrvatsko-talijanski mozaik Rim“, sa sjedištem u Rimu, službeno je osnovana 11. veljače 2015. Udruga je neprofitna, nestranačka, apolitička i akonfesionalna te u tom smislu namjerava promicati različite kulturne, sportske i obrazovne aktivnosti te aktivnosti kojima će nastojati širiti umjetnost, solidarnost, mir, integraciju naroda, zaštitu okoliša i prirode, obogaćujući na taj način društveno-kulturni kontekst suradnje između Hrvatske, Italije, Europe i čitavoga svijeta.

Naš je osnovni cilj postati centrom i mjestom susreta hrvatske zajednice u Rimu i Italiji te svih prijatelja Hrvatske. Želimo stvoriti kontekst otvorenosti raspravi te mjesto razmjene ideja usmjereno svima, ostavljajući pritom mjesta interkulturalnom dijalogu kako bismo mogli širiti međureligijsku suradnju s ciljem otvorene, uvažavajuće i kreativne razmjene vidika i stajališta i na taj način promicati kulturu poštivanja različitosti.
VIDEO: 40. godina Hrvatske zajednice Berlin-Zajednička pjesma folkloraša iz Bremena i Hamburga

Osim toga, naša su najveća nastojanja usmjerena najmlađim generacijama, koje su naša budućnost. Pokušat ćemo stvoriti prostor po mjeri djece i mladih koji žele isprobati i upoznati nove mogućnosti izražavanja, koje bi mogli podijeliti s vršnjacima sudjelujući u zabavnim radionicama, uvijek u kontekstu interkulturalne razmjene.

Nadamo se da ćemo u budućnosti, poput mozaika stvorena od mnogo malih dijelova, postati jedinstvena struktura, koja će zadržati jedinstvenost svakoga člana naše Udruge.
S uvjerenjem u Vašu potporu i buduću suradnju te s nadom da ćemo postići svoje zajedničke ciljeve,srdačno Vas pozdravljam! Naglašava Ivana Milina Predsjednica (Mosaico Italo Croato Roma associazione socio – culturale) odnosno, HrvatskoTalijanski Mozaik Rim društveno-kulturna udruga.
VIDEO: 40. godina Hrvatske zajednice Berlin-Zajednička pjesma folkloraša iz Bremena i Hamburga

Bio je ovo drugi slavljenički dan Hrvatske zajednice iz Berlina koji je završen zajedničkim druženjem i domjenkom a tijekom dana upriličen je i nastavak seminara učenja folklornih plesova i vještina, te pjevanjem, plesom i zajedničkom druženjem uz domaćine folkloraše iz ovdašnje Hrvatske zajednice Berlin e.V., te članove Hrvatske katoličke misije (HKM) Berlin i goste iz društva Croatija iz Hamburga i Hrvatske kulturne udruge iz Bremena, te dvije Udruge Hrvata iz Italije.

Hrvatska kulturno-umjetničke i športske zajednice e.V. Berlin
Hrvatska kulturno-umjetničke i športske zajednice e.V. Berlin osnovana je 1984.godine u namjeri da okuplja Hrvate koji su zainteresirani za kulturu, umjetnost i šport. Tako i ne dugo nakon osnivanja u zajednici djeluje kazalište mladih „Marin Držić“ koji su nastupali dva puta u domovini na „Festivalu djeteta u Šibeniku“.
1990 odlaze na poziv Hrvatske bratske zajednice iz Pittsburgha i Hrvatske Rej iz Toronta, na turneju po Kanadi i dijelu S.A.D.(Pittsburgh, Washington, New York ).
1996 organiziran je dan hrvatske kulture, uz sudjelovanje I. T. D. kazalište iz Zagreba, sa najpoznatijim hrvatskih kazališnim umjetnicima (Božidar Alić, Ena i Mia Begović, Marko Torijanec, Lela Margotić i drugi. Dva puta gostovao je u Berlinu i hrvatski glumac Špire Guberine.
Bowling klub HZ, kuglaška sekcija, šahovska sekcija, folklorna sekcija, plesna sekcija…Sve su to dijelovi mozaika iz bogate povijesti kojeg se danas prisjeća slavljenička Hrvatska kulturno-umjetničke i športske zajednice e.V. Berlin…

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...

Objava o izborima za Europski parlament i prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

OBJAVA O IZBORIMA ZA EUROPSKI PARLAMENT I PRETHODNOJ I...