2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video – Foto) RAZGOVOR Ivan Domagoj Zović – Hrvat u redovima njemačkog višestrukog prvaka, vaterpolo kluba Spandau 04 Berlin.

Datum:

(Video – Foto) RAZGOVOR Ivan Domagoj Zović – Hrvat u redovima njemačkog višestrukog prvaka, vaterpolo kluba Spandau 04 Berlin.
Ivan Domagoj Zović je još jedan od Hrvata koji će nastaviti vaterpolo karijeru u redovima Spandau 04.
Kada ste došli u Berlin i kako je došlo do transfera?
Došao sam u kolovozu u Berlin. Potpisao sam jednogodišnji ugovor s Wasserfreunde Spandau 04. Pregovori su vrlo kratko trajal i brzo smo se dogovorili. Stvarno sam zadovoljan dolaskom u Berlin i sretan sam što će mo igrati Ligu prvaka (LEN). Suigrači su odlični, prava smo klapa i moram priznati da me je i trener pozitivno iznenadio. Koji su Vaši prvi dojmovi nakon dolaska u Berlin?
Za sada je stvarno dobro. Grad je velik, multikulturan. Puno je svega restorana, kafića, zanimljiv je stvarno. Živi se od 0-24 sati, što se kaže, dobar je grad, prvi dojam stvarno sam zadovoljan.

Došli ste iz Splita, to možemo i po naglasku primjetiti. Ivane je li dolazak u Berlin bio i iznenađenje za Vas. Bili ste slobodan igrač na tržištu?
Tako je! Meni je istekao ugovor sa splitskim Jadranom i onda sam bio zapravo slobodan igrač. Imao sam neke ponude, neke su nažalost zapele u pregovorima, da sada ne govrim. Na kraju sam se odlučio za Wasserfreunde Spandau 04 Berlin i mislim da nije bila loša odluka.

Mlad ste igrač, kako je tekla vaša vaterpolo karijera. Zadnji klub je bio Jadran Split. Gdje ste prije igrali i gdje ste rođeni?
Moj matični klub je Mornar Brodospas iz Splita, tu sam i debitirao za prvu momčad s 15 godina i igrao do 18. godine kada sam prešao u zagrebačku Mladost gdje sam proveo tri sezone. Iz Zagreba sam se vratio u Jadran Split gdje sam odigrao dvije sezone u Ligi prvaka i evo me sada  u Njemačkoj u Wasserfreunde Spandau 04?
Rodio sam se u Splitu.

Visina i težina?
Ja sam visok 193cm i težak u pravoj formi 95 kg.

Ivane došli ste u Wasserfreunde Spandau 04 Berlin. Radi se o momčadi s 35 naslova prvaka Njemačke u vaterpolu te ukupno s 85 državnih i međunarodnih naslova to je najuspješnija sportska momčad s loptom u Europi. Što to znači za Vas?
To je odlična informacija. Nisam to stvarno znao.

(Video) RAZGOVOR Ivan Domagoj Zović – Hrvat u redovima njemačkog višestrukog prvaka, vaterpolo kluba Spandau 04 Berlin.


Koju poziciju igrate. Vas su u Berlinu predstavili kao lijevorukog igrača. Je li malo lijevorukih igrača?
Generalno na tržištu i u svijetskom vatrepolu malo je lijevaka, oko 20.-tak. Stvarno se puno rijeđe može naći pravog lijevaka. Igram poziciju desnog krila i desni vanjski, odnosno 1. i 2. poziciju što treneri znaju koristiti taj termin u vaterpolu. To zapravo igram cijelu karijeru. To je moja pozicija lijevoruki igrač sam i tako da tu nema puno micanja i šetanja po pozicijama.

Kakva je aktualna situacija u njemačkoj vaterpolo Bundesligi?
Moram priznati da sam se ugodno iznenadio i s organizacijom samog kluba, same lige, svega skupa te i s rivalstvom s Waspo 98 Hannover. Dosta ulažu nijemci zadnjih godina u vaterpolo a to se postepeno diže i vidi se. Spandau igra Ligu prvaka i Waspo 98 Hannover, znači dva euroligaša. Moramo stvarno priznati da su složili dobre momčadi i jedni i drugi.

Posjetili smo Vas na jednome od treninga u Schönebergu u Berlinu gdje trenirate i igrate domaće utakmice. Koliko je velik kadar Wasserfreunde Spandau 04 Berlin. Imate li svoje mjesto. Hoće li biti teška predstojeća sezona?
Mislim za sada sve izgleda dobro. Nemam s tim problem hvala Bogu. Ima dovoljno igrača, svi igraju, tako da što se toga tiče nema nikakvog problema.

Imamo još dva Hrvata u Wasserfreunde Spandau 04 Berlin. Koji su to igrači?
Ovdje u Berlinu novi igrač je također iz Hrvatske Marino Čagalj iz Splita. Moj bivši suigrač. S njim sam igrao u Mornaru dvije i pol sezone. Tako da ga znam kao igrača i kao osobu. Stvarno dobar igrač i dobra osoba. Ovdje je i Mateo Ćuk kojeg sam upoznao službeno kada sam došao u Berlin, ali znali smo se iz viđenja u utakmicama iz natjecanja.
 
