2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video +Foto) Berlin: Izborna skupština i 40. Božićni domjenak HKD Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina

Datum:

Izborna skupština i 40. Božićni domjenak HKD Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina.
Članovi Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina održali su Izbornu skupštinu i 40. Božićni domjenak. Oko 30 članova društva, uzvanika, gostiju i domaćina zajedno su se družili u prostorijama HKM Berlin. Pozdravni govor na početku skupštine održao je i nazočne pozdravio Stjepan Lozančić predsjednik društva VF Mažuranić.

Pozdravio je na početku novog župnika Fra Zvonku Tolića i dušobrižnika fra Dejana Međugorca. Pozdravio je i novog člana društva Petra Delića.
Dosadašnjim članovima upravnog odbora predsjednik Lozančić zahvalio se na suradnji i realiziranim terminima, organizacijama i potporama. U osvrtu na dosadašnji rad predsjednik Lozančić je naglasio kako je prošla i pretprošla godina protekle malo u nemiru u župi. Nismo bili najaktivniji,barem ja sudim po sebi. Nisam primao neke kritike ali osjećao sam se nezadovoljan jer nije nam baš išlo atmosfera, mir i rad, kako smo zamislili.

Pored svega uspjeli smo odraditi naše obveze. Plaćanje grobarine, čišćenje i održavanje groba što se moram zahvaliti Ivanu Čavaru koje se skrbio ove dvije godine o održavanju groba. Rada je bilo ali najviše za upravu koja je primala pozive sa svih strana.

Povodom 50 godine HKM Berlin prikupili smo novce za jednu narodnu nošnju, te smo prikupili 810 euro za troškove obljetnice. Zahvalili smo se zahvalnicom bivšem župniku koji nam je pomogao u dosadašnjem radu.

Nadamo se da ćemo uz pomoć novog župnika i našu pomoć župniku steći neki normalan odnos koji pripada ovdje pod krov crkve, da mi njega pomognemo koliko možemo i znamo a on će nama u čemu on može nas podržati. Mi smo najstarije društvo pri crkvi i održali smo se 39 godina a dogodine slavimo 40 godina postojanja. To neka kasnije nova uprava raspravi što će se raditi i kako ali samo napominjem da nas čeka taj jubilej. Materijala imamo dovoljno za sročiti knjižicu Mažuranića. Mi smo rasli s župom i djelovali stalno s župom, naglasio je u uvodnom govoru predsjednik Stjepan Lozančić.

U nastavku skupštine blagajnica društva Pavica Lozančić podnijela je financijsko izvješće društva VF Mažuranić. Naglasila je kako su članice društva sudjelovale u slavlju 125.obljetnice crkve svetog Sebastiana.
Društvo je ugostilo udrugu Balature iz Opuzena. Udruga Balatura  ugošćena je u prostorijama Misije. Darivali su nas s lijepim darovima i specijalitetima. Uspješno smo proslavili 38.Božićni domjenak. Zahvalili smo se našim fratrima koji su nas do skoro vodili, kazala je Pavica Lozančić blagajnica VF Mažuranić.  Članovi su jednoglasno usvojili da se članarina povisi s 15 na 20 Euro godišnje.

U nastavku skupštine dosadašnji predsjednik Stjepan Lozančić je zahvalio na dosadašnjoj funkciji predsjednika Mažuranića i predložio Stjepana Škorića za novog predsjednika društva. Uslijedili su redovni izbori a članovi su odlučili sljedeće. Za dopredsjednika je izabran župnik fra Zvonko Tolić. Blagajnica društva je ostala dosadašnja blagajnica Pavica Lozančić a tajnica društva je Manuela Freisner. U proširenu upravu birani su Stjepan Lozančić, Marko Bogut, Kristijan Popović i Željko Matić.

Nakon izbora novih članova predstavio se novi župnik fra Zvonko Tolić. Naglasio je da je od 1.10. župnik HKM Berlin. Problemi se polako riješavaju. Zato sam tu došao da bude dobro, da zajedno činimo sve na slavu Bogu i dobro svome narodu. Ja se nadam da ću u vama imati podršku kao društvu i da ćemo zajedno raditi na dobro Mažuranića i dobro svih Hrvata naše misije, kazao je fra Zvonko Tolić.

U nastavku večeri uslijedila je zajednička molitva i blagoslov a potom je započeo Božićni domjenak i druženje članova uz glazbene zvuke i domaće specijalitete. Svima skupa zasvirali su i zapjevali: Ivica Silov-Tepić, Zvonimir Andrik i Marko Bogut.
Ovdje pogledajte video  BERLIN: Izborna skupština i 40. Božićni domjenak HKD Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina

Hrvatsko kulturno društvo Vladimir Fran Mažuranić  iz Berlina osnovano je 19. prosinca 1980. kada su se Hrvati u Berlinu odazvali pozivu tadašnjega hrvatskog župnika fra Rafaela Begića da bi porazgovarali o tome što bi se moglo učiniti za kulturni život Hrvata u Berlinu. Taj datum se uzima kao osnivački dan najstarijega hrvatskog kulturnog društva u Berlinu, Vladimira Frana Mažuranića.

Vladimir Fran Mažuranić rođen je 26. ožujka 1859. u Novom Vinodolskom. Imao je zanimljiv životopis, a bio je u stalnom sukobu s okolinom. Otpušten iz vojske nakon 22 godine službe, postaje veliki lutalac. Pripada jednoj od najistaknutijih obitelji hrvatskoga javnoga života 19. i 20. stoljeća, ali se u mnogo čemu razlikuje od ostalih Mažuranića: samosvojan je, tvrdoglav i svojevoljan. Osnovnu školu završava u rodnome mjestu, realnu
gimnaziju u Zagrebu, a studij u Pragu. U vojsci dostiže čin konjičkog satnika. Ali ne poštuje strogu vojničku stegu pa biva osuđen – kao dezerter. Godine 1900. Jednostavno nestaje negdje u svijetu, a od 1910. živi i radi kao novinar u Berlinu. U velikoj inflaciji god. 1923. gubi sve što je posjedovao pa do smrti živi siromašno, gotovo bijedno. Mažuranićevo Lišće su prekrasne pjesme u prozi, a autobiografski članci iz knjige „Od zore do mraka“ neobično su zanimljivi za suvremeno duhovno stanje. Vladimir Fran Mažuranić umro je 20. kolovoza 1928. u Berlinu.

Ovdje pogledajte foto galeriju  BERLIN: Izborna skupština i 40. Božićni domjenak HKD Vladimir Fran Mažuranić iz Berlina
{gallery}mazuranic_izborna_2019{/gallery}

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...