2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

[VIDEO i FOTO] Gordan Grlić-Radman razgovarao u Mostaru s Draganom Čovićem: Napredak BiH prema EU-u strateški interes Hrvatske.

Datum:

[VIDEO i FOTO] Gordan Grlić-Radman razgovarao u Mostaru s Draganom Čovićem: Napredak BiH prema EU-u strateški interes Hrvatske.
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman u subotu je u Mostaru „strateškim interesom“ RH i jednim od prioriteta predsjedanja EU-om ocijenio napredak BiH prema Uniji, te podržao nastojanja bosanskohercegovačkih Hrvata da ostvare ravnopravnost kroz izmjene izbornog zakona.

“Želimo vidjeti napredak BiH na tome putu. To je naš strateški interes jer dijelimo najveću granicu”, rekao je Grlić-Radman na konferenciji za novinare. Kao predsjednik Odbora za vanjsku i europsku politiku HDZ-a Hrvatske s izaslanstvom susreo se s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, te razgovarao o prioritetima Hrvatske prigodom predsjedanja Europskom unijom.

OVDJE POGLEDAJTE VIDEO: Gordan Grlić-Radman razgovarao u Mostaru s Draganom Čovićem: Napredak BiH prema EU-u strateški interes Hrvatske.

Grlić-Radman je ocijenio iznimno važnim napraviti iskorak u nastavku proširenja EU.
“Jako važno nam je otvoriti perspektivu zemljama kandidatima i otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Hrvatska će se jako potruditi kako bi do svibnja mjeseca poslala jasnu poruku zemljama jugoistočne Europe, odnosno zapadnog Balkana”, pojasnio je Grlić-Radman.

Po njegovim riječima RH će nastaviti snažno inzistirati na jednakopravnosti bosanskohercegovačkih Hrvata kroz izmjene izbornog zakona kako bi se spriječilo da im ubuduće brojniji narodi biraju političke predstavnike.
“Hrvatska podržava sve vitalne interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Od promjene izbornog zakona koji bi trebao osigurati pravo na izbor predstavnika na svim razinama vlasti što je zaštitni mehanizam i temelj Daytonskog sporazuma”, pojasnio je Grlić-Radman.

Po njegovim riječima stabilnost Bosne i Hercegovine ovisi o stabilnosti, konstitutivnosti, jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda.
Odgovarajući na upit o prioritetima Hrvatske pri predsjedanju Europskom unijom, ministar Grlić-Radman je rekao kako će dominirati tema brexita, te da će Hrvatska inzistirati na većem financijskom okviru za sedmogodišnje razdoblje.
“To je nama jako važno budući da smo najmlađa zemlja članica Europske unije i najmanje smo profitirali od tog članstva budući da postoje velike zemlje kojima je u intreresu imati što manji proračun, a malim zemljama i zemljama južne i istočne Europe, te onima koje nisu davno ušle u EU njima je u interesu imati veći proračun kako bi smanjili razlike, manje bogate zemlje dostigle bogatije zemlje i stvorili održivi rast”, rekao je ministar.

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Čović izrazio je očekivanje da će se BiH uspjeti naći u istom položaju kao Sjeverna Makedonija i Albanija te u svibnju na Vijeću EU-a dobiti pozivnicu za otvaranje pregovora o članstvu.

“Budući da smo mi uspjeli uspostaviti vlast na državnoj razini i stvorili određenu stabilnost, pokušat ćemo stići izgubljeno vrijeme od godinu i pol dana kako bi se BiH našla za istim stolom i ako je to moguće otvorila svoj pregovarački proces zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, rekao je Čović.

Čović i Grlić-Radman su izrazili očekivanje kako će se bosanskohercegovačke vlasti s novim sazivom Vijeća ministara uspješnije nositi s migrantskom krizom koja je ove godine bila veliko sigurnosno i humanitarno iskušenje.

Grlić-Radman popodne se u Sarajevu susreo s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem u prostorijama Nadbiskupske rezidencije, a zatim je održao sastanak s novoimenovanom ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Hrvatski ministar u Mostaru je na sastanku s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem prezentirao teme kojima će se Vijeće Europske unije primarno baviti za vrijeme šestomjesečnog predsjedanja Republike Hrvatske.

Ministar Grlić-Radman na putu iz Mostara prema Sarajevu odao je počast poginulim studentima kod Mostara.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić- Radman položio je u vijenac i zapalio svijeću na spomen obilježju u Bijeloj, sjeverno od Mostara na mjestu gdje je prije četiri godine poginulo četvero mladih iz Slavonije kada se njihovo vozilo srvalo u rijeku Neretvu. S ministrom je bio i veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić. 

Četvero studenata mostarskog sveučilišta Tena Vračević, Domagoj Roso, Antonija Šarić i Vjekoslav Božanović iz Slavonije utopilo se 19. prosinca 2015. godine kada je vozilo marke “Škoda Fabia” vinkovačkih registracijskih pločica sletjelo u Neretvu, a njihov prijatelj Stjepan Bošković jedini je uspio isplivati. Studenti su se školovali na mostarskom Sveučilištu i bili su na putu za Hrvatsku kako bi s obiteljima proveli nadolazeće božićne blagdane.

OVDJE POGLEDAJTE FOTO GALERIJU: Gordan Grlić-Radman razgovarao u Mostaru s Draganom Čovićem: Napredak BiH prema EU-u strateški interes Hrvatske.
{gallery}grlic_4_mostar_28122019{/gallery}

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb, Beograd i Italiju

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb,...

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na 10. konferenciji „Berlinski dijalog...

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2024 – Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača Predsjednik Republike Hrvatske...

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina pontifikata pape Franje

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina...