2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto) REGENSBURG: Na Sveučilištu u Regensburgu otvoren prvi njemački „Croaticum“

Datum:

Na Sveučilištu u Regensburgu otvoren prvi njemački „Croaticum“ – Uskoro započinju seminari hrvatskog jezika, poslovne komunikacije i kulture na Sveučilištu u Regensburgu.

U njemačkom gradu Regensburgu svečano je potpisan ugovor o osnivanju „Croaticuma„ koji su potpisali predsjednik Sveučilišta Regensburga prof.dr. Udo Hebel i hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof.dr. Radovan Fuchs.

VIDEO 1

Globalno orijentirano i umreženo, Sveučilište u Regensburgu ima međunarodni status od svog osnutka, posebice u istraživanju istočne i jugoistočne Europe, što se između ostalog očituje u relevantnoj istraživačkoj stručnosti i atraktivnim studijskim programima.

VIDEO 2

Ne samo zbog tog ugleda, Republika Hrvatska je pristupila Sveučilištu u Regensburgu da osnuje prvi Croaticum za nastavu hrvatskog jezika i kulture u Saveznoj Republici. U tu svrhu hrvatska Vlada financira lektorat koji će biti povezan s Institutom za slavistiku Fakulteta za

lingvistiku, književnost i kulturalne studije Sveučilišta u Regensburgu.

U sklopu Croaticuma studentima Sveučilišta u Regensburgu od nadolazećeg zimskog semestra bit će ponuđeni seminari hrvatskog jezika, poslovne komunikacije i kulture. Ljetni tečaj hrvatskog jezika i kulture također je jedan od atraktivnih planova.

VIDEO 3

Na ceremoniji potpisivanja pred više od 40 uzvanika predsjednik Sveučilišta Regensburga prof.dr. Udo Hebel je zahvalio ministru prof. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Gordanu Bakoti, veleposlaniku RH u SR Njemačkoj, Vladimiru Duvnjaku, generalnom konzulu RH u Bavarskoj, Jurici Pavičiću, prorektoru za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu i dr. Rolf-Dieteru Jungku, načelniku Državnog ministarstva znanosti i umjetnosti Bavarske, u ime cijelog sveučilišta na ukazanom povjerenju i velikodušnoj financijskoj potpori.

VIDEO 4

„Fokus na istraživanje jugoistočne Europe i prostorne studije, kao i uspostava IOS-a i interakcija sa Leibniz Science Campusom čine Regensburg idealnim mjestom za prvi Croaticum u Saveznoj Republici Njemačkoj. To naglašava naš dinamičan razvoj i također je znak naše dugogodišnje povezanosti i stalnih predanih napora u području internacionalizacije,” naglasio je prof. Dr. Hebel.

VIDEO 5

Potpisivanje osnivanja Croaticuma na sveučilištu u Regensburgu nazočili su Vladimir Duvnjak, generalni konzul RH u Münchenu, Nj.E. g. Gordan Bakota, veleposlanik Republike Hrvatske u Berlinu. Prof.dr. Mario Grčević, dekan Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr. Jurica Pavičić, prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr. Udo Hebel, predsjednik Sveučilišta u Regensburgu, ministar prof. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, prof.dr. Ursula Regener, potpredsjednica za internacionalizaciju i raznolikost, Sveučilište u Regensburgu, Dr. Branka Roščić, Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu, Staša Skenžić, načelnik Sektora za europske poslove i međunarodnu suradnju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Siegfried Gehrmann, Hrvatski studiji / Centar za germanistiku i europske studije Sveučilišta u Zagrebu i prof.in dr Nevenka Čavlek, sa Sveučilišta Ekonomije, u Zagrebu.

VIDEO 6

Supredsjedateljica Povjerenstva bavarsko-hrvatske vlade, državna ministrica Michaela Kaniber je u video poruci izrazila oduševljenje ovim izvanrednim projektom akademske suradnje dviju zemalja te zahvalila državnoj vladi na potpori Hrvatske.

Prof. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske naglasio je u Regensburgu na svečanoj ceremoniji da je izuzetno zadovoljan što se na Sveučilištu u Regensburgu otvara prvi lektorat za hrvatski jezik i književnost u njemačkoj znanstvenoj zajednici, u okviru međunarodno priznatog centra za istraživanje i nastavu s jakom tradicijom u međunarodnoj suradnji i širokom rasponu disciplina koje su privlačan izbor tečajeva i visok osjećaj društvene odgovornosti.
Na kraju, ali ne manje važno, ministar je istaknuo i europski aspekt zajedničkog projekta koji će dati snažan zamah i međunarodnoj znanstvenoj suradnji.

VIDEO 7

Sveučilište u Regensburgu održava široku lepezu kontakata s hrvatskim sveučilištima tako je i ovom prilikom izaslanstvo Sveučilišta u Zagrebu s kolegama na UR razmijenilo ideje o zajedničkoj suradnji u istraživanju i nastavi.

