2000. - 2024.
Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

2000. - 2024.

Najstariji mjesečnik u Njemačkoj
24 godine s Vama!

(VIDEO) RAZGOVOR Dr. Božo Ljubić predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Datum:

(VIDEO) RAZGOVOR  Dr. Božo Ljubić predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Izaslanstvo Međuparlamentarne hrvatsko-njemačke skupine prijateljstva boravi u službenom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj i njezinu parlamentu Bundestagu. Ovo je uzvaratni posjet nakon ovogodišnjeg rujanskog susreta u Zagrebu 2019.

U saborskom izaslanstvu, koje predvodi kao voditelj Skupine dr. Božo Ljubić – HDZ, kazao je kako se radi o respektabilnom izaslanstvu gdje su uz njega kao predsjednikom prijateljstva Hrvatskog sabora s Bundestagom u delegaciji: članovi: Domagoj Ivan Milošević – HDZ (Predsjednik Odbora za europska poslove Hrvatskog Sabora), dr. Miro Kovač – HDZ (Predsjednik Odbora za Vanjsku politiku Hrvatskog Sabora), Joško Klisović (SDP) Podpredsjednik Odbora za Vanjsku politiku Hrvatskog Sabora, Saša Đujić (SDP) Predsjednik izvršnog Odbora interparlamentarne skupštine Hrvatskog Sabora pri Interparlamentarnoj skupštini, Željka Josić (HDZ) i Grordana Genz savjetnica Predsjednika Hrvatskog Savora Gordana Jandrokovića.

Jedna od tema je predsjedanje Hrvatske Europskom unijom i prezuimanje Njemačke predsjedanjem, od Hrvatske u drugoj polovici 2020.
Čitav spektar tema je na rasporedu, naglasio je dr. Ljubić. Naravno da ćemo se baviti bileteralnim odnosima RH i SR Njemačke. Bavit ćemo se interparlamentarnom suradnjom a jedna od tema će biti i naše jugoistočno susjedstvo s obzirom na aspiracije zemalja tzv. Zapadnog Balkana prema EU koje su ujedno i susjedstvo RH. Spomenućemo i sve teme koje se nalaze pred Hrvatskom i Njemačkom u kontekstu zajedničkog predsjedanja Vijećem EU 2020.godine.
VIDEO: RAZGOVOR  Dr. Božo Ljubić predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
Razgovor Dr. Bože Ljubića i glavnog urednika Berlinskog Magazina Željka Matića u Berlinu 11.12.2019.godine.

Dr. Božo Ljubić Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dao je opširni intervju za Berlinski magazin gdje se dotakao i svih relevantnih pitanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Govorio je o predstojećim predsjedničkim izborima u RH, položaju Hrvata u BiH, suradnji glede članka  10. Akcijskog plana koji doprinosi daljnjem jačanju parlamentarne suradnje.

Dr.Ljubić je naglasio važnost hrvatske dijaspore u Njemačkoj kao važnom čimbeniku u razvoju bilateralnih odnosa. Skoro 500.000 Hrvata u Njemačkoj nije mala brojka.
Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora (HNS-a), Dr.Ljubića  pitali smo koliko su Hrvati iz BiH upoznati s radom HNS-a kroz odobor za iseljeništvo, i jeli to dovoljno da bi se sagledala cjelokupna zadaća HNS-a iseljenim Hrvatima?

Dr. Ljubić je je govorio o poziciji “Komšića koji je nelegitiman član Predsjedništva”, izabran protiv legitimnih predstavnika Hrvata” te kako se ” hrvatska jednakopravnost u BiH sprječava Komšićem”.
Odgovorio je na pitanje o poruci iseljenim Hrvatima, glede člana predsjedništva koji „navodno“ predstavlja Hrvate u BiH?

Božo Ljubić se osvrnuo i na velik val iseljavanja Hrvata iz BiH. Pitali smo ga jeli to zabrinjava aktualne hrvatske političare u BiH. Osta zemlja bez naroda. Imaju li u HNS-u BiH neku strategiju kako zadržati Hrvate na svojim ognjištima u BiH.

Od tri mandata koliko ih nosi XI. izborna jedinica – dijaspora, dva mandata osvojio je HDZ u devetom sazivu Hrvatskog sabora: dr. Božo Ljubić i Željko Raguž  te jedan mandat je osvojio nekadašnji HDZ-ovac Željko Glasnović, danas s neovisnom listom.

Jesu li dovoljna tri mandata za dijasporu kada je u pitanju dijaspora ili treba ponovno povećati broj zastupnika dijaspore kao nekada, dr. Ljubić je odgovorio da se radi o nemogućoj misiji u ovome trenutku.

Hrvatima u dijaspori glede skorih predsjedničkih izbora kada Kolinda i Škoro pozivaju glasače HDZ-a  da glasaju za njih, dok Milanović mirno gleda iz prikrajka, dr. Ljubić naglašava da je Kolinda Grabar Kitarović jedina kandidatkinja HDZ-a.

Kako pristupiti i učvrstiti još bliže suradnju s iseljenom  hrvatskom dijasporom u Njemačkoj pa i u Austriji, dr. Ljubić je naglasio da se na tome dosta radi ali rezultati su često spori.
 
Dr. Božo Ljubić kao predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i Predsjednik Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji je najveći stožer hrvatskih interesa u BiH, na kraju razgovora za Berlinski magazin odaslao je poruku iseljenim Hrvatima, glede predstojećih blagdana i najvećeg katoličkog blagdana, Božića 2019. godine.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti Berlinski magazin i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

Podijelite vijest:

spot_img

Najčitanije

Povezane vijesti
Povezano

(VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija i izložbom skulptura šest hrvatskih velikana

VIDEO/FOTO) U Neuruppinu predstavljena hrvatska turistička ponuda izložbom fotografija...

VIDEO/ FOTO Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine – Hrvatski ministar Grlić Radman predstavlja Hrvatsku

Berlin: Međunarodna konferencija za obnovu Ukrajine 3. Konferencija o obnovi...

VIDEO/FOTO “Vatrene” u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata uz pozdravne riječi veleposlanika Gordana Bakote

VIDEO/FOTO "Vatrene" u Neuruppinu dočekalo 5000 Hrvata Hrvatska nogometna reprezentacija...