2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(Video-Foto) Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića veleposlanika Pape Franje u Njemačkoj za Nikoldan 2022.

Datum:

(Video-Foto) Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića veleposlanika Pape Franje u Njemačkoj za Nikoldan 2022.
Nikola Eterović hrvatski nadbiskup koji je od 21. rujna 2013. apostolski nuncij u SR Njemačkoj, priredio je prijam za Nikoldan 2022. u prostorijama nuncijature u Berlinu, gdje se odazvalo oko 200 uzvanika.

Uzvanike je pozdravnimm govorom pozdravio nadpiskup Eterović, papin veleposlanik u SR Njemačkoj.

Uzvanici su ovom prilikom čestitali i imendan nadbiskupu Nikoli Eteroviću.

Apostolski nuncij nadbiskup dr. Nikola Eterović u pozdravnom govoru pozdravio je cijenjenu subraću svećenike, đakone, redovnike, časne sestre, redovnice i sve druge nazočne uzvanike.

Zahvalio je nazočnima na odazivu u prostorije nuncijature i spremnosti da zajedno obilježe Nikoldan 2022.

Pozdravljam vas sve skupa u ime Svetog Oca Pape Franje čiju čast imam da ga zatupam u Saveznoj Republici Njemačkoj, kazao je Eterović.

Nadbiskup Eterović u uvodnim riječima govora je citirao riječi iz Evanđelje po Mateju gdje piše:
“Što si tako prestrašen, malovjerni?” (Mt 8,26).

Gospodin Isus izgovorio je ove prijekorne riječi svojim učenicima, koji su bili mučeni od straha dok je silovita oluja harala Tiberijadskim morem. Dok je Isus mirno spavao, oni su se bojali da će izgubiti život na tom uzburkanom moru.

(VIDEO) Nikoldan 2022. – Govor Nadbiskupa Nikole Eterovića

Uspaničeni su probudili Isusa i povikali: “Gospodine, spasi nas, ginemo” (Mt 8,25). Prije nego što je Gospodin zaustavio oluju i more potpuno utihnulo, predbacio je učenicima zbog njihove slabe vjere: „Što se bojite, malovjerni?“ (Mt 8,26).

Ova pzamjerka Gospodina Isusa pogađa i nas, kršćane na početku 21. stoljeća. I mi se bojimo oluja ovog vremena u koje je bačena Crkva Isusa Krista, često zaslikana kao lađa u olujnom moru. I mi smo danas potaknuti probuditi Gospodina koji kao da spava pred starim i novim izazovima Crkvi i svijetu. Samo On može ojačati našu vjeru, samo On može zaustaviti oluju i more i donijeti duboki mir (usp. Mt 8,26).

Draga braćo i sestre, nakon dva prekida zbog pandemije Corone, ponovno se okupljamo po prvi put na blagdan svetog Nikole (270. do 343.) u ovoj Apostolskoj nuncijaturi, kući Svetog Oca Franje u Njemačkoj.

Sveti Nikola rođen je u Myri u Maloj Aziji, današnjem Demreu u Turskoj. Njegove relikvije prenesene su u Europu u Bari, Italija, u 11. stoljeću. Ne samo zbog geografskog položaja ovih mjesta, može se reći da se njegova pobožnost proširila po cijelom svijetu i sveti Nikola je postao popularan i na Istoku i na Zapadu, što ga je učinilo ekumenskim svecem, budući da ga štuju latinski kršćani koji se štuju kao istočni Crkvena tradicija.

Berlin je nedavno dobio ikonu u bizantskom stilu koja prikazuje svetog Nikolu u čamcu na olujnom moru. Upućivanje na Gospodina koji smiruje oluju na moru (usp. Mt 8,23-27) je očito. Ikona podsjeća na poslanje biskupa koji kao pastir mora zagovarati svoj narod, osobito u teškim vremenima.
Sveti Otac Franjo istaknuo je da je biskup po Božjoj volji pastir naroda povjerene mu biskupije; usluga koju ne može delegirati. “Isus nije stvorio biskupsku konferenciju. Isus je stvorio biskupe, a svaki je biskup pastir svoga naroda” (Intervju časopisu America, 22. studenog 2022.).

