2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO i FOTO) RAZGOVOR Marino Čagalj (26) Hrvat u redovima najtrofejnijeg njemačkog vaterpolo kluba Spandau 04 iz Berlina.

Datum:

(VIDEO i FOTO) RAZGOVOR Marino Čagalj (26) Hrvat u redovima najtrofejnijeg njemačkog vaterpolo kluba Spandau 04 iz Berlina.
Kada ste došli u Berlin i kako je došlo do potpisivanja ugovora?
Mogu reci, jednome nesreća drugome sreća! Došlo je do ozlijede našeg aktualnog centar Matea Ćuka  te je Spandau 04 je tražio još jednog igrača. Klub je tražio još jednoga igrača, odlučili su da neće tražiti novog centra, nego da će beka (branića), prebaciti na centra i dovesti još jednog beka (branića). Ja sam u Berlinu od 29.07.2020. Od tada sam odigrao jedno prvenstvo i kup. Prvenstvo smo izgubili a kup smo osvojili. Za sada je sve dobro mogu reći.

U Berlin ste došli iz crnogorske vaterpolo lige gdje ste igrali za Jadran Herceg Novi. Koliko ste dugo igrali u Crnoj Gori?

Jadran iz Herceg Novog je igrao Regionalnu ligi i „Champions League“ Imao sam ugovor na dvije godine. Medutim nisam se zadržao ni 6 mjeseci zbog situacije s koronom. Za Jadran iz Herceg Novog stvarno mogu reci to mi je jedno prekrasno iskustvo u životu i meni je drago da sam bio doli i da sam upoznao takve ljude.

U Jadran iz Herceg Novoga došli ste iz zagrebačke Mladosti. Koliko ste igrali dugo u Zagrebu i gdje ste počeli igrati vaterpolo?
Vaterpolo sam poceo igrati u Mornaru. Ustvari poceo sam prvo trenirati plivanje, dvije-tri godine, dok sam još bio dijete, te sam se potom prebacio na vaterpolo. U Mornaru sam bio do 24.godine. Poslije toga jednu godinu u Mladosti, te Jadran iz Herceg Novog i evo me danas u Berlinu.

Što znači za Vas hrvatske vaterpoliste klub Mladost, koji je izgleda odskočna daska za karijeru. Jesu li Mornar i Jug slabiji klubovi?
Ne možemo reci za Jug. Jug iz Dubrovnika dominira zadnjih 10-15 godina. Sada se i Mladost malo diže. Mislim odlazak iz Mornara u Mladost nije mala stvar. To je korak naprijed u karijeri, teško je to odbiti, vjerojatno ce svi pristati na to, to je dobra prilika u životu.

Došli ste u Berlin, igrate poziciju branica. Je li to zahvala pozicija. Imate 104 kg, visina 185, je li to dovoljno za igranje u obrani?
Ima sigurno jacih igraca, ja sam ajmo reci prenizak za tu poziciju. To je iznimka. Uglavnom su svi bekovi (branici)  visine preko 190 cm. Ja smatram da nije samo snaga presudna, potrebno je i znanje i tehnika uz snagu.
Ja mislim da u današnje doba moja pozicija koju igram nije baš zahvalna. Promjenila su se i pravila tijekom prošle i ove sezone, gdje sudacki kriteriji idu na ruku napadacu maksimalno.
Tu branici „izlijecu“ brzo iz utakmice.

Berlin je Vaša četvrta igracka destinacija. Ugovor imate na dvije godine. Došli ste u najtrofejniji eurospki klub s loptom, to sam spomenuo i s Vašim suigračem Ivanom Domagojem Zovićem. Koji su Vaši prvi dojmovi u Berlinu?
Nisam znao za taj detalj, zanimljiv podatak. Znam da Spandau 04 ima slavnu povijest. Za sada je sve fenomenalno što se tice kluba i vaterpola. Ne mogu se požaliti ništa, stvarno je vrhunski sve. Ekipa je odlicna, trener je fenomenalan. S te strane je super. Što se tice Berlina kao grada, malo je šok za mene, koji dolazim iz Splita, koji je omanji grad ali meni savršene velicine. Tako da je meni malo ovdje šok. Trebalo mi je mjesec dana samo da upoznam jedan kvart i vidim šta sve ima. Ali dobro je navikavam se.

VIDEO POVEZNICA: RAZGOVOR Marino Čagalj  


Jeste li upoznali neke od Hrvata ili Vaših splicana u Berlinu?
Nisam, za sada osim suigraca. Možda upoznam neke.

U klubu ste zatekli Ivana Domagoja Zovica i Matea Cuka. Uvijek je lijepo da imate nekoga svoga u nekom novom klubu?
S njima i sa svim igracima u klubu koji dolaze s „Balkana“, dobro se slažem, stvarno su momci fenomenalni i pomoci ce što god treba a to znaci puno, ovdje s tom papirologijom i tim stvarima na koje mi nismo navikli. Da imaš nekoga, još dok ne znaš jezik, baš puno znaci.

