2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

BERLIN NK Domovina novoosnovana hrvatska nogometna momčad startala u Kreisligi A St.1 KF FZ

Datum:

NK Domovina novoosnovana hrvatska nogometna momčad startala u Kreisligi A St.1 KF FZ.
NK Domovina je nova amaterska momčad s hrvatskim predznakom u Berlinskom nogometnom savezu (BFV)
Berlinski nogometni savez  Berliner Fußball-Verband (skraćeno BFV) krovna je organizacija za sve nogometne klubove u Berlinu. Jedan je od 21. regionalnog saveza Njemačkog nogometnog saveza (DFB) i član je Nogometnog saveza sjeveroistočne Njemačke (NOFV). Berlinski nogometni savez ima  389 registriranih društava pod čijim okriljem nastupa 3464 muške ili ženske  momčadi ili ekipe, odnosno brojčano oko 170.000 članova.
U aktualnoj sezoni 2021/2022, Berlinski nogometni savez dobio je još jednu novu momčad pod svoje okrilje. Osnovana je NK Domovina, još jedan nogometni pogon s hrvatskim predznakom u njemačkoj metropoli Berlinu, koji su se već uključili u nogometnu  berlinsku arenu i to u odjelu „Kreisliga A St.1 KF FZ“.

NK Domovina osnovana je početkom kolovoza ove godine. Samostalno djeluju kao momčad u Berlinskoj ligi slobodnog vremena a vode se pravno pod okriljem SD Croatia Berlin. Imaju potpunu samostalnost i upravu.

Osnivanje kluba potaknuli su Marko Bulić, Mario Vuković i Marko Bagarić. Aktualno NK Domovina raspolaže kadrom od 21. igrača. Aktualni igrački kadar sačinjavaju sljedeći igrači: Filip Perković, Josip Perović, Ivan Kikić, Mert Aslan, Ivan Sučić, Karlo Ćurković, Mario Vuković, Marko Bagarić, Marko Bulić, Konrad Turkowiak, Josip Baran, Andrija Perović, Ante Jurišić, Rico Pejičić, Darko Ljevar, Nikola Ćurković, Josip Jurić, Tomi Pavić, Angelo Juričević, Antonio Juričević i Jakov Pavić.

Prvenstvena želja nam je bila da vratimo malo mladi hrvatski nogomet opet u Berlin. Na prvom mjestu zamislili smo druženje i veselje naših Hrvata. Nismo toliko na početku bili usmjereni prema rezultatima, ali kako pomalo odmiče sezona, pobjede su ipak puno slađe od poraza, govori nam u ekskluzivnom prvom razgovoru za Berlinski magazin Marko Bulić, jedan od osnivača i aktualni trener momčadi NK Domovina iz Berlina, kao i bivši mladi igrač SD Croatia Berlin u kojem okrilju je i stasao kao igrač.

Ovo je samo početak. Cilj nam je organizacija turnira, glazbenih susreta i poboljšanje druženja naših Hrvata u Berlinu. Želimo da se poslije ovog korona vremena vrati naš hrvatski narod u jednu normalnu svakodnevnicu. Na ideju sam došao gledajući kako djeca od moji rođaka igraju jedan  u Rudowu jedan u  drugom nejmačkom klubu, pa sam razmišljao kako bi bilo lijepo da imamo još jedan hrvatski klub gdje bi se okupili i igrali u ovoj berlinskoj ligi. Ja znam kako je to nama bilo lijepo, meni i mojoj generaciji, kada smo igrali za SD Croatia Berlin, kao mladi igrači. Ostalo nam je to u sijećanju za cijeli život. To bi voljeli sada mi ponovno da malo obnovimo, to je nama bila glavna ideja osnivanja NK Domovina, govori nam Marko Bulić.

Ovo nam je treća utakmica u prvenstvu a četvrto je kolo u tijeku, jer je jedna utakmica odgođena zbog korone. Igramo domaće utakmice na Bosestr. gdje i SD Croatia igra domaće utakmice. Do sada smo zabilježili dvije pobjede i imamo jedan neriješeni rezultat.

Aktualni igrački kadar sastavljen je od jedne generacije koja je skoro istog godišta i uzrasta. Skupa izlazimo vani i skupa feštamo i slavimo. Neki su poveli i svoju braću, pa tako mogu reći da smo u biti svi igrači od 20-25 godina.

Aktualno imamo nekoliko sponzora koji nam pomažu u našem radu i natjecateljskoj sezoni. Uglavnom još smo na početku, kako organizacijski tako i natjecateljski, govori nam Marko Bulić. Imamo koncept rada a naručili smo za nastavka sezone i novu sportsku opremu.

Ime NK Domovina odabrali smo kao ime koje bi nas sve povezivalo, pod jednim krovom, a da bi bilo poveznica s našom Domovinom. Gledali smo da budemo prepoznatljivi. Imali smo različitih ideja ali  ime Domovina „Heimat“ na njemačkom jeziku, učunio nam se prikladan naziv.  Odlučili smo da se zovemo NK Domovina i na taj način indentificiramo s hrvatskim narodom.

Većina igrača koji igraju u NK Domovini ili rade ili studiraju. Aktualno imamo upravu koju potpisujemo imenima Marko Bulić, Mario Vuković i Marko Bagarić. Trenersku poziciju zauzimamo ja i Marko Bagarić. Mi kao članovi i igrači NK Domovina odlučujemo jednoglasno i demokratski o svim pitanjima. Jer na kraju krajeva kada odigramo ovih 90 minuta, odlazimo opet skupa na zajednička mjesta i povezani smo zajedničkim događanjima i susretima. Mi smo kao jedna velika obitelj koja vuče korijene još od vjeronauka u HKM Berlin, hrvatske škole, Prve pričesti i Krizme, pa evo nas opet danas skupa na sportskim terenima. Cijeli život živimo skupa, pa nebi bilo fer da netko ima manje a netko veće pravo glasa, jer smo svi isti dio momčadi, kaže nam Marko Bulić.

Iamamo podršku od mnogi prijatelja. Dobro smo povezani i s NK Bugojno Berlin imamo odličnu suradnju. Dogovorili smo igranje prijateljskih utakmica i trening utakmica jer i oni su amaterska momčad s hrvatskim predznakom. Vole nogomet isto kao i mi i gledaju interes naših Hrvata u Berlinu. S njima smo se tako sprijateljili i imamo dobre odnose, kazao nam je za kraj razgovora Marko Bulić.  

NK Domovina u 4. kolu natjecanja u Kreisligi A St.1 KF FZ savladala je momčad CTS / GOP rezultatom 10:5, te na ljestvici lige od 14 momčadi zauzimaju visoko drugo mjesto, s 7 bodova u tri odigrane utakmice.

Foto galerija

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb, Beograd i Italiju

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb,...

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na 10. konferenciji „Berlinski dijalog...

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2024 – Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača Predsjednik Republike Hrvatske...

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina pontifikata pape Franje

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina...