2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Berlin: 8. Dunavski salon s fokusom na budućnost Republike Moldavije

Datum:

Berlin: 8. Dunavski salon s fokusom na budućnost Republike Moldavije

Osmi Dunavski salon održan je u predstavništvu Savezne njemačke države Baden-Württemberg u Berlinu uz nazočnost oko 300 pozvanih gostiju iz zemalja Podunavlja. Ovogodišnja zemlja partner bila je Republika Moldavija, zemlja koja je posebno teško pogođena ruskim agresorskim ratom.

“Napad Ruske Federacije na Ukrajinu, kršeći međunarodno pravo, iz temelja je promijenio način na koji živimo zajedno i našu suradnju. I to je promijenilo naš pogled na zemlje u jugoistočnoj Europi. Postalo je sasvim jasno da je u interesu Europske unije (EU) da bolje pogleda svoje neposredne susjede.

Budućnost Europe je u pitanju. Nigdje to ne vidimo jasnije nego u zemljama dunavske regije – kao što je to slučaj u Republici Moldaviji,” rekao je državni tajnik za političku koordinaciju i Europu u državnom ministarstvu i posebni izaslanik za dunavsku regiju, Florian Hassler, u predstavništvu Savezne njemačke države  Baden-Württemberg u Berlinu na otvorenju osmog Dunavskog salona (Donausalona).

Dunavski salon održava se od 2013. Godine i fokusiran je na aktualna pitanja i izazove u zemljama dunavske regije. Ove godine domaćin je bila Republika Moldavija zajedno s Ministarstvom turizma.

Tema je bila „Die Zukunft des Donauraums gestalten: Warum die Republik Moldau wichtig für die EU ist.“ „Oblikovanje budućnosti dunavske regije: zašto je Republika Moldavija važna za EU“.

Uz europskog državnog tajnika Hasslera sudionici su bili i državni tajnik Baden-Württemberga u Ministarstvu gospodarstva dr. sc. Patrick Rapp, moldavski ministar kulture Sergiu Prodan, bugarski ministar turizma dr. Ilin Dimitrov, državni tajnik u moldavskom ministarstvu kulture Andrei Chistol, moldavski veleposlanik Aureliu Ciocoi i predsjednik Odbora za pitanja EU u Bundestagu dr. Anton Hofreiter.

Mjereno prema ukupnom broju stanovnika, Moldavija je primila najviše izbjeglica iz Ukrajine. “Velika predanost i prirodnost s kojom je relativno mala, ali hrabra zemlja, sa svojom progresivnom, proeuropskom vladom, primila svoje susjede koji su izbjegli, zaslužuje naše najveće poštovanje”, rekao je Hassler. “Međutim, kako bi mogla nastaviti održavati strukture pomoći, Moldavija ovisi o potpori.”

Baden-Württemberg je na razne načine uključen u dunavsku regiju

Baden-Württemberg i Moldavija su gospodarski povezane. Već postoje slobodne trgovinske zone u koje su se smjestile tvrtke iz opskrbne automobilske industrije, tekstilne i odjevne industrije te elektrotehnike. “Ali važno je razmotriti kako možemo ojačati i dalje proširiti naše gospodarske odnose. Budući da je integracija u unutarnje tržište važna perspektiva za geopolitičko vezivanje Republike Moldavije za EU i promicanje reformi”, rekao je Hassler.

“Također želimo blisko pratiti Moldaviju, Ukrajinu i druge zemlje u dunavskoj regiji u smislu ekonomske politike. Sada možemo iskoristiti naše vrlo dobre kontakte i suradnju u okviru Strategije EU za dunavsku regiju i u ovim izazovnim vremenima“, rekao je državni tajnik dr. Rapp

Osim gospodarskih, postoje i brojni kontakti između dviju zemalja na osobnoj razini. Prema Hasslerovim riječima, projekt MoTec, koji financira državno ministarstvo, suzbija odljev mozgova. “Ovdje moldavski i ukrajinski studenti i doktorski kandidati obavljaju praksu u tvrtkama u Baden-Württembergu. Vrativši se u svoju zemlju, osnovali su start-upove ili su odatle nastavili raditi za odgovarajuće tvrtke u Baden-Württembergu.”