Kažete da imate jednogodišnji ugovor. Ivane kavi su daljnji planovi. Vidjeli ste Berlin i Bundesligu. Želite li ostati u Berlinu?
Pa teško je to u ovom trenutku reći ali za sada sam stvarno zadovoljan s momčadi s trenorom, načinom, organizacijom i sve skupa stvarno je na jednom velikom dobrom nivou.

Tko je trener Wasserfreunde Spandau 04 Berlin. Jeste li prije nekad surađivali?
Trener je Petar Kovačević. On je 5-6 sezona u Berlinu. Sama činjenica što je tako dugo u jednom klubu govori da radi dobar rezultat. Nisam imao priliku s njim raditi do sada. Moram priznati da nisam znao s kim se susrećem, što se kaže. Ugodno sam se iznenadio, stvarno, za ova prva dva mjeseca i s njegovim načinom radom, načinom na koji gleda na sport. Tako da stvarno ugodno sam se iznenadio.

Spomenuli smo da ste lijevoruki igrač. Ivane što to konkretno znači u bazenu, zbunjujete li protivnika u nekim situacijam?
Teško da će te zbuniti u profesionalnom sportu ikoga ali kada si lijevoruk sigurno si u prednosti, kao u svakom sportu. Bilo da je boks, nogomet, vaterpolo, rukomet, jesmo u nekoj blagoj prednosti, ali u profesionalnom sportu to se briše.
 
Kakva je situacija u Wasserfreunde Spandau 04 Berlin usijed korona pandemije. Ide li sve po planu ili ima iznimki?
To je veliko generalno pitanje za cijeli sport. Stvarno neznam! Odigrali smo Njemački kup, igrali smo Super kup u Hannoveru. Testiramo se barem jedan put tijedno. Za sada nemamo pozitivnih članova kluba, sve je kako treba biti. Idemo naprijed utakmicu po utakmicu. S koromom ćemo sve vidjeti, neznam!

Vaš dolazak u Berlin popratio je i jedan derbi kada ste igrali s Jadranom protiv Wasserfreunde Spandau 04 Berlin. Zapamtili su Vas kada ste u tome ogledu postigli nekoliko pogodaka. Je li to utijecalo na dolazak u Berlin?
Nije to baš za mene pitanje. Mislim moguće, ali to je bilo sada već prije dvije godine. Sigurno da je netko to zapamtio, moguće, ne bi ulazio u detalje.

Kakvi su planovi s reprezentacijom. Jeste li već oblačili nacionalnu vaterpolsku kapicu, reprezentacije Hrvatske?
Ja sam prošao sve omladinske selekcije Hrvatske. Debitirao sam za A reprezentaciju s 16 godina u Mađarskoj u Pečuhu u utakmici Svjetske lige protiv Mađarske. Potom sam bio 2014.,2017. i 2018 na pripremama s A reprezentacijom Hrvatske, znači tri godine priprema s A reprezentacijom. Vidjet će mo. Trenutno tu ima dosta dobrih igrača na toj poziciji, Maro Joković i Javier Garcia, stvarno smo tu dobro pokriveni, tako da nije lako ali naravno nadam se jednoga dana da ću nastupiti za reprezentaciju Hrvatske. Radim na tome da budem što bolji igrač svaki dan, pa će mo vidjeti. Ja sam stvarno imao sreću da sam rano ušao u klubski vaterpolo s 15 i u reprezentativni s 16 i pol godina. Naravno da možeš napredovati iz godine u godinu, raditi na sebi kao igrač i kao čovjek. Ali tu su i treneri koji će odlučivati, nije na meni sve. Rano sam ušao što se kaže u “mlin” i moje je da radim i treniram.  

Kada gledate danas nakon kratkog boravka u Berlinu organizaciju Wasserfreunde Spandau 04 Berlin i Jadran Split. Kakva je razlika od organizacije, utakmica do publike?
Prvo način rada je malo drugačiji. Petar Kovačević slijedi vaterpolo školu crnogorskih trenera. Tako da je prva razlika u načinu rada u odnosu na hrvatsku ili splitsku školu.

Kakva je to razlika?
Pa ovdje se više orijentira rad na medicinke, gume, noge, šutiranje, pozicije, situacije i tako. Dok u Splitu ima i toga dok se dosta orijentira na plivanje i teretanu, tu bi rekao da se tu razlikuju te dvije šlole. Ovo mi je prvo iskustvo s takvim tipom škole i moram priznati da sam se iznenadio ugodno.

Kava je razlika između Bundeslige i Hrvatske vaterpolo lige?
Nijemci su poznati generalno u sportu da nikad ne odustaju. Njih nikad ne treba otpisati. Što se tiče same lige tu je Waspo 98 Hannover koji nama praktično jedini mogu parirati što se tiče kvalitete, dok ove druge momčadi, više na tu snagu i agresivnost pokušavaju nešto napraviti ali jednostavno nedostaje igračka kvaliteta. Tako da nam je jedini rival Waspo 98 Hannover i ta utakmica je pravi njemački derbi. To sam se baš iznenadio i osjetio sam na svojoj koži.

