2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Dogovoreno: Zračna luka Berlin Tegel zatvara se 15. lipnja.

Datum:

Dogovoreno: Zračna luka Berlin Tegel zatvara se 15. lipnja.
U koronskoj krizi ima tako malo putnika da većina terminala ostaje zatvorena. Sredinom lipnja zračna luka Berlin Tegel trebala bi se zatvoriti prije planiranog termina 8. studenog 2020.

Očekuje se da će najvažnija i najomiljenija zračna luka u Berlinu zatvoriti svoja vrata za nekoliko tjedana: Zračna luka Berlin Tegel  mogla bi  prestati s radom 15. lipnja. Odlučila je to Savezna vlada i njemačke savezne zemlje Berlin i Brandenburg na sastanku dioničara, kako je rekla glasnogovornica odjela za financije berlinskog Senata.

Odgovarajuća prijava već je predata  nadležnoj zrakoplovnoj agenciji. Ako se broj putnika u sljedećih nekoliko tjedana ne oporavi značajno, zračna luka Berlin-Tegel prijeći će na dvomjesečnu pauzu zbog krize izazvane koronom.

Pariz je 1. travnja zatvorio zračnu luku Orly i na sličan način premjestio letove na aerodrom Charles de Gaulle.

Zračna luka Berlin Brandenburg bori se s manjkom prihoda u stotinama milijuna eura zbog krize. Berlinska zračna luka Tegel, u neposrednoj blizini središta grada, bila je njemačka zračna luka na četvrom mjestu iza Frankfurta, Münchena i Düsseldorfa prošle godine, s više od 24 milijuna prevezenih putnika.

Schönefeld zračna luka na jugoistočnoj gradskoj granici u Brandenburgu je manja zračna luka gdje je prošle godine prevezeno dobrih jedanaest milijuna putnika.

Aktualno do ovih dana je na berlinskim aerodromima Tegel i Schönefeld letjelo samo oko 2000 putnika dnevno. Glavna zgrada za prijem putnika u zračnoj luki Tegel zatvorena je od sredine ožujka, putnici su se mogli prijaviti (čekirati) samo na sekundarnom terminalu C. Slično je i u zračnoj luci Schönefeldu.

Na kraju 2020. godine zračna luka Tegel bi svakako trebao definitivno zatvoren. Nakon nekoliko propuštenih termina, planira se da nova zračna luka BER bude otvorena 31. listopada, a posljednji zrakoplov polijeće u Tegelu 8. studenog.

Šef zračne luke Engelbert Lütke Daldrup nedavno se pokazao skeptičan kako bi Tegel mogao ponovno pristupiti zračnom prijevozu nakon privremenog zatvaranja.

Zatvaranjem zračne luke Tegela stotine tisuća Berlinaca oslobodit će se buke zrakoplova. Zbog blizine centra grada i kratkih udaljenosti  terminala ali valja naglasiti da zračna luka Tegel također ima mnogo prijatelja pobornika opstanka zračne luke.

Na narodnom referendumu 2017. godine u Berlinu većina je izglasala nastavak rada zračne luke Tegel paralelno s izgradnjom nove zračne luke BER-om. Međutim, glas naroda nije imao pravnu snagu.

Krajem ožujka savezna vlada ponovno je osigurala da Tegel ostane otvoren. Infrastruktura bi trebala ostati fleksibilna zbog koronske krize, rečeno je tada. Savezna vlada je također imala zabrinutosti jer novi vladin terminal u Schönefeldu još nije bio u uporabi.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...