2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO) Razgovor: Mateo Ćuk igrač vaterpolo kluba Wasserfreunde Spandau 04 i prvi centar reprezentacije Njemačke.

Datum:

(VIDEO) Razgovor: Mateo Ćuk igrač vaterpolo kluba Wasserfreunde Spandau 04 i prvi centar reprezentacije Njemačke.
Mateo Ćuk prvi je Hrvat koji je postao prvotimac berlinskog prvoligaškog vaterpolo kluba Wasserfreunde Spandau 04, kluba s bogatom povijesti osnovanog davne 1904. godine. Višestruki je njemački prvak, pobjednik kupa Njemačke te nositelj naslova europskog klupskog prvaka.

Mateo Ćuk je u VK Wasserfreunde Spandau 04 došao početkom sezone (2012).
Došao je u Berlin iz Vaterpolo kluba Medveščak Zagreb koji je bio njegov matični klub, gdje je počeo igrati vaterpolo s 5-6 godina starosti.

Kada je došao u Berlin 2012. rekao nam je da je prvo trenirao plivanje godinu dana kao mali klinac, te kako nije pretjerano bio spretan na kopnu, što je za roditelje bio signal da se odluče da rađe ide u vodu, da se razvija. Voda mu se svidjela a kasnije i lopta, te je tako ostao u vodenom sportu do danas, kao vaterpolo igrač. Mateo Ćuk je danas prvotimac berlinskog prvoligaškog vaterpolo kluba Wasserfreunde Spandau 04 i prvi centar vaterpolo reprezentacije Njemačke.

U ekskluzivnom razgovoru za Berlinski magazin Mateo Ćuk nam je kazao.
 
U Berlin sam došao  još u 9. mjesecu 2012.godine. Ovo je moja 8 sezona u Berlinu (Wasserfreunde Spandau 04). Prije dolaska u Berlin igrao sam u Hrvatskoj. Prošao sam sve mlađe kategorije hrvatske reprezentacije. Znači to je krenulo već s mlađim kadetima pa do U-19, gdje smo zadnju godinu i osvojili Europsko prvenstvo koje se igralo u Grčkoj.

Otišao sam iz hrvatskog vaterpola, nisu me željeli, jer je tada bila aktualna jedna starija generacija hrvatskih vaterpolo igrača.
Tako da je došla ovdje ponuda, a nakon par godina igranja u Berlinu i ponuda da igram za reprezentaciju Njemačke.
RAZGOVRO MATEO ĆUK

U Hrvatskoj nisam vidio neku perspektivu da bi se u nekoj skoroj budućnosti mogao naći na reprezentativnom spisku i jednostavno odlučio sam iskoristiti šansu. Želio sam se okušati, igrati europska i svjetska prvenstva. Naravno najveći san je odigrati te Olimpijske igre, tako da to je bila glavna motivacija, govori nam Mateo Ćuk za Berlinski magazin.

O ponudi da igram u reprezentaciji Njemačke, razmišljao jesam. Uvijek je jedna stvar igrati za Hrvatsku i tvoju zemlju gdje ti je obitelj i sve a ovo je više poslovna strana. Međutim s vremenom se navikneš. Naravno da je uvijek čudno kada igram protiv Hrvatske. U zadnje vrijeme se zaredalo, svako veliko natjecanje smo igrali protiv Hrvatske. Kad čuješ prvo našu hrvatsku himnu a onda njemačku, ali eto ga, takva je situacija došla i nemaš šta.
To je bila moja odluka i iskoristio sam tu šansu i nebi ništa mijenjao.

Kada igramo protiv reprezentacije Hrvatske ili hrvatskih klubova onda je tu jedna posebna motivacija i da ti sebe pokažeš a i oni da pokažu, kako mogu protiv tebe. Međutim imam ta neka razmišljanja da igram protiv Hrvatske, igram protiv hrvatskih klubova. To je prije utakmice. Međutim kada uđeš u vodu to se sve zaboravlja. Jesi jako motiviran ali si koncentriran na sebe i na svoju igru i to je glavni cilj, govori nam Mateo Ćuk.

S vaterpolo klubom Wasserfreunde Spandau 04 osvojio sam više puta i prvesntvo i kup. Jedan od većih uspjeha prije dvije godine je i plasman na finalni turnir Lige prvaka. Nakon što smo prošli skupinu, Wasserfreunde Spandau 04 to nisu uspjeli zadnjih 15-16 godina. Tako da smo počeli opet igrati jednu bitnu ulogu na internacionalnoj sceni.

S njemačkom reprezentacijom koja je propustila zadnjih 6-7 godina Svjetska prvenstva (SP) plasirali smo se na SP prošle godine koje smo igrali u Koreji, gdje smo ušli među 8 najboljih reprezentacija što je za Njemačku jedan veliki uspjeh. Ispali smo nažalost nakon velike borbe od Hrvatske. Međutim vidi se jedan veliki napredak. Trebalo je biti da se ide na Olimpijske igre (OI), trebale su se igrati kvalifikacije, međutim s obzirom na ovu situaciju sada (Coronavirus op.a) sve je trenutno otkazano.

