2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto) Svečana podjela svjedodžbi i knjižica učenicama i učenicima Hrvatske nastave u Berlinu

Datum:

(Video-Foto) Svečana podjela svjedodžbi i knjižica učenicama i učenicima Hrvatske nastave u Berlinu

Svečanu podjelu školskih knjižica i svjedodžbi učenicama i učenicima Hrvatske nastave u Berlinu održama jeu Veleposlanstvu RH.

U prostorijama Veleposlanstva u Berlinu, učenicima i učenicama Hrvatske nastave svečano su podijeljene završne svjedodžbe. Na početku se okupljenima srdačno obratio veleposlanik, gospodin Gordan Bakota, a nakon njega i učitelji Jasmin Hutinović i Magdalena Došen, kojoj je ovo ujedno i bila prilika da se oprosti od Hrvatske nastave nakon isteka mandata i zahvali učenicima, roditeljima i Veleposlanstvu za uspješnu suradnju u protekle četiri godine.

VIDEO: Pozdravni govor Gordan Bakota veleposlanika RH – Svečana podjela svjedodžbi i knjižica učenicama i učenicima Hrvatske nastave u Berlinu

Glazbene točke, koje su zaokružile dodjelu, izvele su učenice Sara Marić, Maja Marić, Sumaya Sahmimi i Terezija Budimir. Fotografije su snimili djelatnici Veleposlanstva.

Škole i prostori u kojima se održava hrvatska nastava prate mjesta stanovanja učenika koji pohađaju nastavu. Njemačke prosvjetne vlasti su 1990. godine počele dodjeljivati prve nastavne prostore u Kreuzbergu, Spandau, Tiergartenu, Neuköllnu, Tempelhofu, Charlottenburgu i Reinickendorfu.

FOTO GALERIJA: Svečana podjela svjedodžbi i knjižica učenicama i učenicima Hrvatske nastave u Berlinu

Mnoga nastavna mjesta su se stvarala i formirala po zahtjevima i potrebama vremena, učenika i roditelja. Neka nastavna mjesta su se otad ugasila. Ponekad njemačke škole nisu bile u mogućnosti osigurati prostore pa se održavanje nastave premještalo u druge škole.

Aktualna nastavna mjesta Hrvatske nastave u Berlinu u školskoj godini 2022./2023., bila su u berlinskim općinama Kreuzberg, Charlottenburg, Steglitz-Zehlendorf, Marienfelde, Wilmersdorf i Spandau, na kojim lokacijama su vrijedni nastavnici učiteljica Magdalena Došen i učitelj Jasmin Hutinović iz tjedna u tijedan prenosili hrvatsku riječ polaznicima Hrvatske nastave u Berlinu.

VIDEO: Svečana podjela svjedodžbi i knjižica učenicama i učenicima Hrvatske nastave u Berlinu. Zahvala učiteljice i učitelja. Glazbene točke.

Nastava se odvija na tri nastavne razine. Grupu djece 1. nastavne razine čine djeca od 1. do 4. razreda. U grupi 2. nastavne razine su djeca od 5. do 8. razreda. Grupa 3. nastavne razine sastavljena je od djece od 9. do 12. razreda.

Nastava u kombiniranoj grupi učenika različite dobi je složena, zahtijeva veliko znanje i obimne pripreme učitelja. Takva nastava ima mnoge prednosti. Mlađa djeca uče od starije, poučavajući ih i sami uče, a sadržaji su raznoliki i zanimljivi.

Od 23.10.1991., kad je HDŠ uvrštena u registar dopunskih škola u Senatu za školstvo grada Berlina, netom osnovano Veleposlanstvo RH u Bonnu preuzima diplomatsku nadležnost nad Hrvatskom dopunskom školom. Danas Školu zastupa hrvatsko Veleposlanstvo u Berlinu. Podupire zahtjeve HŠ za nastavnim prostorima na nivou grada Berlina, ovjerava učeničke knjižice i potvrde o pohađanju nastave.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...