U Zagrebu je u ožujku ove godine osnovan Zajednički interdisciplinarni centar za germanistiku i europske studije s regionalnim fokusom na jugoistočnu Europu. Njegov ravnatelj prof.dr. Siegfried Gehrmann sa Sveučilišta u Zagrebu naglasio je „Cilj nam je učiniti Centar za germanistiku i europske studije vodećim projektom akademske suradnje između Njemačke i Hrvatske te u regiji jugoistočne Europe. Otvaranje Croaticuma na Sveučilištu u Regensburgu još je jedan ključni korak u tom pogledu. Kao centar veselimo se što možemo pratiti i podržati razvoj Croaticuma.”

Predsjednik Sveučilišta Regensburg Prof. Dr. Hebel je na kraju naglasio da Croaticum nije samo atraktivan dodatak međunarodnoj ponudi kolegija Sveučilišta u Regensburgu, već i jasan signal za jačanje njemačko-hrvatske suradnje i Europi višejezičnosti.

Sveučilište u Regensburgu nacionalno je i međunarodno poznato sveučilište s izvrsnim rasponom istraživanja, atraktivnim izborom kolegija i visokim osjećajem društvene odgovornosti.

Sveučilište u Regensburgu (UR), osnovano 1962., moderno je sveučilište u kampusu na južnom rubu srednjovjekovnog grada Regensburga.
Sveučilište ima širok raspon predmeta, a istovremeno impresionira dobrim omjerom studenata i nastavnika i izvrsnom infrastrukturom. Prvobitno planirano kao regionalno sveučilište sredinom 20. stoljeća, u novom se tisućljeću razvilo u renomirano, međunarodno orijentirano središte za istraživanje i nastavu. U ljetnom semestru 2022. na Sveučilištu u Regensburgu zaposleno je 3140 ljudi, uključujući 271 profesora te 20000 studenata.

Predhodnica ovoj ceremoniji bila je u ožujku mjesecu kada su Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić i predsjednik Sveučilišta u Regensburgu prof. dr. Udo Hebel potpisali akt o otvorenju Centra za njemačke i europske studije na Sveučilištu u Zagrebu i osnivanju Croaticuma na Sveučilištu u Regensburgu.
Centar za njemačke i europske studije zajednička je institucija Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Regensburgu s regionalnim fokusom na jugoistočnu Europu.

Planirano je da se Centar razvije u međunarodni Centar za njemačke i europske studije Njemačke službe za akademsku razmjenu (Deutscher Akademischer Austauschdienst – DAAD). Trenutačno postoji 20 takvih centara u 11 zemalja svijeta. Sveučilište u Zagrebu tako bi bilo dio globalne mreže izvrsnosti vodećih sveučilišta i jedino sveučilište u toj mreži u jugoistočnoj Europi.

U drugom je fokusu Centra promicati višejezičnost u znanosti i obrazovanju s fokusom na njemački u jugoistočnoj Europi i hrvatski u Njemačkoj. U sklopu toga fokusa, na Sveučilištu u Regensburgu u zimskom semestru 2023./2024.započet će s radom Croaticum, lektorat za hrvatski jezik i kulturu.

Lektorat će financirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. To će biti prvi Croaticum u zemljama njemačkoga govornoga područja, a ocjenjuje se kako je to i povijesni iskorak za hrvatski jezik na njemačkom govornom području.

Sporazum o osnivanju studijskih centara u ta dva sveučilišna grada ima za cilj produbljivanje znanstvenih i akademskih odnosa između Hrvatske i Njemačke te poduprijeti europsku integraciju regije povećanom znanstvenom suradnjom Njemačke, Hrvatske i jugoistočne Europe.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić u svom je govoru u ožujku 2023. naglasio kako je potpisivanje ovoga akta važan trenutak u povijesti Sveučilišta jer se otvara novo poglavlje u suradnji Hrvatske i Njemačke, koje je sada podignuto na višu razinu. Time je i Sveučilište u Zagrebu prepoznato kao dio mreže izvrsnosti vodećih europskih sveučilišta, zaključio je rektor.

Osnivanje Centra imat će važnu ulogu u stvaranju veza hrvatskih i njemačkih studenata i profesora, ali i u jačanju međunarodne suradnje. Cilj je razvijati i provoditi europski orijentirane i interdisciplinarne istraživačke projekte i studijske programe. Osnivanje Croaticuma na Sveučilištu u Regensburgu veliko je priznanje za hrvatsku kulturu i povijesni iskorak za hrvatski jezik, naglasio je na kraju svečane ceremonije osnivanja “Croaticuma” u Regensburgu prof.dr. Jurica Pavičić, prorektor za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Zagrebu.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...