Njemačka država podržava profesionalne sportaše u nekim sportovima. Tako vaterpolo reprezentaciju Njemačke sponzorira njmački „Bundeswehr“. 
To je jedan sistem podrške Njemačke profesionalnim sportašima. Znači prođe se temeljna obuka, koja je doduše skraćena. Znači prava obuka u njemačkoj vojsci traje 12 tjedana, naša je bila 6 ½  tjedana. Tada postajemo, kaže se sportski vojnici „Sportsoldaten“.  (U Ministarstvu obrane RH (MORH-u) se također započeo razvijati model zapošljavanja primarno vrhunskih sportaša, slijedom pozitivnih iskustava europskih zemalja u zapošljavanju vrhunskih sportaša i sportašica u ministarstvima obrane, unutarnjih poslova, financija itd. op.a.)

U principu smo u pričuvi ali to je sve u cilju medijske promocije njemačke vojske Bundeswehra u njemačkoj javnosti. Mi smo plaćeni u reprezentaciji kao vojnici Bundeswehra i imamo svu njihovu podršku i socijalnu i zdrastvenu i mogu reći da je to suradnja na obostrano zadovoljstvo. Većina vaterpolo reprezentativaca Njemačke sportski su vojnici Bundeswehra. Neki mlađi koji tek dolaze još nisu ali s godinama će i oni svakako biti „Sportsoldaten“. U ovim sportovima koji nisu toliko financijski atraktivni kao nogomet ili košarka je jedan jako dobar sistem podrške sportašima. Dobije se oprema od adidasa koji je glavni sponzor toga odreda sportske vosjke. Na opremi piše „Bundeswehr“ njemačka vojska, imamo znakove „Buneswehra“ i naravno kada se pojaviš na internacionalnoj sceni s tim, ljudi prepoznaju i znaju „Bundeswehr“. Tako da mislim da je to jedna promocija za „Bundeswehr“. Imamao i činove koji rastu s vremenom. Aktualno sam „Stabsgefreiter“, tako da i napredujem dalje, govor nam Mateo Ćuk prvi centar vaterpolo reprezentacije Njemačke.

S Mateom Ćukom razgovarali smo  nakon turnira i priprema vaterpolo reprezentacija Crne Gore, Gruzije, Rumunjske i Njemačke, koji su održani u Hamburgu. Turnir je bio u sklopu priprema za Olimpijske igre.
U međuvremenu, oglasio se LEN koji je odigravanje utakmica Lige šampiona i Eurokupa odložio za tri mjeseca zbog Coronavirussa.
Matej naglašava kako vlada jedna velika nesigurnost, nezna se točno što će biti, glede predstojećih termina i turnira. Odradili smo pripreme. Pripremali smo se skoro mjesec i pol za kvalifikacijski turnir za OI. To je bio glavni cilj ove sezone. Međutim sada je otkazan do daljnjega. Nezna se kada će bitit. Lagano dolaze u pitanjei OI. Liga prvaka je otkazna, njemački kup i njemačko prvenstvo sve je otkazano. Jednostavno mora se naći neki sistem kako će se to riješiti. Sezona bi trebala još trajati ali s obzirom na situacijiu teško će se to odigrati.
Bazeni su zatvoreni. U svakom slučaju jedna teška situacija .Odradili smo pripreme bili smo spremni za natjecanje i sada odjednom ti kažu morate ostati doma i ništa ne raditi. Nezgodno za sportaše koji su naučili biti aktivni. Ozbiljna je ovo situacija. Sada svi kažu glavno je zdravlje. Sport je pao u drugi plan, govori nam Mateo Ćuk.

8 godina živim već u Berlinu, 6 godina igram za njemačku reprezentaciju, 8 godina za Spandau 04.  Berlin je moj drugi dom. Sviđa mi se i grad i kultura i društvo. U reprecentaciji Njemačke igram poziciju prvog centra vaterpolo reprezentacije Njemačke, u prvoj sedmorci, kaže nam Mateo Ćuka(196 cm), a mi zaključujemo naš razgovor da će dugo godina proteći u budućnosti, dok ponovno dođe jedan Hrvat na poziciju prvog centra  vaterpolo reprezentacije Njemačke.

Igrat ću još jedan  olimpijski ciklus, to mi je želja, igrati još 4 godine do turnira OI u Parizu. S 34 godine u vaterpolu nisi još star. Može se malo smanjiti minutaža dolaze mlađi ali nije to tolika negativna stvar, Vidjet ćemo. Možda se vratim i u Zagreb. Vidjet ćemo kakva će biti situacija u Zagrebu, u sportu.
Otvorene su sve mogućnosti.

Hrvatska ima jednu dugu vaterpolo tradiciju. Njemačka ima ali ta tradicija se prekinula. Hrvatska i dalje ima veći broj mladih koji dolaze na bazene na plivanje i naravno iz jednog takvog broja ti je lakše razviti igrača nego ovdje u Njemačkoj. Ovdje je s ekonomske strane, Njemačka je puno jača, fakulteti i tako. Tako da se mladi više odlučuju da će nastaviti obrazovanje i znači u poslovnom svijetu, nešto da naprave, nego da će ostati u sportu. Dok u Hrvatskoj još uvijek kroz sport vide jedan način za bolji život, kazao nam je u ekskluzivnom razgovoru za Berlinski magazin Mateo Ćuk, prvotimac berlinskog prvoligaškog vaterpolo kluba Wasserfreunde Spandau 04 i prvi centar reprezentacije Njemačke.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...