2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Foto-Video) HAMBURG 833. rođendan Hamburške luke – Zemlja partner Hrvatska

Datum:

(VIDEO+FOTO) 833.rođendan Hamburške luke – Zemlja partner Hrvatska.
U Hamburgu je obilježen 833. rođendan Hamburške luke na kojemu je Hrvatska bila zemlja partner 2022. Godine.
Hamburg, Slobodni i hanzeatski grad Hamburg Freie und Hansestadt Hamburg) je grad na sjeveru Njemačke i istovremeno Savezna država u Njemačkoj koji je s svojih 1,7 milijuna stanovnika po veličini drugi njemački grad.

Osim toga, on je i deveti po veličini grad u Europskoj uniji, ali i druga po veličini luka u Europi (iza Rotterdama), smješten u sjevernoj Njemačkoj na utoku Alstera i Bille u rijeku Elbu, koja zatim, nakon 110 km toka prema sjeverozapadu utječe u Sjeverno more.

Grad Hamburg koji je i središte metropolitanske regije Hamburg, jedne od ukupno jedanaest takvih regija u Njemačkoj, čini metropolu Hamburg i njegovo okruženje u kojem živi 3,5 milijuna ljudi, glavnim trgovačkim i kulturnim središtem, gdje je sjedište više od 90 konzulata svijeta, na čijem čelu je doajen GK RH u SR Njemačkoj Kristijan Tušek, postavlja Hamburg na drugo mjesto u svijetu, odmah poslije New Yorka.

VIDEO REPORTAŽA: 833. rođendan Hamburške luke – Zemlja partner Hrvatska


Hamburg jedna od pet najvažnijih iseljeničkih luka u Europi, Grad je iz kojeg su odlazili uglavnom ljudi s jugoistoka i istoka Europe, pa tako kroz povijest i Hrvati.  Njihov cilj je uglavnom bio SAD, a među kojima je u broju od 5 milijuna  milijuna iseljenika bilo i oko 400.000 hrvatskih iseljenika.
 
Sve je to danas, kada je u pitanju Hrvatska vidljivo u Hamburgu gdje su u znak zahvale Hrvati podigli i spomenik iseljenim Hrvatima, gdje su utkani i stihovi zahvale „Ovdje sam blizu, a sasvim daleko. Još ćutim tiho, i duboko glasno. I šutim, a tako bih ljudima rek‘o: O Dome, kako te ljubim strasno.”, autora Željka Muljevića, napisani na hrvatskom i njemačkom jeziku…

HRVATSKI FESTIVALA U OKVIRU PROSLAVE  833. ROĐENDANA HAMBURŠKE LUKE-HRVATSKE ZEMLJA PARTNER 2022.GODINE

Međunarodnom ekumenskom pobožnosti u crkvi Sv Mihaela u Hamburgu započeo je 833. rođendan Hamburške luke, na kojoj je ove godine zemlja partner bila Hrvatska – 16.-18. rujna 2022.

Proslava rođendana Hamburške luke koja je ima i povijesnu ulogu u procesu iseljavanja Hrvata u prekooceanske zemlje, ostat će događaj za pamćenje, na kojemu je RH i njezini predstavnici odličnom organizacoijom partnerstva pokazala pravo lice današnje europske RH, ovom prigodom predvođeni i prezentirani predstavnicima hrvatske diplomacije, gospodarstvenika i kulturnih udruga u SR Njemačkoj.

„Živimo u svijetu koji je sa svih strana potresan krizama, kakvih dosad nije bilo: rat, izbjeglice, pandemija, ekonomska neizvjesnost…
Za sve koji su uhvaćeni u mrežu straha pred nadolazećim vremenom; za sve poginule i nestale u ratovima, za preminule od korona virusa i za sve mornare koji su preminuli na morima diljem svijeta“…

Ovim riječima je pater Anto Bobaš, redovnik Dominikanskog reda i voditelj Hrvatske katoličke misije u Hamburgu uputio molitvu na međunarodnoj ekumenskoj pobožnosi u crkvi Sv. Mihaela, „Hauptkirche St. Michaelis“.

Brojni vjernici koji su se okupili u baroknoj crkvi u središtu Hamburga imali su priliku upoznati Hrvatsku zajednicu na sjeveru Njemačke, koji su zajedno s predstavnicima hrvatske diplomacije u Njemačkoj, veleposlanikom Gordanom Bakotom i generalnim konzulom Kristijanom Tušekom nazočili ekumenskoj pobožnosti i proslavi obilježavanja. 833. rođendan Hamburške luke gdje je Hrvatska bila zemlja partner 2022.

Nazočne je na svetoj Misi gdje su nazočlili brojni uzvanici grada Hamburga kao i predstavnici konzularnog  zbora, kojeg u ovom gradu predstavlja kao doajen generalni konzul Republike Hrvatske Kristijan Tušek, pozdravio je i Senator za gospodarstvo grada Hamburga Michael Westhageman, koji je prije svega istaknuo prijateljstvo Hamburga i Hrvatske kao i čitav niz aspekata koje povezuje dvije nautičke prijateljske zemlje.

Nakon svete Mise uslijedio je mimohod od crkve do luke predvođen djevojkama u hrvatskim narodnim nošnjama koji su nosili hrvatsku i hamburšku zastavu.

NAKON DVIJE GODINE PANDEMIJE HAMBURŠKA LUKA ORGANIZIRALA JE VELIKU FEŠTU, NA KOJOJ SUDJELUJE I DO 1,5 MILIJUNA POSJETITELJA.

„Punom snagom naprijed“ geslo je pod kojim je Hamburg proslavio obljetnicu svoje luke, a Hrvatska se predstavila ove godine, sukladno tome na 833. Ž rođendanu Hamburške luke, te je bila zemlja partner toj najpoznatijoj i najvećoj nautičkoj manifestaciji, koja je potpisuje dugu tradiciju, lučkog grada Hamburga.

Dolazak na brod „Rickmer Rickmers“ upriličena je ceremonija otvaranja 833.rođendana Hamburške Luke. Na najvećoj lučkoj fešti na svijetu, hamburšku senator za gospodarstvo grada Hamburga Michael Westhagemann, koji je s hrvatskim veleposlanikom u Njemačkoj, Gordanom Bakotom, i otvorio ovogodišnju rođendansku manifestaciju imao je samo riječi hvale i ponosa na prezentaciju Hrvatske u Hamburgu 2022.godine. Veleposlanik Bakota je također zahvalio nazočnima na mogućnosti da se prezentira RH u svim segmentima kao europska država i veliki prijatelj SR Njemačke i Grada Hamburga.

Hamburšku senator za gospodarstvo Michael Westhagemann kazao je kako je Hamburg grad koji je vrata svijeta, te da je Hamburg grad doseljenika i milijunska metropola u kojoj živi i desetak tisuća Hrvata, od ukupno na sjeveru Njemačke, gdje je u cijeloj regiji oko 30 tisuća Hrvata.
 
Uslijedila je velebna parada brodova, 300 brodova, koji su prezentirali svu veličinu Hamburgške luke, nakon čega je uslijedio završetak prijema i odlazak brodom „Barkase Diplomat“ na „Kroatien Festival“ na kome su pjesmom i plesom nastupili članovi hrvatskih društava iz Hamburga.

Otvorenje „Hrvatskog Festivala“ započelo je pozdravnim govorima Senatora Westhagemann, Veleposlanika RH u SR Njemačkoj Gordana Bakote i GK RH u SR Njemačkoj Kristijana Tušeka uz još jedan natup članova hrvatskih društava iz Hamburga, nakon čega je upriličen obilazak hrvatskih predstavnika.

Svečano otvaranje 833. rođendana Hamburške luke završeno je prijemom na brodu „Rickmer Rickmers“ gdje je priređena večera  istaknutim  osobama grada Hamburga, pod domaćinstvom Bernd auf der Heide glavnog direktora hamburškog velesajma,, gdje su nazočili Veleposlanik Gordan Bakota i Generalni konzul Kristijan Tušek sa suprugom Marijanom.

