2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO-FOTO) Sportska škola Rahn u Berlinu – Najstarija škola borilačkih vještina u Njemačkoj u vlasništvu Hrvata

Datum:

Sportska škola Rahn u Berlinu – Najstarija škola borilačkih vještina u Njemačkoj u vlasništvu Hrvata.

Za vrijeme našeg posjeta Sportsku školu Rahn posjetio je Arthur Abraham višestruki svjestki prvak u boksu, te održao dva kursa s polaznicima škole boksa.

Sportska škola Rahn je najstarija škola borilačkih vještina u Njemačkoj. Osnovana je prije 106.godina a osnivač je bio japanac Erich Rahn, koji je iz Japana došao u Njemačku.

Danas treniramo sve najpoznatije vrste borilačkih sportova od: Jiu-Jitsu, Judo, MMA, Boks, Kickbox i amaterski Boks. Trenutmo imamo 950 članova i nadamo se da će mo idućih godina napredovati s sportskom školom Rahn.

Govori nam Mario Ćuk Hrvat iz Berlina koji je aktualno vlasnik ove prestižne škole a koji je i sam u borilačkim športovima već više od tri destetljeća kao i njegovi sinovi Mateo i Mario.

VIDEO 1: Sportsku školu Rahn posjetio Arthur Abraham višestruki svjestki prvak u boksu

U razgovoru za Berlinski magazin Mario Ćuk nam je naglasio.

Najveći broj naših članova kada gledamo vrste borilačkih sportova trenira Jiu-Jitsu i Judo. Vrlo brzo napreduju boksački kursevi sa mojim sinom Mariom, gdje mi imamo trenutno oko 200 članova. Potom Kickbox gdje je isto blizu 200 članova. Dječiji kursevi su najjači a trenutno je oko 55% djece naših članova do 16 godina starosti, dok je odraslih članova 45% u našoj Sportskoj školi Rahn.

Ja sam aktualno vlasnik Sportske škole Rahn. Ja se bavim već više od 30 godina s borilačkim sportom. Počeo sam s treniranjem Kickbox. Bio sam jedan od pionira MMA sporta u Berlinu. To mi je uvijek bila strast. A tu strast za borilačkim sportovima prenio sam i na moje sinove Maria i Matea.

VIDEO 2: Sportsku školu Rahn posjetio Arthur Abraham višestruki svjestki prvak u boksu

Mateo je višestruki njemački prvak u Judo sportu, danas je također aktualno prvak Hrvatske u MMA i prvak Hrvatske u Sambo. Tako da sam i ja tijekom svih proteklih godina razvijao svoje sportsko znanje u borilačkim sportova skupa s djecom. Usput smo tu strast uveli u ovu školu, tako da smo u posljednjih 15 godina napredovali godišnje s najmanje 50-100 novih članova.

Mateo je aktualno prvak Hrvatske u MMA kako sam rekao i danas je aktualno na pripremama u profesionalnom kampu ATT u Zagrebu. Priprema se za svjetsko prvenstvo u MMA sportu.

Tijekom korona pandemije Mateo malo je napustio Judo i opredjelio se za treniranje MMA sporta. Tijeko svoje karijere paralelno s Judo karijerom trenirao je MMA i Kickbox i jednostavno mu je posljednjih godina više rasla strast za MMA i trenutno se vidi više u MMA sportu u osnosu na Judo sport. Ja mislim da će on i dalje ako ne bude ozlijeda i dalje napredovati u MMA sportu.

Nedavno je našu školu posjetio i svjetski prvak u boksu, moj prijatelj Arthur Abraham. Naši članovi, učenici koji su nazočili seminaru boksa s Arthurom Abrahamom imali su priliku da vide što je razlika između amaterskog boksa i profesionalnog boksa.

Svjetski prvak Arthur Abraham prenio je nazočnima mnoge dojmove te ih upoznao s kojom strašću i s kojim naporima se dostižu visoki svjestki rezultati, koje je dosegao i možda jedan od najvećih njemačkih boksača Arthur Abraham.

