2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

CDU pobjedio na ponovljenim izborima u Berlinu – SPD-u samo 105 glasova ispred Zelenih

Datum:

CDU pobjedio na ponovljenim izborima u Berlinu – SPD-u samo 105 glasova ispred Zelenih.

Socijaldemokrati SPD aktualnog njemačkog kancelara Olafa Scholza pretrpjeli su veliki neuspjeh na izborima u Berlinu, zaostajući za opozicionim konzervativcima CDU-a u njemačkoj metropoli Berlinu, po prvi put u više od dva desetljeća, pokazuju rezultati aktualnih izbora.

Dok je glasovanje u Berlinu bilo više okrenuto lokalnim pitanjima, razočaravajući gubitak dolazi u kontekstu da se kancelar Scholz suočava sa široko rasprostranjenim kritikama zbog njegove neodlučne vojne podrške Ukrajini nakon ruske invazije prošle godine, navodi agencija Frans pres (AFP).

Na ponovljenim izborima iz 2021. godine po nalogu suda, kancelarova stranka SPD je pala na svoj najgori poslijeratni rezultat u glavnom gradu Berlinu, gdje su na vlasti gradonačelnici SPD-a od 2001. godine.
Socijaldemokrati su dobili oko 18 % glasova, manje za razliku od 21,4 % koliko su osvojili 2021. godine.
Konzervativni CDU, koji je u opoziciji u Berlinu u berlinskom parlamentu kao i njemačkom, porastao je na oko 28 %, s dosadašnjih 18 %.

Bez obzira na povijesno loše izborne rezultate SPD-a, šefica berlinske vlade i aktualna gradonačelnica Franziska Giffey želi razgovarati sa Zelenima i Ljevicom o mogućem nastavku koalicije. “Ako je SPD u stanju voditi jaku vladu, onda je to za nas točka koju ne možemo jednostavno gurnuti u stranu”, kazala je Giffey. Naravno, SPD će razgovarati i s izbornim pobjednikom i prvim kandidatom CDU-a Kaiom Wegnerom, čija je stranka osvojila 28,2 posto i time dobila dobrih deset bodova više u odnosu na izbore 2021. godine. Giffey je naglasila: “Na kraju se radi o tome tko može organizirati stabilnu većinu u Zastupničkom domu i gdje postoji najveće preklapanje sadržaja za put koji smo započeli.” S obzirom na loš učinak njezine stranke, potrebno je poduzeti da se uklone posljedice toga, kazala je Giffey. “Bez obzira na konstelaciju u kojoj djelujemo: potrebne su promjene u gradu i suradnji u vlasti – treba puno raditi.”

JARASCH: CRNO-ZELENA KOALICIJA SAMO AKO SE NAPRAVE VELIKI USTUPCI
Vodeća kandidatkinja Zelenih čelnica Bettina Jarasch smatra da je crno-zelena koalicija u Berlinu moguća samo ako CDU učini snažne ustupke. “Nema saveza među Zelenima bez prijelaza na mobilnost i grijanje, bez stvarnog klimatskog neutralnog Berlina i bez stvarne zaštite stanara”, kazal je Jarasch. Međutim, političarka Zelenih ponovno je istaknula kako se zalaže za nastavak koalicije SPD-a, Zelenih i ljevice. Koalicijski sporazum je dobra osnova za to. S obzirom na očekivano tijesan izborni rezultat, ona ipak očekuje “stvarno kooperativan” pristup, istaknula je Jarasch.

ŠEF CSU-A MARKUS SÖDER POZIVA NA NOVU BERLINSKU VLADU
Nakon pobjede CDU-a na izborima u Berlinu, šef CSU-a Markus Söder poziva na novu državnu vladu u glavnom gradu pod vodstvom CDU-a. “Nema apsolutno nikakvog legitimiteta za nastavak crveno-crveno-zelene vlade”, rekao je bavarski premijer na marginama svog putovanja u Rumunjsku i Albaniju. “To bi zapravo bio preokret izbornih rezultata, grubo nepoštivanje demokracije”, ako SPD, Zeleni i Lijeva stranka ponovno formiraju koaliciju. “Izborni rezultat jednostavno znači promjenu”, kaže Söder. Zato su SPD i Zeleni sada pozvani da pošteno prihvate rezultat u duhu demokracije.

CDU POBJEDNIK NA IZBORIMA U BERLINU – SPD MINIMALNO ISPRED ZELENIH
CDU je uvjerljivom prednošću pobijedio na izborima u Berlinu.

Nakon prebrojavanja svih izbornih jedinica, CDU je pobjednik izbora s 28,2 posto glasova. Nakon dvobojne utrke, SPD vladajuće gradonačelnice Franziske Giffey završio je minimalno ispred Zelenih (također 18,4 posto) s 18,4 posto. Razlika je bila samo 105 glasova.
Ljevica je došla na 12,2 posto, AfD je dosegao 9,1 posto. FDP je dobio 4,6 posto i stoga više neće biti član Zastupničkog doma Berlina.

Ponovljanje izbora u Berlinu, jednoj od 16 saveznih država u Njemačkoj, posljedica je nakon što je utvrđeno da izbori 2021. ne ispunjavaju osnovne demokratske standarde, kada je sud naložio da se ponovo glasa, zbog niza problema koji su pratili proces glasanja.

Rezultati ponovljenih izbora u Berlinu dovode u pitanje nastavak koalicije koju aktualno predvode socijaldemokrate i aktualna gradonačelnica Berlina Franziska Gifi.

Njeni koalicioni partneri su se borili da postignu bolje rezultate. Rezultat je da su Zeleni blago pali na oko 18%. glasova, dok je stranka lijevih Linke zablježila blagi uspjeh s oko 13 %.

Na izborne rezultate utjezalo je i nezadovoljstvo zbog rasta cijena zakupa stanova u Berlinu i sporovi oko transportne politike. Rezultati izbora odražavaju i borbu socijaldemokrata na nacionalnom nivou, dok se Scholzova vlada, na vlasti nešto više od godinu dana, bori s inflacijom i posljedicama rata u Ukrajini.

Teškoće za Scholzovu koalicionu Vladu s Zelenima i Liberalnim FDP-om išle su na ruku opozicionim strankama.

Zajedno s konzervativnom CDU, krajnje desničarska AfD povećala je svoj udio u glasanju na oko 9%.
Ponovljeni izbori u Berlinu su drugi u njemačkoj poslijeratnoj povijesti, nakon što je to bilo prvi put nakon nepravilnosti na glasanju u Hamburgu 1991. godine.

Ponovljeni izbori u Berlinu održani su pod budnim nadzorom međunarodnih izbornih promatrača iz Savjeta Euurope, koje je sam grad Berlin pozvao da povrate povjerenje nakon fijaska 2021.

Na izborima je sudjelovalo 42.000 izbornih pomagača odnosno 8.000 više nego prošli put.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...

Objava o izborima za Europski parlament i prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

OBJAVA O IZBORIMA ZA EUROPSKI PARLAMENT I PRETHODNOJ I...