Kada spominjete te igrace kao što Vi kažete s Balkana. Tko je tu još u klubu?
Ima nas pola pola skoro. Osim mene i Zovica iz Hrvatske, u Spandau 04 igraju i Marin Restovic i Nikola Dedovic iz Srbije, Mateo Cuk je iz Hrvatske. Stefan Pješivac dolazi iz Crne Gore iz Herceg Novog. Trener Petar Kovacevic je iz Kotora Crna Gora. Ima još u klubu jedan mladi momak podrijeklom iz Srbije koji je roden u Njemackoj.

Spomenuli ste Stefana Pješivca. Jeste li igrali skupa u Herceg Novom?
Nismo! On je u Berlinu vec 3-4 godine.

Marino kazali ste da ste zbog financija otišli iz Herceg Novog. Je li doista ta korona poremetila svima planove?
Ja mislim da su u koroni neki klubovi puno pogodeni a neki su cak i profitirali na neki cudan nacin. Jadrana iz Herceg Novog je puno pogodila korona pandemija. Oni su imali plan priprema 100 godišnjice kluba, koji je za tri godine. Imali su paln zadržati cijelu momcad, koja bi igrala u Ligi prvaka. Zadržati tu ekipu i s 2-3 vrhunska igraca napasti europsko natjecanje. Medutim uslijed pandemije morali su odpustiti 3-4 igraca i sada im slijedi proces stvaranja mladih igraca.     

Jadran se plasirao u Ligu prvaka igraju u skupini A. No Spandau 04 iz Berlina igra u skupini B gdje je i Jug iz Dubrovnika. Igra se u Budimpešti i Rimu. Što ocekujete od Lige prvaka?

Mi smo dobili jako tešku skupinu. Nema laganog protivnika. Najgora stvar je neizvjesnost zbog ovoga virusa. Informacije su da ce se igrati sigurno. Po meni se danas više ništa ne može reci da je sigurno. Od danas do sutra! Njemacko prvenstvo je odgodeno i mi ce mo tamo doci dva mjeseca bez utakmica. Drugi ce imati utakmice. Grupa je sama po sebi teška, još je to jedna otegotna okolnost. Mi ce mo dati sve od sebe. Pa šta bude.
 
Kako sada sve funkcionira. Odgodeno je njemacko prvenstvo. Ternirate, plivate, ali bez utakmica kao da plivate na suhom?
Teško je naci motivaciju nama igracima ali predpostavljam da je i treneru teško, jer što ceš dati igracima kad nema utakmice. Ali treniramo s manjim intenzitetom, da ostanemo u ritmu. Sada pred Ligu prvaka pojacat ce mo treninge.

Rođeni ste u Splitu imate danas 26 godina. U Berlinu živite sa suprugom. Prvu medalju ste dobili 2011. godine. Gdje je to bilo i koja ste sve odličja do danas osvojili?
Najviše odlicja sam zaradio s mladom reprezentacijom Hrvatske. Osvojio sam zlatnu medalju na Europskom prvenstvu, 2011. godine u Rijeci, za juniore.
2012. na EP osvojio sam bronzu, a 2013. godine ponio sam srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu, za igrace do 20 godina. S Mornarom imam osvojena dva treca mjesta. Što je jako dobar uspjeh za Mornara. S Mladosti sam imao osvojenu Regionalnu Ligu. S Jadranom iz Crne Gore imam osvojen Kup Crne Gore. U Njemackoj s Spandau 04 osvojio sam kup Njemacke. Nedostaje još prvenstvo!

Igrali ste 15 puta u Svjetskoj ligi, za seniorsku reprezntaciju Hrvatske. Jeste li još clan seniorske selekcije?
Ja mislim da nisam! Nisam dobio poziv vec dvije godine.
 
Nećete sigurno i Vi kao Mateo Ćuk u reprezentaciju Njemačke, gdje je Ćuk danas jedan od uspješnijih igrača?
Ne bih imao ništa protiv toga (govori Marino uz osmijeh op.A)

Kakav je Vaš pogled danas kada gledate iz Berlina na hrvatski vaterpolo u odnosu na njemački vaterpolo?
Ja mislim da ne možemo reci da je Spandau Berlin bolji od Juga Dubrovnik a ni od Mladosti Zagreb na papiru. Ali smatram da Spandau ima kvalitetu i da sport nije samo papir. Ja smatram da mi imamo ekipu da s obadvije momcadi igramo neodluceno, gdje je sve moguce. Nebi im bila laka utakmica protiv Spandau. Mislim da je Spandau bolji trenutno od splitskog Jadrana.

Igrate poziciju branića. Što to znači, kada završi napad svi postajete branići ili…?
Vaterpolo je takav sport da svi igraju obranu i napad. Nije kao americki nogomet. Moja pozicija u obrani je fizicki najteža i naj zahtijevnija. Ja sam onaj u sredini što se hrve s centrom. To je moja pozicija. Svi igraju obranu ali ta obrana se bazira na igri branica, kako on igra, tako ce se ostali igraci u obrani ponašati.

