2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto) Maškare – Fasching za djecu u organizaciji Hrvatske katoličke misije Berlin.

Datum:

Maškare – Fasching za djecu u organizaciji Hrvatske katoličke misije Berlin.
Maškare ili Fasching Fest u organizaciji Hrvatske katoličke misje Berlin održane su uz nazočnost oko 400 posjetitelja u prepunoj velikoj dvorani Gemeindehaus Lichtenrade.

U programu su nastupili dječji zbor HKM Berlin “Berlinski mališani” i folklorne grupe misije.

Na početku programa voditeljica programa Dijana Marić pozdravila je sve nazočne i zaželila im dobrodošlicu i zahvalu na odazivu na veselicu Maškara u organizaciji Hrvatske katoličke misije Berlin.

Naglasila je kako je lijepo vidjeti opet veliki broj nazočnih za koje je pripremljen jedan lijepi šareni dječiji program, jer su upravo poklada za djecu i obitelj.

VIDEO: Maškare – Fasching za djecu u organizaciji Hrvatske katoličke misije Berlin.

Vidim da su se sva djeca obukla u šerene kostime i svi danas želimo biti netko drugi, smješniji, drugačiji, nešto drugačiji nego inače.

Slavimo Maškare. U nekim krajevima se ovaj događaj naziva Fašnik, Poklade ili Karneval. Sve u svemu se svodi na isto. Znači na zabavu za cijelu obitelj a najviše za djecu.

Nadam se da ste svi dobro raspoloženi i da će te danas poduprijeti našu djecu jednim velikim pljeskom, kazala je u uvodnom dijelu Dijana Marić, te pozvala župnika HKM Berlin fra Zvonka Tolića da se svi zajedno pomole.

Uslijedila je zajednička molitva „Anđele čuvaru mili“… te u nastavku blagoslov djece i svih nazočnih u dvorani, koje je uputio fra Zvonko Tolić.

U programskom dijelu priredbe prvi su nastupili najmlađi folkloraši HKM Berlin „Pilići“ pod vodstvom Antonije Grubišić i Marije Knezović, kojima je upućen veliki pljesak od svih nazočnih za trud i angažman u vođenju ove najmlađe skupine folkloraša HKM Berlin.

Folkloraši „Pilići“ izveli su plesove iz Slavonije – Kalendari, te zaradili veliki pljesak nazočnih posjetitelja.

Nakon uvodnog nastupa najmlađih folkloraša uslijedio je nastup pjevača HKM, odnosno članova dječijeg zbora kojim se također ponosi HKM Berlin. Pjevače dječijeg zbora HKM vodi Josipa Ljubas zajedno s fra Dejanom Međugorcem koji prati zbor na klavijaturi, te su nagrađena prije nastupa također velikim aplauzom nazočnih posjetitelja.

Uslijedila je izvedba pjesme od glaznebice Doris Dragović „Sedam mora, sedam gora“… u izvedbi dječijeg zbora HKM uz pratnju posjetitelja priredbe.

U nastavku programa nastupili su folkloraši srednjeg uzrasta HKM Berlin koji su pripremili plesove iz Slavonije. Ovu starosnu grupaciju mladih folkloraša vode učitelji Ivan Baćak i Katarina Čarapina, koji su također nagrađeni velikim aplauzom.

Prije nastupa voditeljica programa Dijana Tolić razgovarala je s dvoje predstavnika folkloraša srednjeg uzrasta koje su predstavljali Tena i Marin. Poručili su da je lijepo biti članom folklorne sekcije HKM Berlin i da su oni 14-godišnjaci kojima je folklor prilika da se upoznaju, druže, njeguju hrvatsku kulturu i zajednički plešu, te su pozvali svoje vršnjake da se priključe sekciji folklora pri HKM.

Uslijedio je izvrstan nastup, za srce i dušu kako je naglasila voditeljica programa Dijana Tolić.

Sljedeća programska točka pripala je malom folkloru HKM Berlin koji su budući nasljednici i sljedeća generacija srednjeg folklora, pod vodstvom Antonije Grubišić i Marije Knezović, koje s njima rade s puno ljubavi, vremena i truda. Mali folklor je u nastavku izveo splet Šokačkih kola iz Slavonije.

 

Voditeljica programa Dijana Tolić potom je na pozornicu pozvala predstavnike velikog folklora Niku i Ivanu s kojima je također nakratko porazgovarala. Niko je član folklora već 6 godina i naglasio je kako je zavolio folklor. Ivana je naglasila da je također od malih nogu u folkloru. Obadvoje su naglasili da su u folklor došli na prijedlog roditelja, te su pozvali svoje vršnjake da se učlane u folklor HKM Berlin da upoznaju svoju kulturu, upoznaju nove prijatelje, da barem probaju, te da se druže i plešu svi skupa.

U nastavku je uslijedilo Ličko kolo u izvedbi velikog folklora HKM Berlin, koji su nagrađeni velikim aplauzom oko 400 posjetitelja.

Voditeljima velikog folklora Ivanu Baćku i Katarini Čarapini, članovi velikog folklora zahvalili su se na kraju osobno te im uručili lijepu zahvalu za njihov trud i angažman. 

Na kraju priredbe za Maškare 2023. u organizaciji HKM Berlin uslijedila je zajednička fotografija svih izvođača i zajednička pjesma „Sedam mora, sedam gora, pregazit’ ću ja a kad čuješ bijelu pticu, to te zovem ja…, kao uspomena na ovu odlično organiziranu i realiziranu veselicu djece i mladih HKM Berlin koji djeluju u sekcijama folklora i pjevanja, gdje vježbaju i probaju svake subote, pod okriljem HKM Berlin u crkvi St. Sebastiana u Berlin-Weddingu, uz veliku podršku župnika Fra Zvonke Tolića i svećenika fra Dejana Međugorca.

Na kraju priredbe i programa župnik fra Zvonko Tolić kazao je. Imali smo danas naše maškare. Hvala svima na predivnoj organizaciji, svim voditeljima, svim sudionicima, svoj djeci njihovim roditeljima, djedovima i bakama i svima koji su dupkom ispunili dvoranu. Bog vas sve blagoslovio!

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Berlinski magazin – Broj 248 / 07-2024

Berlinski magazin Broj 248 / 07-2024 1 Naslovnica 2 Ministrica Brnjac i...

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovića.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovića. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...