Ima li Hrvata u Waspo 98 Hannover?
Ima, došli su splićanin Petar Muslim i Marko Macan iz Dubrovnika. A u klubu je već 2-3 godine splićanin Ćorušić.  U skoro svakom klubu sada ima poneki igrač Hrvat u Bundesligi.

Kada gledamo ove vodene sportove većinom se ističu Dalmatinci, oni bliže moru. Nema baš puno kontinentalnih dečki. Je li to jednostavan odgovor?
U pravilu to je istina. U Dalmaciji je je izniklo najviše talenata, što se tiče vaterpolo. Ali često su rano išli u Zagreb u Mladost. Mladost je uvijek kupila te mlade talente. Ali Mladost Zagreb ima tu i tamo odličnih igrača, sigurno manje nego što Dubrovnik i Split izbace, ali ne treba ih podcijeniti.

Jedan od igrača iz unutrašnjosti Hrvatske je i Mateo Ćuk koji je došao iz Zagreba u Berlin. On je danas reprezentativac Njemačke?
Tako je, Mateo Ćuk je koliko ja znam došao u Berlin iz Zagreba. Već je dugi niz godina proveo u  Wasserfreunde Spandau 04 Berlin. Postao je njemački reprezentativac. Igra velika natjecanja. Riječ je o odličnom igraču i nadam se da će se što prije oporaviti od ozlijede i da će ući u prosincu u bazen kada igramo Ligu prvaka.

Ivan Domagoj Zović, rođeni ste 1997 godine u Splitu. Kako ste se privikli 2020. u Berlinu. Ima li ikakve sličnosti ovaj njemački mentalitet s Hrvatskom?
Moram priznati da nema! Ovo je skroz drugačiji mentalitet, ovaj njemački. Jedino što mi je pomoglo na neki način da se prilagodim što prije je, što svi pričaju engleski jezik i to dosta dobro.

Jeste li došli u kontakt s Hrvatima u Berlinu?
Jesam, imao sam kontakte s par vlasnika hrvatskih restorana. Bio sam u našoj crkvi na misi u HKM Berlinu. To su bili moji prvi doticaji s Hrvatima u Berlinu. Čuo sam da u Berlinu ima dosta Hrvata.

Radujete se europskim natjecanjima. Hoće li biti susreta s hrvatskim klubovima?
U Rimu su izvučene skupine LEN Lige prvaka za sezonu 2020/21. Kako je već poznato, ova će sezona, radi epidemioloških mjera uzrokovanih virusom COVID-19, biti odigrana turnirski, a domaćini prva dva turnira biti će Ostia (skupina ‘A’) i Budimpešta (skupina ‘B’).
Dakle, u skupini ‘A’ izvučeni su: Jug Adriatic osiguranje (Dubrovnik), Spandau 04 Berlin, Olympiacos, Pro Recco, CN Marseille te pobjednik kvalifikacijske skupine ‘A’ koja se igra u Siracusi.
U skupini ‘B’ igraju: Jadran Carine, Waspo Hannover, Dynamo Tbilisi, Barceloneta, Ferencvaros i pobjednik kvalifikacijske skupine ‘B’ koja se igra u Budimpešti.

U kvalifikacijskoj skupini ‘A’, iz koje ćemo dobiti šestog sudionika skupne faze skupine ‘A’ nastupaju: Ortigia Siracusa, CN Barcelona, Steaua Bucharest, Jadran Split, Primorac Kotor, Szolnoki, HAVK Mladost, Paix d’Aix te Ydraikos.

Radi se o ozbiljnim ekipama. Naša A grupa nije lagana. Mislim u Ligi prvaka nema laganog protivnika generalno. Mi će mo ići utakmicu po utakmicu, nama je cilj odlazak na završni turnir Final eight Lige.

Prvi turnir po skupinama na rasporedu je 14. – 17. prosinca za skupinu ‘A’ odnosno 15. – 18. prosinca za skupinu ‘B’. Drugi je turnir na rasporedu 1. – 5. ožujka sljedeće godine i to za obje skupine. Posljednji će se igrati 19. – 22. travnja za skupinu ‘A’ odnosno 20. – 23. travnja za skupinu ‘B’.
Final eight Lige prvaka igrat će se 3. – 5. lipnja 2021. u Hannoveru.  

(Foto) RAZGOVOR Ivan Domagoj Zović – Hrvat u redovima njemačkog višestrukog prvaka, vaterpolo kluba Spandau 04 Berlin.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von der Leyen kao predsjednice Europske komisije

U Bruxellesu raste otpor još jednom mandatu Ursule von...

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...

Velika Britanija uvodi najstroži zakon o nepušenju na svijetu

Najstroži zakon o nepušenju na svijetu Velika Britanija želi potpuno...