(VIDEO) Prijem Nikoldan 2022. – Nadbiskupa Nikole Eterovića

Navedena ikona prikazuje svetog Nikolu kako blagoslivlja svoje zabrinute suputnike u čamcu, koji mu se obraćaju kao svom biskupu. Prikazuje se u liturgijskom ruhu, u misnici s omoforom palijem u Istočnoj Crkvi, na kojemu se vide tri križa. Gleda u nebo, u lijevoj ruci nosi Bibliju, a desnom blagoslivlja ljude na brodu da se oluja stiša i da zavlada potpuno zatišje.

Blagoslivlja u ime Presvetog Trojstva: Boga, Oca i Sina i Duha Svetoga, što pokazuju tri uzdignuta prsta ruke blagoslivlja.

Zanimljivo je i da sveti Nikola želi spasiti brodolomca i skače u more u liturgijskom ruhu. Vijenac koji označava njegovu svetost pojavljuje se dva puta, u lađi i u moru. Slika prenosi i pastoralnu brigu prema ljudima koji su se iz raznih razloga udaljili od Crkve.

Ovo podsjeća na prispodobu o pastiru koji je ostavio devedeset i devet ovaca da potraži jednu zalutalu ovcu (usp. Mt 18,12-13).

Ribe u čistoj vodi oko Svetog Nikole i brodolomac podsjetnik su na ekološku odgovornost za zaštitu oceana i očuvanje zemlje, „zajedničkog doma“ kako kaže papa Franjo (Laudato si’, 1).




Spomenuta ikona prvenstveno je upućena biskupima, jer je sveti Nikola bio biskup u Miri, ali je upućena svakom pastiru, svećeniku i redovniku. Prema volji Isusa Krista, ređenjem su primili trostruku službu (tria munera) da poučavaju, posvećuju i upravljaju vjernicima koji su krštenjem postali dio Božjeg naroda i članovi su zajedničkog svećeništva.

Drage sestre i braćo, blagdan svetog Nikole pada u adventsko vrijeme, u kojem se pripremamo za veliku svetkovinu Božića.
Veseli je to blagdan koji inače slavimo u obitelji i u malim ili velikim zajednicama, poput župa i biskupija.

Ove godine, na svijetli dan Božića, pada tamna sjena okrutnog agresorskog rata Ruske Federacije na Ukrajinu. No, ova velika tragedija trebala bi biti poticaj da se još više molimo Svemogućemu Bogu za mir, koji su anđeli navijestili na Badnjak: „Slava na visini Bogu, a na zemlji mir ljudima koji su po njegovoj volji“ (Lk 2. :14)..

Ovo i sve za što se trudite vrijedna je i raznolika crkvena služba, koju predano i s velikim angažmanom obavljate, na čemu vam od srca zahvaljujem, također i iznad svega u ime Svetoga Oca Franje.

Blagdan Svetog Nikole na neki način otvara vrata Božiću za koji se pripremamo u došašću, vremenu milosti i iščekivanja. Stoga molim da nam Gospodin Isus učvrsti vjeru (usp. Lk 17,6), a danas vam svima želim milosti pun Božić.

Kazao je u svome obraćanju nadbiskupa  Nikola Eterovića veleposlanika Pape Franje u Njemačkoj povodom Nikoldana 2022.godine.

Među uzvanicima, predstavnicima mnogobrojnih Misija iz Berlina i Njemačke bio je i voditelj  Hrvatske katoličke misije iz Berlina, župnik Fra Zvonko Tolić.

Prijem kod apostolskog nuncija u Njemačkoj, hrvatskog nadbiskupa Nikole Eterovića, izaslanika Pape Franje u Njemačkoj, završio je prigodnim domjenkom. Nadbiskupi Eterović počastio je uzvanike s velikom svečanom tortom ukrašenom s vatikanskim grbom.

Prijem Nikoldan 2022. – Nadbiskupa Nikole Eterovića

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb, Beograd i Italiju

Iz Mostara krajem travnja direktni zrakoplovni letovi za München,Zagreb,...

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na konferenciji „Berlinski dijalog o energetskoj tranziciji“ (BETD)

(Video-Foto) BERLIN Ministar Habijan na 10. konferenciji „Berlinski dijalog...

Izbori za zastupnike u Hrvatski sabor 2024 – Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

Objava o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača Predsjednik Republike Hrvatske...

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina pontifikata pape Franje

(VIDEO-FOTO) Berlin: Prijem nadbiskupa Nikole Eterovića povodom 11 godina...