2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video+Foto) Berlin: Predavanje o svetom Jeronimu Dalmatincu – Predavač Stjepan Škorić.

Datum:

(Video+Foto) Berlin: Predavanje o svetom Jeronimu Dalmatincu – Predavač Stjepan Škorić.
Najstarije hrvatsko društvo u Berlinu, Hrvatsko kulturno društvo Vladimir Fran Mažuranić  bilo je domaćin predavanje o svetom Jeronimu Dalmatincu, koje je održao Stjepan Škorić predsjednik društva HKD V.F. Mažuranić.
Predavanja “Sveti Jeronim Dalmatinac, „Od prijevoda Biblije do nastanka mita o jerolimskoj glagoljici”, glasio je naslov teme predavanja koje je održano u prostorijama Hrvatske katoličke misije Berlin, u berlinskoj općini Wedding, na adresi Feldstr. 4. 13355 Berlin, nakon svete Mise.

Predavanje je održao Stjepan Škorić, magistar egzaktnih znanosti, tehnike i kroatistike, aktualni predsjednik društva  HKD V.F. Mažuranić, pred nazočnih 100 posjetitelja koje je na početku večeri pozdravio i župnik HKM Berlin fra Zvonko Tolić. Predavanje je započelo zajedničkom molitvom i molitvom za mir u Ukrajini, koje je predvodio župnik fra Zvonko.  

Godine 2020. navršila se 1600. obljetnica smrti u našem narodu štovanog sv. Jere, Jeronima, Jerolima.
Ovaj crkveni otac, pustinjak i erudit zauzima istaknuto mjesto među učenima i svecima u našoj povijesti i tradiciji, kazao je Škorić.

(VIDEO) Berlin: Predavanje o svetom Jeronimu Dalmatincu – Predavač Stjepan Škorić.

Potom je obrazložio više tematskih pitanja na koje je daao odgovore tijekom predavanja.
Zašto je sv. Jeronim značajan ne samo za prijevod Biblije s hebrejskog i grčkog na latinski jezik nego i za očuvanje hrvatske kulture i jezika kroz stoljeća? Zašto je jednom zgodom zavapio da mu Bog oprosti jer je Dalmatinac? Koliko ima istine u mitu, da je sv. Jere Hrvatima donio glagoljicu i što nam danas on predstavlja?”…

Tijekom večeri glazbenim doprinosom ovom predavanju, večer su uveličali pjevanjem članovi klapa Poverello, koji su nastupili u sastavu: Marko Marić, Marin Tadin, Neno Bliznac, Stipe Milanović, Antonijo Marć, Davor Dejanović i Stipe Mađor Božinović.

Prije kraja predavanja Stjepan Škorić aktualni predsjednik HKD V.F. Mažuranić i predavač ove večeri, zahvalio je donedavnom predsjedniku HKD V.F. Mažuranić, Stjepanu Lozančiću na njegovom dosadašnjem radu i vođenju ovog društva. Zahvalio mu je na iznimnom radu u vođenju društva HKD V.F. Mažuranić, zadnjih dvadesetak godina, silnom zalaganju da društvo opstane, kao i na trudu i radu. U ime društva HKD V.F. Mažuranić Stjepanu Lozančiću je dodijeljena nagrada za životno dijelo.  Za 40.godina članstva i 14 godina predsjedavajućeg rada Stjepan Lozančić je imenovan počasnim predsjednikom HKD V.F. Mažuranić iz Berlina.

Stjepan Lozančić je primajući ovu nagradu zahvalio svim članovima HKD V.F. Mažuranić iz Berlina, koji su ostali dosljednji i izdržali danas već 42.godine. Svi mi radimo kao volonteri i od srca. Ovo je za mene veliko priznanje za trud koji sam uložio, koji sam rado uložio. To je najveće bogastvo raditi za ovo društvo, da smo održali ovo društvo, koje je osnovano pri crkvi od našega pokojnoga svećenika Fra Begića, koji je bio prvi predsjednik i prvi počasni predsjednik HKD V.F. Mažuranić iz Berlina. Tako da sam i ja sada ponosan na ovu čast i priznanje, koje ste mi dodijeli da budem počasni predsjednik. Zahvaljujem se našem župniku Fra Zvonku, koji nas podržava i da se sastajemo, družimo, dopunjavamo, u ovom prostoru pod okriljem HKM Berlin.

