2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

[VIDEO i FOTO] Misa polnoćka i Božićna glazbena priredba u župi Presvetoga Trojstva Blagaj – Buna.

Datum:

[VIDEO i FOTO] Misa polnoćka  i Božićna glazbena priredba u župi Presvetoga Trojstva Blagaj – Buna.
Božićnom glazbenom priredbom i Misom polnoćkom u župi Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna, dočekan je Božić 2019., slavlje u čast rođenja Isusa Krista.
Misno slavlje u crkvi koju su vjernici ispunili do posljednjih stajaćih mjesta,  predvodili su svećenici župnik don Nikola Menalo  koji je od 2012. župnik župe Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna, đakon don Mate i don Mile Miljko, svećenik koji danas ima 54 godine svećeništva, te živi u mirovini u Zagrebu.

Don Mile Miljko rođen je u Jasenici kod Mostara, u župi sv. Petra i Pavla, 1942. godine, te je nakon službovanja u domovini od 1978. godine bio dušobrižnik iseljenih hrvatskih katolika u Njemačku. Najprije je vodio Hrvatsku katoličku misiju u Göppingenu (1978.-1984.), biskupija Rottenburg-Stuttgart, a onda Hrvatsku katoličku misiju u Hamelnu, biskupija Hildesheim. U Hamelnu je bio do 30. ožujka 2008., kada je umirovljen, nakon čega se vratio iz Njemačke i nastanio u Zagrebu.

VIDEO OVDJE POGLEDAJTE 1.dio
Božićna glazbena priredba i Misa polnoćka u župi Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna. 1. Dio

Crkva na Buni  smještena na 10. kilometru glavne prometnice M-17, idući od Mostara prema Čapljini gdje se Buna ulijeva u Neretvu, koja je građena od 2005., a pokrivena je pred Božić iste godine. Nalazi se pored Pastoralnog centra bl. Alojzija Stepinca, danas je to sjedište župe Presvetoga Trojstva Blagaj – Buna.

Slavlje Božića 2019. započelo je odličnom Božićno glazbenom priredbom “Najljepša priča koju pričala mi baka”.
S desne strane oltara bila je postavljena štalica. Između oltara i ambona sjedili su: baka, unuka i unuk a zbor na koru je zapjevao pjesmu “Betlehemska sveta noć“.
Unuka koja pjevuši “bdijuć” uz Josipa i Mariju, zapitala je baku “ Bako hoćeš li nam ispričati priču”, onu koju nam pričaš za svako Badnje veče.  Tako je započela ovogodišnja božićna “Najljepša priča koju pričala mi baka”.

Bila je to odlično pripremljena “priča” koja je završila bakinim riječima “ Naravno maleni moji. Pričat ću vam svaki dan o najljepšem rođenju. A onda ćete ju vi pričati svojim unucima. Sada sklopite ruke, pa ćemo zahvaliti Josipu i Mariji na našemu Spasitelju i navijestiti Njegovo rođenje svim ljudima svijeta”. Nakon izvedene predstave svi članovi igrokaza stali su ispred oltara dok je zbor pjevao pjesmu “Radujte se narodi”.

Župnik don Nikola Menalo naglasio je kako je ovogodišnja božićna priredba, predstava, glazbeno-scenska igra “Najljepša priča koju pričala mi baka”, urodila plodom tako da su se još prije “Svih svetih”  dogovarali s mladima što bi bilo dobro ove godine.

VIDEO OVDJE POGLEDAJTE 2.dio
Božićna glazbena priredba i Misa polnoćka u župi Presvetoga Trojstva Blagaj-Buna. 2. Dio

Tražili smo ideju za ovu godinu kako bi vam mogli u nekoliko trenutaka osvijestiti sve ono što se događalo s Josipom i Marijom. Odabrali smo tako za ovu godinu nešto što već piše u Svetom pismu. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u ovom projektu, djeci, mladeži, pjevačima, sviračima i svima koji su se potrudili da nam prikažu ovu predstavu za Božić 2019., kazao je župnik Nikola Menalo.