U trodnevnom programskom slavlju uz brojnu podršku sudionika Hrvatska je predstavila svoje potencijale na zasebnom festivalskom postavu.  Naravno da je veliki doprinos dala aktivna i hrvatska zajednica Hamburga i Sjevera Njemačke pod kordinacijom GK u Hamburgu, u realizaciji cjelokupnog programa.

Tijekom trodnevne svečanosti nastupile su djevojke u hrvatskim narodnim nošnjama folklornih društava HKD Napredak, HKZ Croatia Hamburg, Hrvatska kulturna udruga Bremen, brojni hrvatski glazbenici, predstavili su se i gospodarstvenici i ugostitelji, te svi skupa pokazali svu raskošnost i bogastvo hrvatske folklorne baštne, znanja, pameti i inegriranosti u njemačko društvo, kako sa svojim običajima, tako i poslovnim uspjesima i prijateljskim vezama dvije države SR Njemačke i Hrvatske.

Stizale su samo riječi pohvale i divljenja za sve organizatore ovogodišnjeg rođendana Hamburškle luke u čemu su prednjačile pohvale i zahvale za Hrvatsko predstavljanje, ove godine kao zemlje partnera, koja je osvjetlala obraz Hrvatske, organizacijom Hrvatskog festivala- „Kroatien Festivala” koji se održao u sklopu proslave rođendana Hamburške luke.
U bogatom kulturno zabavnom progamu Hrvatska se predstavila, kao što navodimo, s nekoliko hrvatskih kulturno-umjetničkih društava, koja su prezentirala hrvatsku narodnu baštinu i običaje iz svih krajeva odakle dolaze Hrvati, iz dvije države hrvatskog naroda RH i BiH, koji su na Sjeveru Njemačke uključeni u rad hrvatskih Udruga.

„Važno je tu tradiciju i pokazati, kako bi se možda neke posjetitelje motiviralo da i sami posjete Hrvatsku”, naglasio je hamburški senator Westhagemann, koji je skupa s hrvatskim veleposlanikom u SR Njemačkoj Gordanom Bakotom svečano otvorio ovogodišnji 833.rođendana Hamburgške luke.

Na pozornici zemlje partnera Hrvatske, koju je omogućila Hrvatska turistička zajednica HTZ, gosti festivala mogli su tijekom tri dana uživati u raskošnom program, nastupima folklora i Udruga u hrvatskim narodnim nošnjama, hrvatskim tradicijskim pjesmama kao i folklornim plesovima.

Nekoliko folklornih skupina, različitih uzrasta, koja djeluju unutar hrvatskih udruga Sjeverne Njemačke, HKU Bremen, HKZ Croatia Hamburg i HKD Napredak, nastupala su u svojim raznovrsnim hrvatskim tradicijskim nošnjama na izmjenice ali i zajedno kao znak zajedništva i sloge hrvatskog iseljeništva na sjeveru Njemačke.

Generalni konzul Kristijan Tušek istaknuo je tijekom festivala i na samom otvaranju njihov vrijedan i ustrajan rad, kojim doprinose očuvanju hrvatske tradicijske baštine putem plesa i pjesama, daleko od hrvatske domovine.

Čestitao je na njihovim uspjesima koja ostvaruju kroz rad s djecom i mladima u sredinama u kojima žive. Istaknuo je uspješne gospodarstvenike hrvatskih korijena, koji djeluju na sjeveru Njemačke.

Na nekoliko hrvatskih postava posjetitelji su imali priliku kušati vina i razne delicije iz Hrvatske, gdje su se pod „kišobranom“ Hrvatske predstavljali: Generalni konzulat RH u SR Njemačkoj, Kraljevski vinogradi, Tunici lanac hrvatskih restorana, Dabro Weine und Delikatese veletrgovina hrvatskih proizvoda predvođeni Ankom i Markom Dabrom s obitelji, ID Riva turistička agencija sa sjedištem u Münchenu te tvrtka Feinbrand i tvrtka Emil.