Hvala Vam fra Zvonko kao i svim članovima društva. Hvala mojoj ženi Paulini-Pavi, koja mi je desna ruka i koja mi je pomogla puno u radu u svih ovih 42.godine i moga predsjedovanja društvom HKD V.F. Mažuranić iz Berlina, kazao je Stjepan Lozančić.     

Članovi i Uprava društva HKD V.F. Mažuranić nazočne posjetitelje su nakon predavanja počastili prigodnim domjenkom, srdelama, maslinama, kolačim i vinom, te tako nakon predavanja nastavili prigodno druženje te dostojanstveno realizirali ovu zanimljivu večer, protkano zanimljivom temom iz hrvatske povijesti.

Sveti Jeronim ubraja se među najznačajnije osobe cjelokupne crkvene povijesti. Crkveni je naučitelj i jedan od četiri crkvena oca zapadne Crkve.
Sv. Jeronim rođen je 340. godine u Stridonu, u Dalmaciji. Školu je pohađao u Rimu i ondje je kršten. Prigrlio je pokornički, asketski život, pošao na Istok i tamo je zaređen za svećenika. Vrativši se u Rim, postao je tajnik pape Damaza i ondje je započeo prevoditi Sveto pismo s izvornika na latinski jezik. Taj prijevod Biblije naziva se Vulgata (tj. popularni, pučki prijevod). Promicao je monaški, samostanski način života, te se nastanio u Betlehemu. Napisao je brojna djela, osobito tumačenja Svetoga pisma. Umro je u Betlehemu 420. godine. Njegov blagdan slavi se 30. rujna. Često se sv. Jeronim prikazuje s perom i knjigom kako radi u spilji.

Na putu u Halkidsku pustinju boravi neko vrijeme u Antiohiji kod prijatelja Evargija, zatim provodi u pustinji oko dvije godine. Iz Halkidske se pustinje vraća u Rim na poziv pape Damasa, kojemu je bio nekom vrstom tajnika. Ubrzo postaje veoma poznat kao biblijski tumač, čovjek velike učenosti, prevoditelj, trojezični egzeget, homo trilinguis, tj. znalac latinskoga, grčkoga i hebrejskoga jezika.

U djelu De viris illustribus (O značajnim ljudima) znameniti velikan sveti Jeronim sam je naveo da je rođen „u gradiću Stridonu, koji su Goti razrušili, na nekadašnjoj granici Dalmacije i Panonije“ („oppido Stridonis, quod a Gothis eversum, Dalmatae quondam Pannoniaeque confinium fuit…“). Koje je i gdje je bilo to mjesto još uvijek nije razriješeno, no citat je trajno vezao Jeronima za hrvatski povijesni prostor.

Sv. Jeronim sigurno je jedan od najvažnijih ljudi za hrvatsku kulturu i duhovnost. Upravo zahvaljujući njegovu ogromnom autoritetu – jer mu se pripisivao pronalazak glagoljskoga pisma, a ponekada i prijevod Biblije na „njegov“ tj. hrvatski materinski jezik – stoljećima se hrvatski jezik uspijevao očuvati kao liturgijski jezik, što je prava rijetkost u okvirima Katoličke crkve.

Sv. Jeronim bio je popularan u crkvenim i u svjetovnim krugovima. Kao uzor asketskog života i redovništva u Hrvatskoj, naslovnik je jedne od najprostranijih franjevačkih zajednica koja obuhvaća Istru i sjevernu Dalmaciju. Posvećene su mu arhitektonski zanimljive crkve i kapele, a lik sv. Jeronima prikazali su brojni likovni umjetnici, poput Andrije Alešija, Nikole Firentinca ili Ivana Duknovića, ostvarivši djela trajne vrijednosti.

Sv. Jeronim zaštitnik je cijele Dalmacije i Hrvatske provincije franjevaca konventualaca. Poznata je njegova molitva: “Parce mihi Domine quia dalmata sum”, oprosti mi Gospodine jer sam Dalmatinac.

(FOTO GALERIJA) Berlin: Predavanje o svetom Jeronimu Dalmatincu – Predavač Stjepan Škorić.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH u Berlinu 2024.

VIDEO/FOTO Proslava Dan državnosti i Dana Oružanih snaga RH...

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup Nikola Eteroviće veleposlanik pape Franje u SR Njemačkoj

VIDEO/FOTO Turističke predstavnike otoka Brača u Berlinu primio nadbiskup...

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu

VIDEO/FOTO – Turistička prezentacija otoka Brača u Berlinu. Predstavništvo Hrvatske...