2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO) HKUD fra Petar Bakula iz Posušja smotrom folklora proslavio 20. rođendan.

Datum:

HKUD fra Petar Bakula iz Posušja smotrom folklora proslavio 20. rođendan.
Petnaesto izdanje Smotre hrvatskog izvornog folklora “Silo na ognjištu” održano je na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju, u sklopu kulturno-sportske manifestacije “Posuško lito”.


Uz domaćine HKUD “Fra Petar Bakula” iz Posušja nastupili su HKUD “Studenčica” Ljubuški, KUD “Sv. Donat” iz Zadra, HKUD “Napredak” iz Uskoplja te HKUD “Sv. Ante” iz Mostara. U zabavnom dijelu programa nastupio je tamburaški sastav “Kristali”.
S obzirom kako HKUD Fra Petar Bakula ove godine obilježava 20 godina svoga djelovanja, dodijelili su zahvalnice za poseban doprinos radu Društva nizu pojedinaca te Općini Posušje i Radio Posušju.
1. Dio    HKUD fra Petar Bakula iz Posušja smotrom folklora proslavio 20. rođendan.


Zahvaljujem se svim posjetiteljima iz Posušja i drugih mjesta koji su podržali i uveličali naš rad kako bismo obilježili 20 godina našeg postojanja i 15. Smotru hrvatskog izvornog folklora. Hvala svima iz plesnih i gangaških sekcija koji su svojim doprinosom upotpunili i pomogli organizirati ovaj događaj, kazala je Gabrijela Širić, predsjednica HKUD Posušje.

Oj Posušje moje dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje.

I tako već 20.godina. Dolazili i odlazili. Plesači, gangaši, diplari, guslari. Mnogo ruku i ručica. Izminili brojne pozornice. Broja im ne znamo. Društvo je raslo, ponekad se i smanjivalo.

Situacija nije uvik bila bajna. Prolazilo se kroz krize, ali zajedništvo nikad nije izostalo. Prijateljstva se rađala, čak i ljubavi ovikovičene brakom. Nastupali smo svugdje, od Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Makedonije, Srbije, pa sve do Amerike i Australije. Bećarilo se. Sililo se. Veselo bilo uvijek.
2. Dio    HKUD fra Petar Bakula iz Posušja smotrom folklora proslavio 20. rođendan.


Rakija je tekla – loza, po potrebi šljiva. Drugog ništa nije bilo za popit. Štaš. Takva vremena došla. Al’ zato nas sve ove godine spaja ista ljubav – ljubav prema folkloru, tradiciji i želja za njenim očuvanjem. Teško će to razumit onaj ko nije nikad bio folkloraš. Kad jednom uđe u krv, gotovo je! Opanci, ganga, trusa – duša.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...