Među navedenim vrijedi istaknuti gospodina Tomislava Karajicu, kojega su prganizatori pozvali i na svečanost otvaranja Hrvatskog Festivala, te ga predstavili svima nazočnima nakon čega je i on uputio pozdravne riječi, koji u Hamburgu uživa veliki ugled i koji već u svojim četrdesetim godinama slovi kao jedan od najuspješnijih ljudi u njemačkom Hamburgu.

Jednako kao i gospođa Dijana Rickwardt, koja ostvaruje svoje poslovne uspjehe marketinškom agencijom „Feinbrand“ ili Mijo Šistov, poznati odvjetnik u Hamburgu hrvatskog porijekla. Svi za ponos Hrvatske u SR Njemačkoj.


Postav Hrvatske turističke zajednice uz nazočnost direktora Hrvatske turističke centrale u Frankfurtu Romeo Draghicchio, prezentirao je turističku Hrvatsku te zaradio sve pohvale posjetitelja sjeverne maritimne Njemačke, u doprinosu da upoznaju Jadran i Hrvatsku.

Jednog gosta posebno su uvjerili u ljepote Hrvatske. Senator Westhagemann je javno naglasio i pohvalio Hrvatsku, te istaknuo u više nastupa, da će iduće ljeto po prvi put, godišnji dopust provesti na Jadranu i Hravtskoj.

Jaki pljusak i tipično hamburško (ne)vrijeme povremeno su  prekidali programe i prezentacije, tako da su se posjetitelji sklanjali pod hrvatske postave od hladne hamburške kiše, što ih nije smetalo da uz čašu vina pričaju o Hrvatskoj i potencijalu brojnih uspješnih Hrvata u Njemačkoj, koji žive rame zu rame s domaćinima Nijemcima i koji su ponos Sjevera Njemačke i Grada Hamburga, kojemu su na najbolji način, kao zemlja partner u ime Hrvatske čestitali 833. Rođendan Hamburške Luke, i prezentirali Hrvatsku.

Velike zahvale odaslane su na ime Generalnog konzula RH u SR Njemačkoj Kristijana Tušeka, koji je ovaj porojekt postavio na noge i možemo zaključiti odlično realizirao zu svesrdnu pomoć svih sudionika „hrvatskog festivala“ 2022. u Gradu Hamburgu, na čemu mu je čestitao i veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota.

U Hamburškoj luki, generalni konzul Tušek, zahvalio je svim sudionicima na suradnji i potpori. Brojni izlagači kao što su bili I.D. Riva iz Münchena, HTZ iz Frankfurta, Kraljevski vinogradi iz Petrčane izuzetno su zadovoljni ostvarenim rezultatima koje su postigli glede promocije svojih sadržaja.

Vrijedni gastronomi Vito Lovrić te obitelj Tunići s velikim zadovoljstvom su prihvatili izazov vanjske gastronomije. Među zapaženijim izlagačima bili su svakako obitelj Dabro koja svojim trgovinskim poduzećem „Weinimport Dabro“ zahtjevnom tržištu Hamburga već desetljećima nudi vina i specijalitete iz cijele Hrvatske.

Vrhunac večeri bio je hrvatski party na kojem su nastupali DJ-skupina „Geistarbeiteri“ iz Oldenburga te hrvatski bend KRO-TIME iz Hamburga. Bila je to slavodobitna kombinacija koja je prije svega zabavljala mlade i one koji se osjećaju kao takvi, hitovima hrvatske estrade do kasnih jutarnjih sati.
Cro Party je doživio svojevrstan vrhunac s vatrometom, koji se tradicionalno održava drugog dana nautičke manifestacije, a kojeg kruzerska tvrtka AIDA daruje Hamburgu u znak zahvalnosti za dobru suradnju.

FOTO GALERIJA:833. rođendan Hamburške luke – Zemlja partner Hrvatska

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb, Beograd i Italiju

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb,...

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na 10. konferenciji „Berlinski dijalog...

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2024 – Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača Predsjednik Republike Hrvatske...

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina pontifikata pape Franje

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina...