2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Foto-Video) Hrvatska nastava Berlin – Predstava Hrvatski izumitelji Gradskog kazališta mladih Split (GKM)

Datum:

(Foto-Video) Hrvatska nastava Berlin – Predstava Hrvatski izumitelji Gradskog kazališta mladih Split (GKM).
U Berlinu je u organizaciji Hrvatske nastave održana predstava Gradskog kazališta mladih Split (GKM) – Hrvatski izumitelji. Zanimljiva predstava Gradskog kazališta mladih pod naslovom Hrvatski izumitelji 10. prosinca održana je u Berlinu, a dan kasnije 11. prosinca u Hamburgu.

Riječ je o gostovanju kod Nastave hrvatskog jezika u Njemačkoj gdje su glumci Nada Kovačević i Vinko Mihanović predstavili velike hrvatske izumitelje kroz zanimljiv i dinamičan tekst Nine Horvat, u predstavi  koju je režijski potpisala Nine Kleflin.

Nazočne učenike i roditelje u Berlinu pozdravio je i ravnatelj Gradskog kazališta mladih, glumac i pjevač iz Splita Ivo Perkušić. Uručio je učenicima i roditeljima veliki pozdrav i zahvalu da su se odazvali u velikom broju za predstavu Hrvatski izumitelji.

Zahvalio je roditeljima što djeci i dalje usađuju ljubav prema hrvatskom jeziku. Zahvaljuejem se Snježani Lončar, fra Zvonku Toliću i kordinatorici Magdaleni Došen koji su učinili sve da bi smo se mi ovdje osjećali kao kod kuće.

Zahvaljujem vam se u ime moje kolegice Nade Kovačević i kolege Vinka Mihanovića, koji će vam izvesti ovu predstavu Hrvatski izumitelji, koja će zapravo djeci ali i nama malo starijima pokazati da smo zapravo i te kako veliki na brojnim poljima od sporta do znanosti.

Možda niste ni znali da su neki od izuma koje će te vidijeti upravo dijelo hrvatskih znastvenika.
Hvala vam lijepa i svako vam dobro za predstojeće blagdane, kazao je ravnatelj Gradskog kazališta mladih iz Splita Ivo Perkušić.  


Gradsko kazalište mladih iz Splita osnovano je u prosincu 1943. godine, na inicijativu nekolicine entuzijasta iz hrvatskog zbjega, kao kulturno-umjetničko društvo čiji su članovi bili djeca u zbjegu, prebačena u Afriku preko Visa i Italije. Prva javna izvedba održana je 18. veljace 1944. godine.

Po povratku u domovinu Društvo nastavlja s radom, pa tako 1953. prerasta u Dječje kazalište sa zadatkom okupljanja djece i mladeži u dramsku i baletnu sekciju te u zbor. Od 1965. godine u Kazalištu djeluje i profesionalni glumački ansambl. 1991. godine Kazalište mijenja naziv u Kazalište mladih, a od 1994. djeluje pod sadašnjim nazivom: Gradsko kazalište mladih Split.

U susretu s hrvatskom zajednicom u Njemačkoj, Gradsko kazalište mladih Split odigralo je dvije izvedbe kazališne predstave “Hrvatski izumitelji” prvo u Berlinu te dan kasnije u Hamburgu.
(Video) Najava učenika Hrvatske nastave Berlin

Predstava “Hrvatski izumitelji” su dinamičan i zanimljiv dramski tekst mlade spisateljice Nine Horvat.

(Video) Hrvatska nastava Berlin – Predstava Hrvatski izumitelji Gradskog kazališta mladih Split
Predstava Gradskog kazališta mladih Split- Hrvatski izumitelji – Berlin 10.12.2022


U duhovitim nadmetanjima dvaju likova: sportski orijentirane i vrckave Slavoljube i njenog prijatelja, samozatajnog štrebera Ruđer saznajemo brojne zanimljive činjenice o izumiteljima hrvatskog porijekla, koje su berlinskim učenicima i njihovim roditeljima odlično približili sjajni glumci Nada Kovačević i Vinko MihanovićIako Slavoljuba na početku ovog veselog dramskog zapleta misli da hrvatskih izumitelja sigurno nema puno, Ruđer joj dokaže da ih ima daleko više nego bi to itko mogao misliti.

Kroz njihove dopadljive igre, u kojima ima i ponešto ljubavnih simpatija, Ruđer nauči Slavoljubu da hrvatski inovatori stoje iza mnogih nama poznatih stvari.

Od Cepelina do penkale, od padobrana do torpeda – kroz zabavne priče, Slavoljuba će otkriti da su naši izumitelji obogatili svijet mnogim sjajnim i korisnim izumima. Ruđer će ju zainteresirati za znanost, pobuditi će njenu znatiželju i dokazati joj da učenje i istraživanje nikada nije dosadno.

Slavoljuba, koja je pustolovna, spretna i okretna, zadati će Ruđeru puno muke svojim šarmantnim zadacima i duhovitim šalama, ali na kraju oboje će biti na dobitku.
Ruđer postaje vještiji i brži, a Slavoljuba postaje spremna da s više zanimanja uči prirodne predmete kojima nije bila nimalo sklona.

Predstava prati i mali ljubavni zaplet – Slavoljuba zavoli Ruđera zbog njegovih znanja i interesantnih priča, a Ruđer dobije djevojku koja je uvjerena da će postati super junakinja ili bar tajna agentica.

Ovaj originalno napisan dramski tekst mladim gledateljima donosi niz vrlo zanimljivih aspekata. Prije svega upoznaje ih s činjenicom da je Hrvatska uistinu dala svijetu začuđujuće velik broj izumitelja i inovatora, te ih upoznaje s njihovim sudbinama kroz duhovite biografske crtice. Uz to, pričajući o takvim znanstvenim doprinosima, kod mladih ovaj tekst pobuđuje inspiraciju, nudi im priče koje vrednuju hrabrost i viziju, koje govore o ljudima koji su bili ispred svog vremena i koji su svojim vizionarskim poduhvatima gurali naprijed povijest svijeta.

Priče o hrvatskim izumiteljima djeci dokazuju da su inovatori, izumitelji i znanstvenici dolazili i iz malih sredina, iz običnih obitelji i da su za njihov uspjeh najzaslužniji bili upravo znatiželja, neumorno istraživanje i učenje, ali i mašta, ne prihvaćanje ograničenja.

Ruđer iz naše priče vjeruje da će i sam postati izumitelj.
Još ne zna što će biti njegov izum, ali vjeruje da će to biti veliko. Zato nam je cilj da svaki mladi gledatelj ode s ove predstave inspiriran, nadahnut i uz poruku: sve je još pred nama i svijet smo čeka da ga otkriješ baš ti!

Gostovanje glumaca Gradskog kazališta mladih Split organizirala je Hrvatska nastava Berlin u suradnji s Gradskim kazalištem mladih Split, uz potporu udruge Društvo prijatelja hrvatske nastave i HKM Berlin.
Domaćini i organizatori u Berlinu bili su Magdalena Došen – koordinatorica i učiteljica HN Berlin – učitelj Jasmin Hutinović, Društvo prijatelja hrvatske škole- Snježana Lončar i domaćini ispred HKM Berlin svećenici župnik fra Zvonko Tolić i fra Dejan Međugorac.
 
Početkom rada Hrvatske dopunske škole (HDŠ) u Berlinu može se smatrati 11.11.1990. godine, dan kada je započela nastava u općini Kreuzberg u Lemgo Grundschule, Böskhstr 5. No, mnogo ranije počele su značajne pripreme za taj izuzetno važan događaj.

Od stvaranja HDŠ proteklo je mnogo godina.

Škola postoji, nastava se nesmetano odvija, a nastavu su od njezinih početaka pohađali i završili brojni učenici.

Na hrvatskoj dopunskoj nastavi se poučava hrvatski jezik i kultura. Osim hrvatskog jezika i književnosti u nižim razredima su zastupljeni sadržaji iz prirode i društva, a u višim sadržaji iz hrvatske povijesti i zemljopisa.

Djeca se upoznaju s hrvatskom kulturno-umjetničkom baštinom, dostignućima i značajnim ličnostima koje su obilježile povijest našega naroda.

Učenici pohađaju HDŠ od 1. do 12. razreda. Mnogi roditelji u Berlinu šalju svoju djecu na nastavu još u predškoli. Učenici se u toj pripremnoj godini privikavaju na rad u grupi i socijaliziraju.

Od 2004. godine u nastavi se radi po Kurikulumu hrvatske nastave u inozemstvu koji je izdalo Ministarstvo prosvjete i športa.

(Foto) Hrvatska nastava Berlin – Predstava Hrvatski izumitelji Gradskog kazališta mladih Split (GKM)

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Video/Foto SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća.

SREBRENI JUBILEJ: Proslava 25. godišnjice biskupstva nuncija Nikole Eterovća. Apostolski...

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore 2024. do 23.07.2024. godine

Registracija birača izvan Bosne i Hercegovine za lokalne izbore...

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...