2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Dr. Veselko Jovanović iz Njemačke kandidat HDZ-a na parlamentarnim izborima u 11. izbornoj jedinici

Datum:

Dr. Veselko Jovanović iz Njemačke kandidat HDZ-a na parlamentarnim izborima na listi u 11. izbornoj jedinici

Hrvatski parlamentarni izbori 2024. bit će izbori za jedanaesti saziv Hrvatskog sabora, koji će se održati u srijedu, 17. travnja 2024. godine.

Hrvatska je podijeljena na deset izbornih jedinica. U svakoj izbornoj jedinici, 14 mandata proporcionalno se dodjeljuje pomoću D’Hondtove metode, za ukupno 140 mandata. Primjenjuje se preferencijsko glasovanje i izborni prag od 5%.

Tri zastupnička mjesta biraju Hrvati izvan domovine (11. izborna jedinica) a osam mandata biraju pripadnici nacionalnih manjina (12. izborna jedinica).

Za jedno od tri zastupnička mjesta koji biraju Hrvati izvan domovine u 11. izbornoj jedinici kandidat je i dr. Veselko Jovanović koji se nalazi na 13. mjestu na listi 11. izborne jedinice koju predvodi mositelj Zvonko Milas aktualni državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Dr. Veselko Jovanović u razgovoru za Berlinski magazin kazao nam je nešto više o njegovoj kandidaturi na listi HDZ-a za 11. izbornu jedinicu.

Bilo što da radim težim da imam što bolji uspjeh. Želja mi je pomoći našu listu u iseljeništvu da odradimo posao profesionalno i vrhunski, za ove parlamentarne izbore.

Ja sam preko 30 godina u Njemačkoj. Radim za opće dobro od prvih dana dolaska u Njemačku, od kada sam se uključio u rad kao liječnik i humanitarni djelatnik. Bio sam zagovornik osnivanja što više hrvatskih kulturnih udruga i društava, smatrao sam da je to most prema našim prijateljima Nijemcima koji su nas oduvijek podržavali i bili nam naklonjeni od početka do dana današnjeg.

Zadnjih osam godina, odnosno dva mandata član sam saborskog Odbora za Hrvate izvan domovine Hrvatske. To mi je jedna velika čast. Sretan sam i ponosan da sam bio sudionik i donositelj važnih odluka kada se radilo o Hrvatima u i seljeništvu, kako o Hrvatima u BiH, tako i iseljenim Hrvatima.

Ponosan sam da pripadam generaciji Hrvata i hrvatskih političara koji su napravili najviše za Hrvatsku u ostvarenju svih bitni strateških ciljeva hrvatskog naroda. Ostvarili smo, to sve navedeno, pod vodstvom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Ponosam sam i da pripadam vodstvu političke stranke HDZ-a u čijem sam širem predsjedništvu.

Cilj mi je daljnje zalaganje za interese i prava Hrvata u iseljeništvu, što mi je bio dodatni motiv da se kandidiram na listi za iseljeništvo u 11. izbornoj jedinici, na prijedlog predsjednika Andreja Plenkovića i članova predsjedništva HDZ-a. Sam prijedlog moje kandidature na listu u iseljeništvu, smatram kao čast i nagradu za moj rad koji sam godinama do danas obnašao.

Jedan sam od osnivača i utemeljitelja HDZ-a iz 90.-tih godina i najstarijih članova u Njemačkoj. Osnivač sam HDZ-a za Rursko područje. Dugogodišnji sam predsjednik HDZ-a kao i najdugovječniji predsjednik kordinacije HDZ-a u iseljeništvu.

Kao vanjski član saborskog Odbora za Hrvate izvan domovine Hrvatske imao sam odličan kontakt s hrvatskim udrugama u SR Nejmačkoj i mislim da su prepoznali moja nastojanja i trud koji ulažem u kordinaciji između iseljeništva i Domovine.

Hrvatska Vlada je jako puno činila za iseljeništvo do danas. Odličan sam poznavatelj hrvatskog iseljeništva i mišljenja sam da bi jedan glas u Hravtskom saboru iz hrvatskog iseljeništva dobro došao. To bi bio jedan dodatni akcent u smislu naglaska da su modernu hrvatsku državu stvorili prvi hrvatski predsjednik dr. Franjoi Tuđman, hrvatski branitelji i iseljena Hrvatska u zajedništvu.

Predsjednik dr. Tuđman nikada nije završio svoj govor bez naglaska na zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske.

Nakon promidžbene kampanje među Hrvatima u Njemačkoj ovaj tjedan odlazim u BiH i rodnu Hercegovinu gdje ću održati nekoliko predizbornih sastanaka i susreta a posljednjih dana priključit ću se s nositeljem liste u 11. izbornoj jedinici Zvonku Milasu (HDZ), na završnim izbornim skupovima diljem BiH. Kazao je Dr. Veselko Jovanović u razgovoru za Berlinski magazin.

Dr. Veselko Jovanović, ugledni je magistar znanosti stomatologije, s adresom u njemačkom gradu Herne u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, koji je smješten u Ruhrskoj oblasti, između gradova Bochuma i Gelsenkirchena.

Dr. Veselko Jovanović graditelj je hrvatskih mostova za hrvatske političara iz RH i BiH prema njemačkim institucijama od Bundestaga do gradskih ureda u kontaktima s političarima i njemačkoj politici općenito.

Jedan je od sudionika konstituiranja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i njegova Odbora za međunarodnu suradnju. Svoje lobiranje prema njemačkom CDU-u stavio je na raspolaganje hrvatskim političarima, kako onima iz BiH tako i Hrvatske u produbljivanju njemačko-hrvatskih prijateljskih odnosa, isto tako i kordinaciju i suradnju s srednjim i malim poduzetnicima u Njemačkoj, koje godinama uspješno povezuje s hrvatskim tvrtkama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...