2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Audio-Foto) Božićna priredba učenika Hrvatske dopunske nastave u Berlinu.

Datum:

Božićna priredba učenika Hrvatske dopunske nastave u Berlinu.
U prostorijama Hrvatske katoličke misije u Berlinu održana je Božićna priredba učenika Hrvatske dopunske nastave u Berlinu (HDNB). Oko 250 nazočnih, nazočilo je priredbi koju su pripremili vrijedni učenici HDNB. Bili su to roditelji, bake i dijedovi te rodbina polaznika Hrvatske dopunske nastave, koji su pozorno pratili priredbu koju su njihova dijeca priredila na hrvatskom jeziku, zahvaljujući učiteljicama Magdaleni Došen i Snježani Klarić a sve pod kordinacijom Borisa Čolića voditelja Hrvatske dopunske nastave – koordinatora za Hamburg i Berlin. Priredbi je nazočila i Ivana Karanušić diplomatska savjetnica predstavnica veleposlanstva RH u SR Njemačkoj.

Učiteljica Magdalena Došen na početku priredbe naglasila je sljedeće. Dragi učenici, poštovani roditelji, cijenjeni predstavnici veleposlanstva RH, Hrvatske katoličke misije,Udruge roditelja, predstavnici hrvatske zajednice, kulturnih društava i medija, u ime Hrvatske nastave i Ministarstva znanosti i obrazovanja želimo Vam srdačnu dobrodošlicu na ovogodišnju Božićnu priredbu za koju se nadamo da će vam se svidjeti.
AUDIO:POZDRAVNI GOVOR UČITELJICE MAGDALENE DOŠEN

Također se želimo zahvaliti na vašem odazivu i svakom obliku podrške a posebice našim vrijednim majkama, koje su priredile kolače i slastice i koje uz malu donaciju namijenjenu udruzi roditelja, možete kušati i čak kasnije ponijeti kućama.

Vjerujemo da ćemo svi uživati u današnjem programu koji smo vam pripremili. Želimo vam sretnu drugu adventsku nedjelju i već unaprijed svima sretan Božić, kazala je u uvodnom govoru učiteljica Magdalena Došen, te naglsila da svi učenici koji su radili čestitlke, na kraju predstave ih mogu ponijeti i uzeti kući.
Ovdje pogledajte video: Božićna priredba učenika Hrvatske dopunske nastave u Berlinu.

Pod voditeljskom palicom moderatora Marija Ćubrilo i Terezija Budimir u prvom dijelu programa i Lea Fabijanec i Mario Mlinara u drugom dijelu programa prikazan je zanimljiv program. Na samom početku pozdravili su drage goste, te naglasili.

Svake godine, u ovo adventsko vrijeme zamisao nade i ljubavi u liku živoga tek rođenoga Krista, grije naša srca. Božić je pobjeda svjetla i sunca, potvrda univerzalnih vrijednosti obitelji i svetoga zajedništva i to je sadržaj kojeg ćemo danas slaviti, mi djeca, pjesmom, igrom, recitacijom, na našem prekrasnom hrvatskom jeziku.

Uslijedila je predstava koju su pripremili učenici Hrvatske dopunske nastave u Berlinu (HDNB).

Marija je najavila, i zvijezde s neba se raduju rođenju Krista, o tome će nam govoriti Ana i Lana Klišanin prve  sudionice predstave, koje dolaze iz škole iz Kreuzberga.

Uslijedio je recital o tri  mudraca koja su se poklonila betlehemskom svjetlu. Mateo i Filip
Renić te Duje Škaro kazali su što su tamo doživjeli.

Pjesmom pastira učenik Ivan Škaro pozdravio je nazočne  i blagdan koji radosno slavimo! Pozdravimo i mi Ivana, koga je najavila Marija Ćubrilo.

Terezija Budimir potom je najvaila. Već dugo nismo vidjeli snijeg u Berlinu. Sada će nam na
pozornicu doći dvije krasne pahuljice, ali kako jako žure neće zadržati dugo. Kamo to tako hitro jure otkrit ćemo uskoro! Pahuljice su predstavljale Maja Mikulić i Leona Wegener.

Nezaobilazni lik božićnih blagdana je i djed Božićnjak koji donosi djeci darove. Mnoga se djeca njemu raduju i pišu popise skupih poklona koje su vidjeli u reklamama. Da to njemu nije baš drago vidjet ćemo u igrokazu koji slijedi, kazala je voditeljica Marija te najavila igrokaz „Patuljci i djed Božićnjak“, koj isu izveli  Ivano Martinović, Toni i Stipe Spethman, Leo Horvat, Fabijan Martinović, Niko Marić, Marko Šušak, Nikola Jurić i Ivan Čolak.

Potom je učenik Roko Ramljak otkrio nazočnima kako to da je snijega sve manje i šta treba učiniti da on ipak zabijeli blagdane.

Nakon toga je voditeljica Marija  najavila kakvi su naši predblagdanski običaji, što se kuha u jednom
berlinskom domaćinstvu koje svoje porijeklo vuče iz Hercegovine, a što u drugom koje je dalmatinskih korijena.
Otkrile su Iva Nakić i Patricija Jerat u telefonskom razgovoru kojeg su učenice napisale na satu hrvatske nastave!

Terezija Budimir je potom najavila Melissu  Štrtak i Tatjanu Weber koje su pjesmom Božić  govorile o stazi moćne istine koja u vječnost vodi.

Pjesnikinja Božica Jelušić u pjesmi „Dobrodošlica Božiću“ oživljava duh nekadašnjih  vremena. Kako su se naši stari pripremali za ovaj najljepši kršćanski blagdan pjesmom je otkrila učenica Helena Štefanec.

Ovo je bilo jako prekrasno….a sada ćemo mi onu pjesmu  „Božićnu slutnju“, pjesmu s početka predstave izrecitirati do kraja, Doris pridruži nam se na pozornici, kazala je Terezija.
Marija Ćubrilo, Terezija Budimir i Doris Knezović, recitirale su ulomke iz pjesme Božićna slutnja.

Bio je to kraj prvoga dijela nastupa i učenika učiteljice  Magdalene Došen.

U drugom dijelu programa nazočni su gledali programske točke koje su pripremili učenici učiteljice Snježane Klarić.
Ja sam Mario Mlinar, a zajedno s Leom, vodit ću vas kroz šumsko-zimske božićne zgode, te je najavio i voditeljicu  Leu Habijanec.

Lea je najavila. Iako još kalendarski nije zima, vani je već hladno, a kako se zimi snalaze zečići u šumi saznat ćemo u pjesmi Ide zima, Vesne Parun, koju će nam govoriti Milo Jovičić i Smiljana Rieder. On isu recitirali pjesmu Zima ide, ide zima.

U nastavku je nastavljeno druženje sa zečičima, a ovaj put je zec naišao na svog starog prijatelja, Medu. Nešto više o njihovim zajedničkim avaturama znale su Lana Habijanec i Luise Petrović.

Još su se malo zadržali u šumi, prije nego što su se okupili oko okićenog bora. O jednoj šumskoj zgodi Ježa, Vjeverice i Gljive, recitirali su Kian Čabraja, Dea Crüwell  i Barbara Pocrnja.

Malo je koji prizor lijep kao okićeno božićno drvce, ali o drugoj, možda i važnijoj strani blagdana, više su znali Lea Stanić, Ante Zvonar i Karmela Vuletić, u kratkom igrokazu Božićni ukras, koji je najavio Mario Mlinar.
AUDIO: Božićna priredba učenika Hrvatske dopunske nastave u Berlinu.

Lea je potom najavila da nakon šumskih priča, imamo prigodu za  jedan snježni blok. Ipak je snijeg, uz dječji smijeh, koji na njemu odzvanja, najljepši ukras zime. Za početak, te najavila, počujmo što pričaju tri snježne grude – Terezija Rapić te Katarina i Viktorija Dedić.

Nema  pravih zimskih radosti bez pravljenja snjegovića, no što će biti s njim kad dođe Sunce? Razgovor Dječaka i Tužnog snjegovića,  nazočnima su u nastavku programa prenijeli Marjan Vuletić i Mateo Zvonar.

O zgodama i nezgodama jednog zimskog podstanara, znaale su više Maja Marić i Mia Jurić koje su recitirale pjesmu “Zimski podstanar”.

Mario Mlinar i Lea Habijanec na kraju programa pozvali su nazočne da s pozornošću poprate i dvije posljednje točke priredbe.
Evo, dragi naši, približavamo se i samom kraju priredbe, ostale su samo dvije točke – i to glazbene, kazao je Mario a Lea je najavila Tereziju Budimir koja je na klaviru odsvirala poznatu božićnu pjesmu “Radujete se narodi”. Sva djeca pozvana su na pozornicu, a svi u publici pjevali su zajedno s djecom pjesmom “Radujte se narodi”.

Prije nego što su nazočne pozvali  na kolače i druženje, zagrijali su se još jednom popularnom pjesmom – “Sretan Božić svakome”, koju su pripremili učenici škole St. Ludwig.Pozvali su sve nazočne da se pridružite u pjevanju, i kako pjesma kaže – doista, sretan Božić svakome želimo svi mi iz Hrvatatske nastave u Berlinu, kazali su voditelji Lea i Marko, te svi skupa zapjevali pjesmi “Sretan Božić svakome”.

Sva djeca su dobili darove jer je dan prije bio Sveti Nikola kazala je učiteljica Magdalena Došen. Naglasila je kako šalje poseban pozdrav od učiteljica Hrvatske nastave, našem dragom koordinatoru, Borisu Čoliću voditelju Hrvatske dopunske nastave koordinatoru za Hamburg i Berlin.
Magdalena Došen je potom je naglasila.Učiteljica Snježana i ja zaista došle smo ovdje nedavno, da nije bilo njega, mi zaista uopće ne bi znale kako da se snađemo. Ako ostaje koja čokolada viška daćemo je njemu! Ostanimo još malo u druženju uz kolače, možete ih ponijet i kući. Djeco sačekajte sad ćemo podijeliti svima kolače i vašoj maloj braći i sestrama koja će tek ići u Hrvatsku nastavu, kazala je učiteljica Došen.Riječima Sretan Božić i sretna Nova 2020. godina završena je odlična  priredba učenika Hrvatske nastave Berlin 2019.

Boris Čolić voditelj Hrvatske dopunske nastave koordinator za Hamburg i Berlin kazao nam je da kordinira rad od ukupno 461. djeteta u Hamburgu i Berlinu. U Hamburgu je aktualno 301. dijete koje pohađa Hrvatsku nastavu  do ku Berlinu 160 djece pohađa redovno Hrvatsku nastavu.
Učiteljicam  Hrvatske dopunske nastave u Berlinu Magdaleni Došen i Snježani Klarić na kraju predstave u ime roditelja zahvalila se majka Biljana Mudri, te im uručila prigodan dar.

Ovdje pogledajte foto galeriju: Božićna priredba učenika Hrvatske dopunske nastave u Berlinu.
{gallery}hnb_2019_12{/gallery}

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...