Prošlog ljeta, Europsko vijeće dodijelilo je Moldaviji status zemlje kandidata. “Ovo znači još jedan veliki korak prema europskim integracijama”, rekao je Hassler. “Baden-Württemberg pozdravlja mogućnost članstva u EU. Moldavija dugoročno želi postati članica EU. U našem je zajedničkom interesu da Moldaviju tijesno povežemo s EU-om. Učinit ćemo svoj dio da podržimo zemlju na njenom putu u Europsku uniju.”

Dugoročna suradnja pod okriljem EU strategije za dunavsku regiju

No Hassler je istaknuo kako je ulazak u EU maraton, a ne staza. „Baden-Württemberg je uključen u široku lepezu projekata kroz Strategiju EU-a za dunavsku regiju (EUSDR). Na taj način već su pokrenute konkretne mjere potpore. Državno ministarstvo od prošlog prosinca financira projekt Zaklade za društvene projekte Concordia i Zaklade Agapedia u Moldaviji sa 169.000 eura.“

Ovim projektom trenutno upravlja jedanaest multifunkcionalnih centara, na primjer, koji služe za pružanje dnevne skrbi za djecu, obitelj rad i smještaj starijih osoba i djece. Skrb provode socijalni radnici, psiholozi, odgajatelji, odgojitelji i njegovatelji.

“Moldavija je još uvijek krhka demokracija. Zato je toliko važno da moldavski narod ne ostavimo same. Želimo pokazati da se put u Europsku uniju isplati. U krizi je Europa pokazala otpornost i solidarnost. Već smo se zbližili kroz strategiju EU za dunavsku regiju. Dugotrajne strukture suradnje stvorene pod okriljem Strategije dunavske regije pokazuju svoju posebnu važnost u trenutnoj situaciji“, rekao je europski državni tajnik Florian Hassler. “Sada se isplati što možemo odmah djelovati zajedno!”

Na održanom 8. Donausalon u državnom predstavništvu Baden-Württemberga svoje kulinarske specijalitete predstavile su zemlje koje Dunav spaja od izvora do ušća u Crno more.

Republika Hrvatska je bila predstavljena i na 8 Dunavskom salon s naglaskom da je na 7. Dunavskom salonu Hrvatska bila zemlja partner.

Osmom Dunavskom salonu 2023. u Berlinu nazočio je i veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota s brojnim djelatnicima veleposlanstva RH u Berlinu.

Bila je ovo i prilika da se na 8.Dunavskom Salonu, u organizaciji državnog zastupništva Baden-Wurttemberg razmjene iskustva i prakse zemalja dunavske regije kao i da Bosna i Hercegovina, stane ravnopravno uz ostale zemlje EU, u smislu pripreme zajedničkih projekata.

8. Dunavskom salonu 2023. u Berlinu nazočili su i brojni članovi Tuirističkog klastera Hercegovina, Predsjednici Vlada ZHŽ i HNŽ, Zdenko Ćosić i Nevenko Herceg, Turistička zajednica RS i drugi BiH predstavnici koji su nazočili na sajmu ITB 2023. u Berlinu, uz nazočnost i djelatnika veleposlanstva BiH u Berlinu.

Dunavski salon je manifestacija koja se tradicionalno održava za vrijeme trajanja Svjetskog sajma turizma – ITB Berlin s ciljem predstavljanja zemalja Dunavskog regiona i jačanja suradnje u oblasti privrede, turizma, obrazovanja i kulture.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Objava o izborima za Europski parlament i prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

OBJAVA O IZBORIMA ZA EUROPSKI PARLAMENT I PRETHODNOJ I...

VIDEO/FOTO – SD Croatia Berlin (Ü40 7er) pobjednici berlinskog Defendo-Pokala za Seniore.

SD Croatia Berlin (Ü40 7er) pobjednici berlinskog Defendo-Pokala za...

(VIDEO-FOTO) Gordan Grlić Radman pozdravljan nekoliko puta kao gost na stranačkom kongresu CDU-a u Berlinu

(VIDEO-FOTO) Gordan Grlić Radman pozdravljan nekoliko puta kao gost...

(VIDEO-FOTO) Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i kancelar Njemačke Olaf Scholz razgovarali danas u Berlinu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i kancelar Njemačke Olaf...