2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

Fra Ivan Vuletić: Duhovna obnova u HKM Berlin „Kršćani, djelitelji iste nade“.

Datum:

Fra Ivan Vuletić: Duhovna obnova u HKM Berlin „Kršćani, djelitelji iste nade“.
Ja sam fra Ivan Vuletić rodom iz Slivna kod Imotskog. Kao što me fra Zvonko predstavio ja studiram u Rimu i došao sam malo ovdje svojim fratrima pomoći, za Božić, pa me je fra Zvonko zamolio i da održim ovu Duhovnu obnovu, kazao je fra Ivan na početku susreta s vjernicima u Berlinu.
Tema duhovne obnove je: „Kršćani, djelitelji iste nade“. Zašto sam se odlučio za ovu temu? Zato što mi svaki put kada na sv. misi smo, mi ovo ispovjedamo. Prvi zadatak kršćana na ovoj zemlji jest da dijelimo nadu koju smo susreli.

Prije “Oče naša” na svetoj misi  svećenik između ostaloga kaže: “Očekujemo blaženu nadu, dolazak Gospodina našega Isusa Krista”. Dakle mi za Isusa Krista krosristimo riječ, on je naša nada i kršćani su oni koji su susreli tu nadu i kršćani su oni koji bi trebali dijeliti tu nadu. To je osnovni zadatak kršćana, kazao je u uvodu fra Ivan Vuletić.

Svoje razmišljanje fra Ivan je naglasio kako bi započeo pitanjem koje je temelj svega a to je da priznamo sebi da nismo pronašli Isusa i da nismo u potpunosti pronašli Isusa!
Ovo je jako važno. Jer što nam se dogodi ako kažem da sam pronašao i da posjedujem Isusa. Dogodi mi se to da više netrebam ništa činiti kada je u pitanju vjera, da netrebam nikakav pomak, nikakav napredak.

Ja sam dobar kršćanin, ja sam pronašao Isusa i druga opasnost budući da sam pronašao Isusa, da sam otkrio tko je Isus, ja posjedujem Isusa. To je velika zamka za kršćane. Velika zamka je reći ja posjedujem Isusa, naglasio je fra Ivan Vuletić.

Jer ako ja kažem da ja kao čovjek posjedujem Isusa Krista, onda ja tog Isusa Krista ljuborno čuvam za sebe, kao  i svaku drugu stvar koju posjedujem. I drugo što je važno, ako ja kažem da ja posjedujem Isusa onda druge ljude mogu gledati samo s visoka i reći, vidiš kako on ne posjeduje Isusa, vidiš kako on nije susreo Isusa, vidiš kako on slabo moli, vidiš kako on malo moli. Gdje sam ja i gdje je moj Bog?  Ljudi s visoka koji smatraju da su susreli i da posjeduju Isusa, naprotiv ponizni kršćanin koji stoji pred riječi Božjom, nikada nebi smio za sebe reći da on posjeduje Isusa Krista.

U nastavku Duhovne obnove pred Božić 2019. Fra Ivan Vuletić govorio je na temu “Da trebamao tražiti Isusa” Ako uzmete sva četiri Evanđelja to je osnovno pitanje “Gdje ćemo naći Isusa”.
Možete se sjetiti onog događaja, kada učenici pristupe Isusu i kad se on okrene prema njima i kaže, što tražite. Što mu odgovoriše: Učitelju gdje stanuješ? Mi to pitanje možemo prevesti na naš riječnik, na naš jezik, pa ćemo reći učitelju gdje te možemo pronaći, gdje te možemo naći.

Gdje ćemo tražiti Isusa,  nije ga lako pronaći. Neka svatko odgovori večeras na ovo pitanje za sebe, gdje mi tražimo Isusa. Rekao je to Isus u  poglavlju Evanđelja po Mateju, kada Isusu pristupaju učenici i kažu, gdje smo te mi to vidjeli, gdje smo te to mi našli.

Što im odgovara: Bijahu glada dadoste mi jesti, bijahu žedan napojiste me, bijahu gol obukoste me, bijahu u tamnici u zatvoru pohodiste me. Tu ćemo naći Isusa.
Kazao je  između ostaloga fra Ivan Vuletić prilikom duhovne obnove koje je predvodio prvi da u crkvi sv. Sebastiana u Berlinu, gdje je nazočio veliki broj vjernika…

DANAS (13.12.2019 u 17:30) DRUGI  JE DAN DUHOVNE OBNOVE S FRA IVANOM VULETIĆEM u HKM BERLI U CRKVI ST. BONIFATIUS NA MEHRINGDAMMU.
    
Vjernici Hrvatske katoličke misije Berlin imaju  priliku u dva dana nazočiti prigodnoj duhovnoj obnova u HKM Berlin. Dvodnevnu duhovnu obnovu predvodi fra Ivan Vuletić, svećenik koji  je došao za božićnu ispomoć iz Rima. Tema duhovne obnove je: „Kršćani, djelitelji iste nade“. Pozvani su svi vjernici da dođu i sudjeluju na obnovi kako bi se za svetkovinu Božića duhovno pripremili.
Duhovna obnova odžava se još danas na adresi crkve St. Bonifatius na Mehringdammu s početkom u 17.30.

Fra Ivan Vuletić magistrirao je 25. lipnja 2018., na Papinskom Sveučilištu Gregorina u Rimu, koje je danas zasigurno najeminentnije Papinsko sveučilište u svijetu,  gdje je postigao naslov magistra znanosti iz crkvene povijesti.
Nakon nekoliko godina studija i ispita na Fakultetu crkvene povijesti, koji je sastavnica spomenutog Sveučilišta, fra Ivan je, sukladno Statutima Fakulteta i Sveučilišta,  položio završni ispit (tezarij) i napisao magistarski rad. Tema njegova magistarskog rada je: Fr. Paolo Silov, un caso scomodo. Le fonti arhivistiche tra due estremi: il martire oppure l’ustascia infame?, koju je pisao pod vodstvom prof. Sergia Tanzarelle. Fra Pavao Silov bio je član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, kojega su partizani smaknuli 1942. godine. Više od same osobe, far Ivan u svom magistarskom radu, na temelju autentične arhivske građe, više analizirao izvještaje o njegovoj smrti poteklih iz različitih pera i istih takvih motivacija, koji govore o tom tragičnom događaju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...