2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Berlin: Ministar Radman na neformalnom dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Datum:

VIDEO + FOTO) Berlin: Ministar Radman na neformalnom dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji je boravio na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a prvog dana u Berlinu rekao je kako vjeruje da će se na ministarskom sastanku NATO-a otkloniti dvojbe Turske koja se protivi ulasku Švedske i Finske u Savez.

“Naravno da moramo vidjeti koji je Turski stav po tom pitanju. Ali siguran sam da će na kraju prevladati zajedništvo kada je u pitanju pristupanje Finske i Švedske, s kojima dijelimo iste vrijednosti i da ćemo naći zajednički jezik”, rekao je Grlić Radman uoči sastanka u Berlinu.

Gordan Grlić Radman sastanak Nato ministara u Berlinu 14. 05. 2022.


Neformalni dvodnevni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a bio je će podijeljen u tri bloka. Raspravljalo se o najavama Švedske i Finske o aplikaciji za punopravno članstvo, a u drugog dana o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu te o strateškom konceptu NATO-a koji bi trebao biti usvojen na samitu u Madridu krajem lipnja.Na sastanku u Berlinu sudjelovali su i ministri vanjskih poslova Finake i Švedske.
“Ono što je bitno je da glede ruske agresije na Ukrajinu zauzmemo jasan stav kao NATO i da definiramo odnose saveza prema Rusiji”, rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar vanjskih poslova najavio je da će sudionicima sastanka naglasiti potrebu jačeg angažmana NATO-a i na području zapadnog Balkana.
“Ja ću naglasiti potrebu jačeg angažmana NATO-a u jugoistočnoj Europi odnosno zapadnom Balkanu kada su u pitanju demokratski i svi ostali reformski procesi u tim zemljama kako bismo i te zemlje ohrabrili u njihovom nastojanju za članstvo u NATO-u”, rekao je Grlić Radman.

Dodao je da će posebno istaknuti krizu u Bosni i Hercegovini i potrebu promjene izbornog zakona koji bi trebao “odražavati usvajanje onih važnih izmjena kojima bi se regulirala ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda sukladno Dejtonskom i Pariškom sporazumu”.
“Jedino institucionalno funkcionalna Bosna i Hercegovina koja počiva na tim temeljima ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i ostalih građana može biti prosperitetna i može ostvariti europsku perspektivu i NATO članstvo”, rekao je Grlić Radman.

Gordan Grlić Radman sastanak Nato ministara u Berlinu 15. 05. 2022.


Grlić Radman zatražio od Blinkena da se angažira oko izborne reforme u BiH
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman zatražio je u Berlinu od američkog državnog tajnika Anthonyja Blinkena da se SAD dodatno angažira oko izborne reforme u BiH i upozorio da bi u suprotnom moglo doći do radikalizacije u toj zemlji.
“Američkom državnom tajniku sam prenio našu veliku zabrinutost zbog propuštene šanse da se promijeni izborni zakon BiH. Upozorio sam i na moguću radikalizaciju situacije nakon izbora”, rekao je Grlić Radman novinarima.

Dodao je da je Blinkena zamolio za još jaču prisutnost i pomoć da se bošnjački lideri dogovore s hrvatskim predstavnicima o pravilima za izbore koji se održavaju u listopadu.
Dvojica dužnosnika sudjelovala su na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO-a koje su ponovo podržale Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije.

“Svi su ministri iznova iskazali solidarnost u pomoći te izrazili spremnost za jačim angažmanom ne samo pojedinih zemalja članica nego i cjelokupnog NATO-a”, rekao je Grlić Radman.
Istaknuo je da NATO nije dio sukoba, ali podržava “pravedni i obrambeni rat Ukrajine.

Šef hrvarske diplomacije je razgovoru sa zamjenikom glavnog tajnika NATO-a Mirceom Geoanom zajamčio punu podršku nastojanjima Finske i Švedske za članstvo u NATO-u.
“Razgovarali smo i o brzini procedure i vjerujem da bi se to pitanje moglo riješiti i prije samita NATO-a krajem lipnja u Madridu”, rekao je Grlić Radman  u Berlinu
Ponovio je kako vjeruje da će dvojbe koje je glede članstva Finske i Švedske izrazila Turska, uskoro riješiti kroz zajedničke razgovore.

Drugog dana sastanka, 15. svibnja, ministri država članica NATO-a raspravljali su, u savezničkom formatu, o ruskoj agresiji na Ukrajinu te njezinim posljedicama po europsku sigurnost, uključujući budući obrambeni postav NATO-a i odnos Saveza prema Rusiji. Izražena je snažna podrška Ukrajini u njezinom pravednom i obrambenom ratu protiv ruske invazije. Ministar Grlić Radman podsjetio je na posjet hrvatskog izaslanstva, predvođenog predsjednikom Vlade Plenkovićem, Kijevu 8.svibnja prilikom kojeg je potvrđen nastavak političke, diplomatske, humanitarne i vojne pomoći Ukrajini.  

Fokus savezničke rasprave bio je i novi Strateški koncept, najvažniji strateški dokument Saveza koji bi trebao pripremiti NATO za učinkovit odgovor na prijetnje i izazove tijekom idućeg desetljeća.

Hrvatska je ponovila važnost kolektivne obrane koja ostaje ključnom svrhom Saveza. Posebno je naglasila i nužnost suradnje s partnerima, osobito onima s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti, u smislu jačanja sigurnosti na euroatlantskom prostoru.

Hrvatski se ministar založio za snažniji angažman Saveza u odnosu na Zapadni Balkan, prostor od strateškog interesa za NATO te posebno istaknuo potrebu podrške potrebnim reformama u državama Zapadnog Balkana. U tom se kontekstu osvrnuo na potrebu podrške promjeni izbornog zakona u Bosni i Hercegovini na način da ona odražava istinsku ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u skladu s Daytonsko-pariškim mirovnim ugovorom.

VIDEO + FOTO) Berlin: Ministar Radman na neformalnom dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...