U vodi je sve dozvoljeno. Ima li stvarno tih nepristojnih prekršaja?
Ima, ima kod odrdenih igraca. Takvih igraca je uvijek bilo i uviejk ce ih biti.
Štipa se tu i tamo malo rijede. Ima dosta udaranja, ima igraca koji stvarno znaju udariti, da se to ne vidi. To se i razmišlja o tome kako ce se to napraviti. Kada te pogodi nije lako ali treba to sve izdržati. Neznam može li se naci teži sport od vaterpola. Nije za svakoga!

Usavršili ste igru u obrani a sada radite i na popravljanju napadackih funkcija?
Treba raditi stalno na sebi. Ja mislim da sam još mlad i da mogu još napredovati, tako da treba raditi na svemu?

Kakva je organizacija vaterpolo kluba Spandau 04. Ima li razlike u odnosu na Herceg Novi i Zagreb?
Najbolje organizirani klub gdje sam ja bio je Jadran Herceg Novi. Za neka pitanja je bolji od Berlina. U Berlinu je sve ok ali doli su svi maksimalno posveceni klubu i u svakom trenutku svatko zna što radi i ako treba nešto van bazena, riješit ce se sve. Ovdje je sve korektno, nemam što reci.

Spomenuli ste trenera Petra Rastovića. Zadovoljni ste s njim. Zadnji put sam razgovarao s Ivanom Zovićem koji mi je rekao da se razlikuju crnogorska, njemačka i hrvatska vaterpolo škola. U čemu je ta razlika?
Mi „balkanci“ imamo taj neki vic u igri. Lukavstvo, prepoznavanje situacija. Bog nas je blagoslovio da sve zemlje na Balkanu imaju najbolje igrace na svijetu. I onda kada stalno gledaš kako odrastaš, onda ti nešto pokupiš od njih, nauciš to neko lukavstvo, preoznati igru i tako…  Ovdje su svi fizicki spremni, nema se šta reci, plivaju, teretana, sve, ali malo im „šteka“ to prepoznavanje igre kod nekih igraca. Što je razumljivo, nemaju tu neku ajmo reci tradiciju.

Marino ideš s Ivanom često do naše Hrvtske katoličke misije Berlin. Unatoč slavi i svemu opet nađete vremena i za duhovnu riješ?
Pa je!  Meni osobno Bog puno znaci u životu. Ja svake nedjelje idem na misu. Išao sam i u Hrvatskoj a u Crnoj Gori sam odlazio nedjeljom povremeno u Cavtat, koji je blizu Herceg Novog. Tako da meni to puno znaci, kad kod mogu i gdje mogu naci crkvu, idem na misu.

Kakva su bila Vaša iskustva u Crnoj Gori?
Stvarno meni je bilo doli prekrasno. Ja stvarno moram reci. Ni jedan incident. Baš je bilo fenomenalno

Jeste li išli iz Berlina za Split od dolaska u Berlin?
Nisam još uspio. Bila je jedna stanka od 7 dana, kada smo bili slobodni ali zbog izolacije nismo nigdje išli, jer bi morali trenirati odvojeno od ekipe.

Kako vidite njemačku vaterpolo ligu.
Tko Vam je konkurent?
Waspo 98 Hannover je najveci i jedini konkurent. Možda da ima još jedan klub kao splitski Jadran, pa bi bilo malo slicno hrvatskoj ligi. Ovako samo dva vrhunska kluba. Ostalo je sve 10-15 razlike po utakmici. Waspo 98 Hannover je odlicna momcad. Puno su novaca uložili i teško je igrati protiv njih, svaki put.  

U Vaterpolo Bundesligi ima puno Hrvata. Je li se može od tih imena stvoriti jedna reprezentacija?
Mogla bi se stvoriti reprezentacija i iz Bundeslige ali i od Hrvata koji igraju u drugim ligama i koji nisu u reprezentaciji, mogla bi se stvoriti baš respektabilna reprezentacija. Tako da Hravtska ima nevjerojatan fond igrača.

Sada kada gledate reprezentaciju Hrvatske, Vi ste spremni ali uvijek je stvar stručnog stožera i trenera. Kada će doći do poziva?
To je na stožeru i izborniku, moje je da radim.

Hvala Vam lijepa!
Hvala Vama.
FOTO: RAZGOVOR Marino Čagalj

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo 1119 glasova (47,75 posto)

U Njemačkoj je, od 2343 važeća listića, HDZ-u otišlo...

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih saveznih država – uključujući i Berlin

Njemačka: Velika racija protiv krijumčara ljudi u osam njmačkih...

Velika Britanija uvodi najstroži zakon o nepušenju na svijetu

Najstroži zakon o nepušenju na svijetu Velika Britanija želi potpuno...

Niko Galešić: Najbolji smo u ligi, a najvažnije savjete daje otac Anto

Za dva mjeseca bit će pet godina otkako je...