2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(FOTO) Berlin: 2. turnir u balotama u Schillerpark-u Berlin – Wedding 2022.

Datum:

(FOTO) Berlin: 2. turnir u balotama u Schillerpark-u Berlin – Wedding 2022.
U Berlinu je održan 2. turnir Hrvata u balotama, na kojem je u dva dana sudjelovalo 8  momčadi. Prvog dana turnira, koji je održan u berlinskom parku Schillerpark nastupilo je 8 momčadi, u parku koji je smješten u četvrti Wedding.
Osam momčadi je odmjerilo snage prvog dana turnira a četiri najbolje momčadi plasirale su se u završni nedjeljni dio turnira.
Po lijepom i ugodnom proljetnom vremenu u berlinskom parku Schillerpark u dva dana okupilo se oko 200 Hrvata, što igrača ili posjetitelja koji su uživali u omiljenom natjecanju, igri na balote.

Organizatori 2. turnira u balotama bili su i ovaj put Anđelko Jagnjić-Žuti i Josip Bilandžić, koji su odlično organizirali i vodili turnir.
Organizatori turnira su nam rekli da je i ovo drugo veliko druženje i natjecanje proteklo u druženju i natjecanjima kao što su i zamislili ovo druženje Hrvata u najstarijem parku, gdje su se Hrvati i prije okupljali kroz mnoga desetljeća, kao dvodnevno druženje uz igru na balote, a dodatno su organizirali i ketering, dok pića, i kolača također nije nedostajalo.

U berlinskom Schillerparku balote se igraju svake subote i nedjelje, dok je ideja za ovaj 2. turnir došla kao natavak 1. turnira koji je poručio dobre rezultate, u berlinskom parku gdje se igra sa srcem i dušom i gdje mnoge generacije Hrvata, kako igrača tako i posjetitelja, uživaju u ovom interesantnom natjecanju.

Želimo pokrenuti i mlade generacije Hrvata koji žive u Berlinu, da ne izumre ovaj „narodni običaj“, kazali su nam organizatori  Jagnjić i Bilandžić, drago nam je vidjeti i mlade igrače, kao i djecu koji gledaju što rade njihovi roditelji glede ove zanimljive igre.  Starije generacije se lagano povlače iz mnogih razloga i ne igraju više na balote, dok su na žalost neki Hrvati koji su igrali ovaj sport desetljećima u Berlinu, već pokojni.  Najmlađi danas među nama imaju oko 30 godina naglašavaju organizatori.

2. Turnir u balotama održan je u „trojakma“  a na kraju smo podijelili 10 pehara i medalje za tri najbolje momčadi turnira i najboljeg „tukca“  Organizirali smo jelo i piće za sve sudionike turnira u ova dva dana, a gosti su isto tako mogli po pristupačnim cijenama kušati standardnu ponudu za ovakve prilike.
Turniru je nazočilo i par naših mališana i djevojčica ali nije to to, treba doći još više mladih kao i naših žena, kako bi ovo druženje bilo i obiteljskog karaktera, govore nam organizatori turnira.

Zadovoljni smo dvodnevnim turnirom ali i odazivom igrača u ova dva dana. Bilo je prijavljeno 8 momčadi a znamo da ima mogućnosti da imamo i 16 momčadi za ovaj turnir. Uvijek iskrsnu neke odgode kod igrača ali za sljedeće 3. turnir u rujnu pripremit će mo se još bolje.

Uvijek ima malih organizatorskih poteškoća ali učimo se svaki put, kako još bolje organizirati sljedeći turnir.  Govore nam organizatori  Josip Biladžić i Anđelko Jagnjić-Žuti, koji već 20 godina igraju u Berlinu na balote. U našim rodnim krajevima nema onoga tko ne zna igrati na balote, čim se rodi damo mu balote, govori uz osmijeh Josip.

Ponovno će mo organizirati ovaj turnir u rujnu i nastaviti s turnirima u Schillerparku. Sada nakon 2. turnira imamo bolju sliku o svemu,  te će mo možda pozvati hrvatske tvrke i ugostitelje da prijave unaprijed svoje ekipe, kako bi natjecanje bilo još interesantnije i zanimljivije, te da se uključi još više igrača i posjetitelja.

Pozivamo i druge Hrvate koji igraju u drugim berlinskim parkovima igru na balote, da se  turnirski odmjeravamo na ovom poznatom mjestu, da se natječemo i što je najvažnije u svemu, družimo.  Lijepo je kada se ljudi sastaju i druže. Želimo sa se okupljaju i pozivamo cijele obitelji s ženama i djecom.


Bilo bi nam svima lijepo da nas ima još više, govore nam neumorni i odlični organizatori Josip Bilandžić i Anđelko Jagnjić-Žuti.

 
Berlinski magazin popratio je i ovaj 2. turnir u balotama, sportsko druženje Hrvata u Berlinu. Lijepo je na jednom mjestu vidjeti nekoliko generacija Hrvata, kojima je poveznica domovina Hrvatska ili BiH, koji ni na koji način ne zaboravljaju ove stare dobre običaje od kojih je jedan i ova igra na balote.

2. turnir u balotama u Berlinu završen je s dosta žara i natjecateljskog duha a valja naglasiti kako je sve proteklo u odličnom druženju i visokom raspoloženje, dok su oni najsretniji u ovoj igri do 21. boda, zaradili i pehare organizatora i druge nagrade, kao i  pehar za najboljeg „tukca“ turnira.

