2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

HAMBURG: Hrvatsko partnerstvo na Rođendanu Hamburške luke 16.-18.09.2022.

Datum:

HAMBURG: Hrvatsko partnerstvo na Rođendanu Hamburške luke 16.-18.09.2022.
Sutra u Hamburgu ponovno počinju svečanosti Rođendana Hamburške luke, bolje poznate pod imenom Hafengeburtstag Hamburg, koje tijekom tri dana svake godine posjeti više od 1,5 milijuna posjetitelja. Ove godine se obilježava 833. obljetnica od osnutka luke Hamburg, a cjelokupnoj manifestaciji zemlja partner po prvi puta je Hrvatska.

Na Kehrwiederspitze na kojoj se nalazi hrvatski festivalski teren, u neposrednoj blizini Elbfilharmonije, jedne od najpoznatijih znamenitosti Hamburga, predstavit će se hrvatski sadržaji od 16.- do 18. rujna. Kako na pozornici tako i u brojnim paviljonima gosti hrvatskog festivala moći će slušati hrvatsku glazbu, uživati u hrvatskim nošnjama i plesovima, kušati hrvatska vina i specijalitete te informirati se o hrvatskoj turističkoj ponudi.

Osim hrvatskog festivala gosti će imati mogućnost posjetiti, također, brojne brodove i brodice koje će u petak i u nedjelju ploviti u defileu uz i niz Elbu. Očekuje se više od 300 brodova koji će uploviti u Hamburg kako bi bili jedna od glavnih atrakcija manifestacije, među njima svakako treba spomenuti fregatu njemačke vojne mornarice kao i dva broda za krstarenje iz flote Aida koja su pripremila vatromet i laser-show u subotu.

Suradnju glede ovogodišnjeg hrvatskog partnerstva potaknuo je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Hamburgu na čelu s generalnim konzulom Kristijanom Tušekom. Upiti su već 2019. godine bili upućeni prema gradskom povjereniku Hamburga za međunarodna partnerstva Rođendana Hamburške luke g. Michaelu Wendtu za suradnju u 2020. godini. Tada je i Ministarstvo turizma RH bilo intenzivno uključeno u pripreme tog znamenitog događanja. Ali pandemija Covid-19 sve je planove poremetila i do nedavno je bilo upitno dali će se ove godine Rođendan Hamburške luke uopće održati.

Jedan od glavnih partnera Hrvatskog festivala u Hamburgu je Hrvatska turistička zajednica, koja je prepoznala promotivne potencijale hrvatskog nastupa na toj izuzetno popularnoj kao i najvećoj maritimskoj manifestaciji na sjeveru Njemačke. Tijekom aktualne sezone Hrvatsku je posjetilo više od 15 milijuna turista, a samo iz Njemačke je doputovalo više od 3 milijuna gostiju. Stoga je Njemačka i dalje najvažnije emitivno tržište za hrvatski turizam, a sjever Njemačke je posebno zanimljiv poradi brojnih ljubitelja pomorskih sadržaja.

Stoga će uz paviljon HTZ-a iz Frankfurta biti i paviljon I.D. Riva iz Münchena koja nudi posebno aranžmane nautičkog turizma. Iz Zadarske županije svoja će vina predstaviti vinarija Kraljevski vinogradi, a hrvatske specijalitete će nuditi trgovačko društvo Weinimport Dabro. Za gastronomsku ponudu su zaduženi ugostitelji Vito Lovrić iz Kiela te obitelj Tunići koja u Hamburgu vodi lanac nekoliko restorana s hrvatskim jelima.

Na svečanostima otvorenja u petak nazočiti će uz generalnog konzula Kristijana Tušeka i hrvatski veleposlanik Gordan Bakota koji će zajedno s domaćinom manifestacije, Senatorom za gospodarstvo Michaelom Westhagemannom, službeno otvoriti trodnevnu manifestaciju.

Dan otvorenja u petak 16.09. počinje s međunarodnom i ekumenskom pobožnošću u baroknoj crkvi Sv. Mihalea prilikom koje će kocelebrant biti pater Anto Bobaš, redovnik Dominikanskog reda te voditelj Hrvatske katoličke misije u Hamburgu. Tom prigodom čuti će se hrvatska riječ u obliku duhovne pjesme, čitanja, molitve i blagoslova.

Nakon ekumenske pobožnosti nastavlja se svečanom povorkom do trojarbolnog jedrenjaka Rickmer Rickmers, koju predvode, uz zvukove akordeona, djevojke u hrvatskim narodnim nošnjama iz folklornih društava HKD Napredak i HKZ Croatia Hamburg.

Za ovu prigodu folklorašice oba društava tjednima pripremaju raznovrsni program kojeg će prikazati u sva tri dana, a snažnu podršku će dobiti u subotu, također, od folklornog društva HKD Bremen. Na Hrvatskom festivala brojni hrvatski glazbenici iz Hamburga će, također, nastupat svojim raznolikim repertoarima hrvatskih pjesama.

Treba naglasiti kako su svi izvođači pokazali spremnost za ovu prigodu sudjelovati pro bono, a i marketinška agencija Feinbrand svoje je usluge glede vizualnog oblikovanja festivalskog terena ponudila gratis. Svakako je važno spomenuti kako su gotovo sve relevantne skupine, udruženja, institucije, tvrtke i pojedinci hrvatske zajednice na sjeveru Njemačke izuzetno angažirane predstaviti svoju Hrvatsku domovinu u najboljem svjetlu njemačkoj javnosti.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb, Beograd i Italiju

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb,...

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na 10. konferenciji „Berlinski dijalog...

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2024 – Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača Predsjednik Republike Hrvatske...

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina pontifikata pape Franje

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina...