2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Foto-Video) Dr. Miro Kovač na tribini u Hamburgu: “Oblikovanje naše Europe”

Datum:

Dr. Miro Kovač na tribini u Hamburgu:
Oblikovanje naše Europa – što nas povezuje, što nas spaja – zašto nam je Europa važna?”

U suradnji Konrad-Adenauer-Stiftung, Deutsche Atlantische Gesellschaft i Generalnog konzulata RH u Hamburgu, organizirana je tribina na kojoj su nazočili bivši ministar vanjskih i europskih poslova RH dr. Miro Kovač, veleposlanikom RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota, Freya Kerssenbrock sutkinja i spisateljica i Dr. Hans Fabian Kruse predsjednik AGA Unternehmensverband.

Na temu “Oblikovanje naše Europa – što nas povezuje, što nas spaja – zašto nam je Europa važna?” Sudionici i oko 80 gostiju razgovarali su o budućnosti i izazovima EU u dvorani Katholische Akademie Hamburg. Generalni konzul RH u Hamburgu Kristijan Tušek održao je uvodni govor.

Tribinu je otvarila i uvodne riječi uputila Christine Leuchtenmüller voditeljica Konrad-Adenauer zaklade u Hamburgu. Roger Zörb je sudjelovao ispred Njemačko atlantskog društva – Forum Hamburg.


Hrvatsko-hamburško prijateljstvo naglasio je u svome govoru Kristijan Tušek generalni konzul Republike Hrvatske u Hamburgu. Zašto nam je Europa važna u raspravi je govorio Dr. Miro Kovač povjesničar, bivši hrvatski ministar vanjskih poslova i bivši predsjednik odjela za vanjske poslove Odbora Hrvatskog sabora
VIDEO: RAZGOVOR DR: MIRO KOVAČ

Moderacija ove zanimljive tribine pripala je Jani Werner autorici i novinarki njemačkih dnevnih novina Welt / Welt am Sonntag.

Dr. Miro Kovač u razgovoru za Berlinski magazin naglasio je kako je bio pozvan u Hamburgu govoriti na tribini posvećenoj budućnosti Europe i aktualnoj situaciji u EU u organizaciji zaklade Konrad Adenauer koja je bliska njemačkoj CDU uniji te organizaciji Njemačko-atlanskog društva i Generalnog konzulata RH u Hamburgu i generalnog konzula Kristijana Tušeka. Samoj tribini nazočio je i veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota.

Uzvanici su bili većinom Nijemci među kojima je bila i kandidatkinja CDU za europske izbore Freya Kerssenbrock sutkinja i spisateljica.
Dr. Miro Kovač je naglasio kako je zadovoljan javnom tribinom i načinom kako se Hrvatska vidi u očima njemačkih prijatelja i gostiju. Ostavili smo dojam jedne ozbiljne nacije uklopljene u suvremena kretanja u Europi i Svijetu, nadasve u EU.

Europa je važna, naglasio je dr. Miro Kovač u razgovoru za Berlinski magazin, jer je ovaj model suradnje je ipak na svu sreću spasio nakon 2. Svjetskog rata, ja govorim sada za Europsku uniju a prije tada za Europsku zajednicu, spriječio je ratne sukobe među državama članicama. Znači od europske integracije do danas, na području obuhvaćenom državama koje pripadaju EU nije bilo nikakvih ratnih sukoba.

Naglasio sam u Hamburgu nazočnim posjetiteljima, zamislimo migranstku krizu 2015/2016. godine bez EU. Možda bi onda došlo i do sukoba među državama kojima su se kretali migranti. Tada sam to poručivao i kada sam bio u Vladi i u Mađarskoj i u Austriji i u Njemačkoj. Možda bi bilo došlo do sukoba među državama na čijem područjima su migranti tada u velikom broju boravili.

EU je jedan dobar model suradnje, on nije savršen, ima tu nekih stvari koje treba izmjeniti. Svakako treba spriječiti da se stvara neka vrsta super države s institucijama u Brüsselu. Nema potrebe za tim!