U polufinalnim ogledima, drugog dana turnira, snage su omjerili igrači u momčadima u prvoj igri  „Žuti“ – „Bosanac“ koja je završena rezultatom 12:21,  te drugoj igri „Šimić“ – „Gelo“. Koja je završena rezultatom 21:6.
Tako su se u igri za treće i četvrto mjesto znanje u belotama odmjerili igrači ekipa  „Žuti“- „Gelo“ koja je završena rezultatom 21:19, te su igrači ekipe „Žuti“ zauzeli treće mjesto na turniru.

U finalnom ogledu za 1.mjesto  sastale su se momčadi „Šimić“- „Bosanac“ a finalna igra je završena pobjedom ekipe „Bosanac“ rezultatom 11:21, koji su na kraju postali pobjednici 2. turnira u balotama 2022.godine.

Za najbolju  ekipu 2.turnira u balotama  pod imenom „Bosanac“ nastupili su igrači „ Davor Milanović – „Bosanac“, Borislav Leventić i Frano Mrkotić. Uz pehare i medalje od organizatora za nagradu su dobili i pečenog odojka, kojega su podijeli i pojeli zajedno sa svima nazočnima na završnici ovog turnira.  
Pehar za najboljeg „tukca“ turnira osvojio je Josip Bilandžić.

Na turniru je ukupno sudjelovalo 8 momčadi a nastupili su u sljedećim sastavima:
Stipe Žuljević, Željko Šimić, Kievo – (Postava 1).
Josip Bilandžić, Jure Norac Kevo, Joško Mastelic Gure –  (Postava 2).
Dragušica, Ivan Đonlić, Gelo- (Postava 3).
Miro, Jukić, Bota – (Postava 4).
Dujo, Siki, Omrčen – (Postava 5).
Davor Milanović – „Bosanac“, Borislav Leventić i Frano Mrkotić – (Postava 6).
Anđelko Jagnjić-Žuti, Ivica Gilić – Tomo Šušnjara – (Postava 7).
Doktur, Gilić, Mastelić – (Postava 8 ).

Boćanje je tradicionalni sredozemni šport. U Hrvatskoj je boćanje poznato i pod nazivima balote odnosno bućanje. U hrvatskomu jeziku, ovu igru zovu i bućanje (kratko u), odnosno igrati na buće ili na balote. Izraz bućanje i buće prevladava u dijelu Dalmatinske Zagore i zapadnoj Hercegovini, dok izraz balote u Hrvata prevladava na hrvatskim otocima te u hrvatskom priobalju od Savudrije do Prevlake, kao i u Hrvata iz Boke Kotorske i u hrvatskih autohtonih zajednica u Crnogorskom primorju.

Kaže se “igrati na balote/buće”, “bućati”. Upit, odnosno poziv za igrati ovu igru je “Hoćemo li (jednu) na balote/buće?”, “Hoćemo li bacit (jednu/koju) na balote/buće?”

Zbog činjenice da za ovu igru nije potrebna snaga i brzina raširena je među svim dobnim skupinama, od 7 do 87.
Glede činjenice da ne treba imati veliku niti posebno pripravljenu površinu (može se igrati na svakakvim podlogama, osim izrazito blatnjavih).

Boće su izrađene od punog drva ojačanog i učvršćenog čavlima (narodne), plastike (punjene tekućinom ili kojim drugim tvorivom) ili kovine (natjecateljsko igranje).
Boće su kuglastog oblika. Promjer nije stalan, ali obično se izrađuje takve da mogu stati u šaku, odnosno tako da mogu ispuniti šaku.

Bulin ili bula, najmanji predmet u igri, izrađen od drveta i obično obojan crvenom bojom za klasične discipline, ili bijele za tehničke discipline.

Igra se jedan protiv jednoga, dvoje protiv dvoje, a može se i sa troje protiv troje igrača.
Dopušteno je izbijanje protivničkih ili boća vlastitih igrača, kao i bulina.

Dopušteno je kotrljati (“valjati”) ili baciti boću. Kod bacanja, smije se bacati samo tako da boća napravi lûk. Baca se samo iz ispružene ruke odasprijeda. Nisu dopuštena bacanja kao da se “zakucava”, kao u košarci, niti bacanja kao u bacanju kamena s ramena.

Cilj je baciti boću tako da se ona što bliže dokotrlja do bulina. Za svaku boću koja je najbliže bulinu, dobiva se bod (punat). Svaki igrač igra s dvije boće. Bulin se baca na suprotni kraj bućališta. Ne mora biti uza sam rub, ali nije poželjno da bude ni blizu boćara, odnosno bacača.

Nakon toga, strana koja je prva bacila bulin, baca prvu boću. Nakon bacanja prve boće, igrač druge ekipe baca svoju. Ako se igra udvoje ili učetvero (ili u šestero), ekipe naizmjence bacaju svoju boću.

Ekipa koja je pobijedila, odnosno koja je tom nizu uspjela biti najbliža bulinu sa svojim boćama, dolazi u posjed bulina. Ekipe se prebacuju na drugu stranu igrališta, a momčad koja je u posjedu bulina opet prva baca.
Igra se do 12 ili 13 osvojenih bodova (punata). Općenito, “ciljna crta” nije jedinstvena u Hrvata: zabilježena su odstupanja od 12 do 21 boda. Valja napomenuti da je “zaletište” za bacanje boće ograničeno, u smislu do koje zamišljene crte igrač mora ispustiti boću iz ruke.
FOTO GALERIJA: Berlin: 2. turnir u balotama u Schillerpark-u Berlin – Wedding 2022.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...