Arthur Abraham je višostruki svjestki prvak i nije ga trebalo posebno predstavljati, barem u našim sportskim krugovima. Arthur Abraham je bivši njemački profesionalni boksač s armenskim migrantskim podrijetlom i bivši neporaženi IBF svjetski prvak u srednjoj kategoriji i bivši dvostruki svjetski prvak po verziji WBO.

Sportsku školu Rahn nije komercijalna škola, mi smo neprofitna sportska škola i nastojimo da imamo širok broj članova različitih starosnih uzrasta. U našoj školi izraslo je već nekoliko svjestkih prvaka u Jiu-Jitsu / Grappling i Brazilski Jiu Jitsu. Također imamo prvake Njemačke u Kickbox i Judo.

Neznam točan broj naših uspjeha i vrhunskih rezultata ali svake godine se borimo na međunarodnim turnirima i malo koja godina prođe da nemamo makar kojeg njemačkog i međunarodnog prvaka.

Posebno mi je drago da je iz dana u dan sve više i više Hrvata koji u našoj školi treniraju u raznim borilačkom sportskim vještinama. Nadam se da će ih još više biti a pogotovo nakon ovog našeg razgovora. Radovalo bi me da se odazove još više mladih Hrvata i započmu trenirati u Sportskoj školi borilačkih sportova Rahn.

Mogu se informirati preko naše internetske stranice o našim uvjetima treniranja i mnogo više od toga. Bilo bi me drago da ova škola, Sportska škola borilačkih sportova Rahn, postane kao neko mejsto druženja i sastajanja za naše Hrvate.

Mi imamo članova koji se natječu i za neke druge klubove u Berlinu.

No mi smo više na amaterskoj bazi i imamo treninge od amaterizma do profesionalizma. Nudimo za svakoga člana ono što osobno želi od rekreacije tijela, učenja samoobrane, mislim mi ne težimo da svi budu profesionalci. Iz tog razloga pozivam sve koji imaju volju trenirati bez obzira koje sportske ambicije imaju.

Sportschule Rahn Berlin – Mario Ćuk Voditelj i vlasnik škole

Treniramo svakodnevno u tijednu. Imamo po 6 kurseva-treninga dnevno. Više informacija o rasporedu treniranja borilačkih športova po danima možete vidjeti na internetskoj stranici naše Sportske škole borilačkih sportova Rahn. (https://www.sportschule-rahn.de)

Kickbox i Boks sportovi su u kojima se već za godinu dana treniranja može relativno napredovati i ako ih ja nebi nazvao jednostavnijim sportovima. Za razliku od Jiu Jitsu ili Judo sport, tu je potrebno malo duže vremensko razdoblje treniranja, za napredovanje i postizanje određenog stupnja. Za jedan crni pojas u Jiu Jitsu ili Judo sportu treba vam 10 godina dok u Kickbox i Boks vi možete već nakon par godina osvojiti uspješne rezultate na međunarodnim turnirima.

Ja sam rođen u Njemačkoj i nakon početnog igranja nogometa, zaljubio sam se u borilačke sportove. Trenirao sam nogomet do svoje 18. godine i onda sam primjetio da imam više talenta za borilačke sportove i vještine i tako sam ostao u ovim borilačkim sportovima, danas već više od 30 godina.

Treniranja borilačkih sportova mnogi poimaju krivo. Borilački borci, pogotovo vrhunski sportaši, moraju biti dobri sportaši, disciplinirani, tako i misliti i tako živjeti. Discipliniranost u svakodnevnom životu i kroz treninge ne dopušta im da drugačije razmišljaju osim pozitivnog poimanja borilačkog sporta koji treniraju.

Ja osobno mislim da kao borilački sportaš postižete vlastitu sigurnost u samoga sebe i mir i da ste na suprot mirniji i staloženiji ako se bavite borilačkim sportovima.

Kazao nam je Mario Ćuk u prvom ekskluzivnom razgovoru za Berlinski magazin, dugogodišnji borac u nekoliko borilačkih sportova, trener borilačkih sportova i od nedavno vlasnik Sportske škole borilačkih sportova Rahn u Berlinu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...