FOTO GALERIJA: dr. MIRO KOVAČ

Imamo neka postignuća koja su veoma pozitivna, jedinstveno tržište, šengenski prostor, zajedničko čuvanje vanjskih granica i ne treba pretjerivati s prebacivanjem ovlasti na tijela EU u onim područjima gdje nacionalne države mogu samostalno imati prava riješenja i donositi mjere. Možda ima oblasti gdje ima smisla da to radimo više zajedno u tim slučajevima sam zagovornik toga da prebacujemo ovlasti. Ne treba forsirati više Europe u onim dijelovima gdje nema potrebe za tim.

Na kraju krajeva ova globalizacija koju osijećamo ona se samo može kontrolirati „ako jačamo nacionalne države“. Nacionalne države su vrlo važne i u vremenima krize, kada je bila pandemije. Tko je davao sigurnost državljanima RH ili građanima u Njemačkoj, nacionalna država.

Prema tome, nemojmo stvarati super državu, nemamo potrebe za tim. EU je savez suverenih država. Ostanimo Hrvati, Nijemci, Poljaci, Austrijanci, Mađari, Slovenci i tako dalje. Osjećajmo se dobro u svojoj koži svatko na svome području ali budimo partneri i prijatelji u EU kao takvoj, koja je neka vrsta „Champions League“ (Liga prvaka), bez mogućnosti ispadanja iz lige.Znači natjecanje, zdravo natjecanje s mehanizmima zaštite onih koji su najpotrebitiji, kazao je dr. Kovač između ostaloga.

Dr. Miro Kovač bio je peti veleposlanik RH u povijesti njemačko hrvtskih diplomatskih odnosa. U razgovoru za Berlinski magazin govorio i o kretanjima Hrvata u okvirima Europske unije, njegovoj suradnji s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, važnosti iseljenih Hrvata s naglaskom na Hrvate u SR Njemačkoj, aktualnoj slici Hrvatske, njemačko-hrvatskim odnosima, političkim susretima s Genscherom, Kohlom i kancelarkom Merkel, te drugim zanimljivim temama.

DR. MIRO KOVAČ

…Dr. Miro Kovač hrvatski je povjesničar, diplomat i i političar koji je obnašao dužnost ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Član je HDZ-a.
Nakon započetog studija na sveučilištu u Zagrebu, studij završava na pariškom sveučilištu “Sorbonne Nouvelle”, gdje je obranio magisterij na temu o nacionalnim i europskim politikama članicama Europske unije, kao i doktorat iz povijesti o međunarodnim odnosima.

SONY DSC

U 1995., Kovač počinje raditi u uredu predsjednika RH, u odjeljenju za informiranje gdje ostaje do 1999. kada postaje asistent savjetnika za Euroatlanske integracije. Diplomatsku karijeru započinje 2001., kao savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Bruxellesu. U 2003., Kovač postaje ministar savjetnik u veleposlanstvu RH u Parizu. Kada je HDZ pobijedio na parlamentarnim izborima 2003., Kovač obnaša dužnost pomoćnika ministra vanjskih poslova, a 2005. postaje šef Diplomatskog protokola u Ministarstvu vanjskih poslova. Postavljen je za veleposlanika u Ministarstvu vanjskih poslova 2006., a veleposlanik RH u Njemačkoj postaje 2008.

epa05149641 Croatian Foreign Minister Miro Kovac (L) and German Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier (R) speak during a press conference at the Foreign Office in Berlin, Germany, 08 February 2016. Kovac took office as Croatian Foreign Minister in January 2016 after he served as Croatian ambassador in Germany from 2008 until 2013.  EPA/BERND VON JUTRCZENKA A

Kovač obnaša dužnost međunarodnog tajnika HDZ-a od 2014. Nakon što mu je istekao veleposlanički mandat u Njemačkoj, predložen je za veleposlanika Poljske, što odbija i vraća se u Hrvatsku, kako bi pomogao HDZ–u na budućim predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Tijekom predsjedničkih izbora 2014. bio je šef kampanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

27. srpnja 2016. reagirao je na prosvjednu notu Srbije. Službena je Srbija prosvjedovala zbog poništenja osuđujuće presude nadbiskupu Alojziju Stepincu, tvrdeći da je to rehabilitacija fašizma i NDH. Ministar Kovač odgovorio je “da je to jeftin pokušaj destabilizacije Hrvatske, a njezin rječnik podsjeća na vremena Slobodana Miloševića i velikosrpsku agresiju”. Kvalifikacije iz note nazvao je izmišljotinama, a sami čin prosvjeda zbog presude miješanje u unutarnje stvari RH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...