Sveta misa polnoćka započela je u točno u pola noći. Svećenik Mile Miljko na početku misnog slavlja naglasio je kako “Badnjom noću završava vrijeme pripremanja, dani čekanja, vrijeme Došašća. Veliki i važni događaji uvijek su isčekivani i radošću pripremani…

Ima događaja koji su bili prekretnica ljudske povijesti a jedan od tih događaja evo već treći milenijum na osobit način okuplja ljude, podiže sva srca ljudska, jedan od tih događaja je i nas noćas ovdje sabrao, a to je rođenje Spasitelja našega Isusa Krista”, kazao je u uvodnim riječima don Mile Miljko.

Pozvao je nazočne vjernika da ove noći dostajno proslave radost rođendana našega Spasitelja Isusa Krista, te da se pokaju za ljudske slabosti grijehe i propuste.

U nadahnutoj propovijedi don Mile Miljko naglasio je kako uvod u ovo noćašnje slavlje učinjen prelijepim zauzimanjem  i ljubavlju mladeži i djece ove župe, učinjen s toliko žara i ljubavi da se na osoban način doživi ono što nas noćas skuplja, sabire i ujedinjuje s radošću cijeloga svijeta.

U nama je još živo sijećanje što znači biti ratom uznemiren, prognan sa svojih ognjišta, što znači doživjeti tegobu i žalost rastanka sa svojim rodnim krajem a još teže žalost rastanka s dargima koje je vihor rata odnio i pomeo  u ovom našem zadnjem vremenu.  Sve nas to potiče da osjetimo i doživimo da su svi ti događaji bili evo i dio naše povijesti.

Narod izraelski je slušao glas svoga proroka koji ga je hrabrio u Božije ime. Narod koji je u tmini ležao vidje svjetlost veliku. Bog neda narodu da se prepusti tugovanju. Bog zove narod na posebnu radost. Naša radost, radost cijeloga svijeta temelji se na Bogu koju nam daje svoju naklonost i koji nam daje najveću ljubav.  Rađa se Bog na zemlji među nama. To je susret Boga i čovjeka, kazao je između ostalog u nadahnutoj propovjedi don Mile Miljko.

Župnik don Nikola Menalo prije blagoslova vjernika odaslao je čestitku riječima “Veselo onima koji su došli pokloniti se Isusu u jaslama”, vidjeli smo da su to bili anđeli. Gledajte lijepih anđela gori na koru, malo manjih, malo većih, koji su tako lijepo pijesmom večeras i prije polnoćke i za vrijeme svete mise ovako lijepo slavili Boga. 

I ove ovdje naše anđele oko oltara koji su tako lijepo posluživali da možemo kazati da smo tako ponosne kao da je bila liturgija u sred Vatikana. Zahvaljujem i dom Mili Miljku koji je predvodio  ovu svetu misu polnoćku i našemu don Mati đakonu, i svima vama koji ste sudjelovali oko oltara i izvršavali vaše službe, kazao je između ostaloga don Nikola Šutala i u ime svih s oltara čestitao svima “ Na dobro vam došao Božić, sveto porođenje Isusovo”.

Don Mile Miljko koji živi u Zagreba, na kraju misnog slavlja zahvalio je župniku don Nikoli u ime svih vjernika na lijepoj organizaciji i naglasio da je ljepše ovdje i svečanije nego u bezbroj župa velegradova, te da je lijepo s vama vjernicima doživjeti ovo božićno vrijeme, a sve zahvaljujući animaciji i organizaciji vašeg župnika don Nikole, kazao je Miljko.
FOTO GALERIJA: POGLEDAJTE SLIKE IGROKAZA I MISA POLNOĆKA
{gallery}buna_bozic_2019{/gallery}

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...